RSS

Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2019

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ ΧΤΥΠΑΕΙ ΠΑΝΤΑ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ

Ο Φρανκ είναι γυρολόγος. Ο δρόμος τον φέρνει σε ένα εστιατόριο κάπου στην Καλιφόρνια ( καλώς ή κακώς όλοι οι δρόμοι, στην Καλιφόρνια οδηγούν, γιατί να το κρύψομεν άλλωστε!) .
Απλές συγκυρίες, τον φέρνουν λιγο μετά, να δουλεύει εκεί. Το εστιατόριο ανήκει στην Κόρα και στον σύζυγό της, τον Νικ (Νικ Παπαδάκης ή Ο Έλληνας),με τον οποίο η Κορα έχει μια σημαντική διαφορά στην ηλικία.
Αυτό ήταν! Μια έντονη ερωτική σχέση αναπτύσσεται ανάμεσα στον Φρανκ και στην κουρασμένη Κόρα. Μην ξεχνάμε: Εκείνος άσκοπα περιφερόμενος εκείνη βαλτωμένη σε ένα γάμο που βαριέται και σε ένα μαγαζί που θέλει να το κάνει δικό της.
Έτσι απλά οι δύο τους αποφασίζουν να σκοτώσουν τον Έλληνα.

Μια κριτική (αν μπορεί να θεωρηθεί κριτική) που περιλαμβάνει βιογραφικό του συγγραφέα είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Δεν είναι καθόλου σημαντικό, τι ήταν αυτό που ώθησε τον Cane να γράψει ένα από τα σημαντικά crime fiction βιβλία στην ιστορία του είδους. Και μάλιστα καυτό crime fiction. (hard boiled το λένε στο χωριό μου)
Έτσι απλά χωρίς καμιά περιστροφή στο λόγο του (παρά μόνο στις ιστορίες του), ο Cane γίνεται master του είδους. Πλάι στον Ross MacDonald ( η νεκροφόρα με τις ριγες), στον Jim Thompson (1280 μαύρες ψυχές) αποτελούν τις βάσεις όπου ο Ντάσιελ Χάμετ και ο Ρέημοντ Τσαντλερ θα στηριχτούν για να γράψουν αριστουργήματα του είδους.


Άμεσο, άγριο, σιωπηλό, Τέλειο σε κάθε του λέξη.

Ο "ταχυδρόμος" έχει μεταφερθεί στον κινηματογράφο είτε απευθείας, έιτε μέσω διασκευών 12 φορές. Εκείνη που ίσως θυμαστε εντονότερα είναι η μεταφορά του 1981 με τον Τζακ Νίκολσον και την Τζεσικα Λάνγκ. Όμως εκείνη του 1946 με την Λανα Ταρνερ και τον Τζον Γκαρφηλντ είναι, που πραγματικά τα σπάει.
Στοιχειώδες :
Κατά την Βικτωριανή εποχή, ο ταχυδρόμος κάθε φορά που έφερνε γράμμα, χτυπούσε (την πόρτα και μετέπειτα το κουδούνι) μόνο μια φορά. Άφηνε το γράμμα στην εξώπορτα και έφευγε. Χτυπούσε δύο φορές όταν είχε τηλεγράφημα το όποιο ήταν ακριβό και έπρεπε να παραδοθεί αυτοπροσώπως.
Τα τηλεγραφήματα ήταν πιο γρήγορα και συνήθως είχαν άσχημα νέα να πουν στον παραλήπτη.
Τα δύο χτυπήματα είναι κακά μαντάτα.
Πουθενά μέσα στο βιβλίο δεν υπάρχει ταχυδρόμος.

Δολοφονήστε υπεύθυνα

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου