RSS

Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2019

MY FAVORITE TV SERIES

Σήμερα είπα να αφήσω στην άκρη τα βιβλία και την ανάγνωση και να γυρίσω για λίγο στο παρελθόν.
Στην στιγμή που με έκανε αυτό που είμαι σήμερα.

Ναι το λέω χωρίς δισταγμό.
Λατρεύω τον τρόμο.

Πάντα είχα μια ιδιαίτερη σχέση μαζί του.
Τουλάχιστον από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου.
Με μια δόση λοιπόν νοσταλγίας σκέφτηκα να σας παρουσιάσω τις αγαπημένες μου σειρές.

Όταν το παράδοξο,το υπερφυσικό,το ανεξήγητο, η φαντασία και ο τρόμος μπήκαν στο αίμα μου.
Αυτές οι σειρές με στοίχειωσαν, με σημάδεψαν,έγιναν η συντροφιά μου νύχτες και χρόνια ολόκληρα.

Μεγάλωσα μαζί τους και έγιναν η αφορμή να μεγαλώσει η αγάπη μου για την λογοτεχνία τρόμου αλλά και για οτιδήποτε προκαλεί φόβο.
Αυτό είναι το πρώτο μέρος λοιπόν.

Η σειρά που θα σας τις παρουσιάσω είναι τυχαία, με εξαίρεση τις δύο πρώτες που έμειναν χαραγμένες μέσα μου και είναι οι αγαπημένες μου.


LOST

Αν κάποιος μπόρεσε να δώσει μια εξήγηση για αυτή την σειρά, που καμία δεν πρόκειται να την αντικαταστήσει στην καρδιά μου, να με ενημερώσει και εμένα γιατί ακόμα ψάχνω.

Το Lost ήρθε κι άλλαξε για πάντα την εξέλιξη της αμερικάνικης τηλεόρασης! 
Το πιλοτικό επεισόδιο, με κόστος παραγωγής που ξεπέρασε τα 10 εκατομμύρια δολάρια, “κόλλησε” στις οθόνες 18,6 εκατομμύρια θεατές,
Καλωσορίσατε στη συναρπαστικότερη σειρά μυστηρίου και δράσης που δημιουργήθηκε ποτέ, το τηλεοπτικό προϊόν που έγινε φαινόμενο και μάζεψε σύντομα εκατομμύρια φανατικούς τηλεθεατές που καρδιοχτυπούσαν για το επόμενο επεισόδιο. Δεν ήταν μόνο ότι σάρωσε στα τηλεοπτικά βραβεία, δεν ήταν μόνο η φανταστική δουλειά στην πολυέξοδη παραγωγή, δεν ήταν τέλος οι καλοδουλεμένοι χαρακτήρες που ταυτιζόσουν μαζί τους, ήταν κυρίως ότι οι «Αγνοούμενοι» άφησαν γερή παρακαταθήκη στις τηλεοπτικές σειρές, εγκαινιάζοντας μια μανία που δεν λέει να κοπάσει.
Η τηλεοπτική σειρά που ήδη έχει χαρακτηριστεί ως παγκόσμιο τηλεοπτικό φαινόμενο φθάνει στο τέλος της. Μετά από 6 συνεχόμενους κύκλους και 121 επεισόδια, το «Lost» ρίχνει οριστικά την αυλαία την Κυριακή 23 Μαίου στο αμερικανικό κανάλι ABC (στην Ελλάδα θα προβληθεί την Τρίτη 25 Μαίου από το συνδρομητικό κανάλι της Nova) με ένα «χορταστικό», μεγαλύτερο σε διάρκεια επεισόδιο που αναμένεται να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα που εδώ και 6 τηλεοπτικές σεζόν βασανίζουν τους φανατικούς θεατές.
Τα νούμερα τηλεθέασης που συνδέονται με το Lost σχεδόν αγγίζουν τα όρια του μύθου.
Το φινάλε δίχασε,έκανε εκκατομύρια τηλεθεατές να δακρύσουν αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι το 'Lost' ήρθε και άλλαξε τα πάντα


SUPERNATURAL

Εδώ μιλάμε για έρωτα και μάλιστα τόσο μεγάλο που κράτησε δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια. 
Με ένα συγκινητικό βίντεο, οι πρωταγωνιστές της αμερικανικής σειράς Supernatural, που προβάλλεται -κατά περιόδους- στη χώρα μας μέσα από τη συχνότητα του Star, ανακοίνωσαν πως ο 15ος κύκλος θα είναι και ο τελευταίος.
Οι Jared Padalecki, Jensen Ackles και Misha Collins θα πουν αντίο στους χαρακτήρες που ενσάρκωσαν επί 15 ολόκληρα χρόνια. Πρόκειται για τη μακροβιότερη σειρά του CW.

Το πλήρωμα του χρόνου έφτασε ώστε να πούμε αντίο στην οικογένεια Winchester αλλά βρε παιδιά αυτός ο Dean δεν πρόκειται να ξεχαστεί εύκολα.


Μαζί με τα δύο αδέρφια τρομάξαμε,κλάψαμε,ερωτευτήκαμε,γελάσαμε,πήγαμε και ήρθαμε πολλές φορές στην κόλαση,σκοτώσαμε τέρατα, παλέψαμε με δαίμονες και αυτή η σειρά ήρθε και άφησε το δικό της στίγμα,τουλάχιστον στους λάτρεις του τρόμου.


TWIN PEAKS

Ο Ύποπτος Κόσμος του Τουίν Πικς (Twin Peaks) είναι αμερικανική σειρά υπερφυσικού μυστηρίου του Ντέιβιντ Λιντς και του Μαρκ Φροστ που έκανε πρεμιέρα στις 8 Απριλίου 1990 στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC. Η σειρά έλαβε διθυραμβικές κριτικές και πολλά βραβεία, ενώ θεωρείται μια από τις πιο εμβληματικές στην ιστορία της τηλεόρασης και ένα πολιτιστικό φαινόμενο που άλλαξε για πάντα την τέχνη των τηλεοπτικών σειρών. Ο αντίκτυπος της σειράς στο μέσο της τηλεόρασης ήταν πολύ σημαντικός, καθώς θεωρείται από πολλούς κριτικούς ότι είναι η σειρά που άλλαξε τα τηλεοπτικά δεδομένα και καθιέρωσε μια ποιοτική κινηματογραφική προσέγγιση στο μέσο που ήταν πρωτοφανής για την εποχή, ενώ αναφέρεται συχνά ως πηγή έμπνευσης για δεκάδες άλλες σειρές.


TALES FROM THE CRYPT 

Σειρά τρόμου, εγκλήματος, θρίλερ, μαύρης κωμωδίας αμερικανικής παραγωγής 1989-1996.
Το Tales From The Crypt ήταν μια πετυχημένη αμερικάνικη σειρά που προβαλλόταν από το 1989 έως το 1996 στο γνωστό κανάλι HBO βασισμένη στo ομώνυμο κόμικ του 1950. Αυτοτελή επεισόδια με θέμα πάντα κάποια τρομακτική ιστορία που παρουσιαζόταν από τον Φύλακα Της Κρύπτης

Το πρώτο επεισόδιο προβλήθηκε στις 10 Ιουνίου 1989
και η αυλαία έπεσε στις 19 Ιουλίου 1996.

Ήταν από τις λίγες σειρές που είχαν ελευθερία λογοκρισίας επειδή προβάλλονταν σε καλωδιακό σταθμό.
Για αυτό τον λόγο είχε σκηνές γυμνού, σεξ, βίας, πράγμα ξεχωριστό για την εποχή.

Θυμάμαι ακόμα την μάνα μου να μου φωνάζει ότι θα έχω εφιάλτες το βράδυ βλέποντας τον κύριο Σκελετούλη και ακούγοντας τις σιδερένιες πύλες να ανοίγουν.


 THE X-FILES

Εδώ κάνουμε μεγάλη στάση.
Το απαιτεί η περίσταση.
Σκάλι και Μόλντερ.
Είτε πιστεύεις στο ανεξήγητο είτε όχι δεν υπάρχει περίπτωση να μην είχες κολλήσει με αυτή την σειρά.
Τα X-Files είναι δημιουργία του Κρις Κάρτερ, ο οποίος ήθελε αρχικά να ασχοληθεί με απαγωγές από εξωγήινους και εμφανίσεις ΑΤΙΑ, σταδιακά όμως η πολυπλοκότητα, η ευρεία θεματολογία και οι μυθολογικές αναφορές του σεναρίου της σειράς οδήγησαν στη εξάπλωση της ιστορίας πολύ πιο πέρα από τους αρχικούς σχεδιασμούς. Πρόκειται για μία ιστορία επιστημονικής φαντασίας που απευθύνεται στο ευρύ κοινό.
Σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό περιοδικό TV Guide, τα X-Files τοποθετήθηκαν στη θέση 37 των 100 καλύτερων τηλεοπτικών σειρών όλων των εποχών και ψηφίστηκε η δεύτερη πιο καλτ σειρά παγκοσμίως μετά το Star Trek.


Η σειρά έχει προβληθεί τηλεοπτικά σε περισσότερες από 90 χώρες, έχει βραβευτεί με 5 Χρυσές Σφαίρες, 16 Emmy και 2 Screen Actors Guild Awards ενώ συνολικά υπήρξε υποψήφια 102 φορές για διάφορα βραβεία.Τη μουσική της σειράς έγραψε ο συνθέτης Μαρκ Σνόου.  


 THE TWILIGHT ZONE

H εμβληματική σειρά επιστημονικής φαντασίας The Twilight Zone,  έκανε για πρώτη φορά πρεμιέρα στην Αμερική το 1959.
Η αρχική σειρά γυρίστηκε ασπρόμαυρη και σταμάτησε να προβάλλεται προσωρινά το 1964. Από το 1959 έως το 1964, είχαν παραχθεί και προβληθεί 156 επεισόδια, χωρισμένα σε πέντε τηλεοπτικές σεζόν. Χαρακτηριστικό στοιχείο της σειράς όσον αφορά τους ηθοποιούς, ήταν το γεγονός πως προσέλκυσε αρκετούς δημοφιλείς αστέρες της εποχής να πρωταγωνιστήσουν σε αυτή. Επίσης, πολλοί ηθοποιοί που τότε δεν ήταν αναγνωρίσιμοι (Βερόνικα Κάρτραϊτ, Ντένις Χόπερ, Ρόμπερτ Ρέντφορντ), έκαναν τα πρώτα βήματα στην τέχνη, μέσω αυτής της σειράς.  
Τα θέματα των επεισοδίων ήταν εμπλουτισμένα με δραματικά στοιχεία, όπως επίσης και με στοιχεία επιστημονικής φαντασίας, τρόμου και θρίλερ. Σχεδόν όλα τα επεισόδια της σειράς διακρίνονταν για την απροσδόκητη πλοκή τους, γεγονός που συνέβαλλε στην επιτυχία της. 
«Υπάρχει μια πέμπτη διάσταση πέρα από αυτές που είναι γνωστές στον άνθρωπο. Είναι μια διάσταση απέραντη όσο και το Διάστημα και άχρονη όσο και το άπειρο. Είναι ο μεσαίος χώρος ανάμεσα στο φως και τη σκιά, ανάμεσα στην επιστήμη και τη δεισιδαιμονία, και βρίσκεται κάπου ανάμεσα στο πηγάδι των βαθύτερων φόβων του ανθρώπου και στις κορφές της γνώσης του. Αυτή είναι η διάσταση της φαντασίας. Μια περιοχή που αποκαλούμε Η Ζώνη του Λυκόφωτος».
Το πρώτο επεισόδιο της σειράς προβλήθηκε στους Αμερικανικούς τηλεοπτικούς δέκτες το 1959. Τα θέματα των επεισοδίων ήταν εμπλουτισμένα με δραματικά στοιχεία, όπως επίσης και με στοιχεία επιστημονικής φαντασίας, τρόμου και θρίλερ. Σχεδόν όλα τα επεισόδια της σειράς διακρίνονταν για την απροσδόκητη πλοκή τους, γεγονός που συνέβαλλε στην επιτυχία της. 




AMERICAN HORROR STORY

Μια νέα σειρά τρόμου έρχεται για να στοιχειώσει τα βράδια μας. Πρόκειται για τη σειρά «American Horror Story», η οποία προβάλλεται στη χώρα μας μέσα από το καλωδιακό κανάλι FX. Δημιουργός της ταινίας είναι ο Ryan Murphy, γνωστός από τη συμβολή του στη μουσική σειρά «Glee» και το δημοφιλές «Nip/Tuck».
Αποτελείται από Θεματικά διαφορετικές σεζόν, κάθε μία εκ των οποίων περιγράφει ξεχωριστές ιστορίες με νέους χαρακτήρες και νέα γεγονότα.

Η πρώτη σεζόν λαμβάνει χώρα στο Λος Άντζελες και ακολουθεί τη ζωή μίας οικογένειας που μετακομίζει σε ένα σπίτι που το στοιχειώνουν οι πρώην ιδιοκτήτες του. Τα γεγονότα της δεύτερης σεζόν διαδραματίζονται στη Μασαχουσέτη του 1964 και συγκεκριμένα σε ένα άσυλο για ψυχασθενείς εγκληματίες, όπου και εξελίσσονται οι ιστορίες τους. Η τρίτη σεζόν εστιάζει στις διαμάχες μεταξύ μαγισσών και ατόμων που χρησιμοποιούν βουντού. Τα γεγονότα λαμβάνουν χώρα στη Νέα Ορλεάνη το 2013, αλλά γίνονται αναφορές και σε αρκετά γεγονότα του 1800. Η τέταρτη σεζόν εκτυλίσσεται σε ένα τσίρκο, στη Φλόριντα του 1950, ενώ η πέμπτη σε ένα στοιχειωμένο ξενοδοχείο στο Λος Άντζελες του 2015. Η έκτη σεζόν επικεντρώνεται σε ένα ζευγάρι που μετακομίζει από το Λος Άντζελες στο Roanoke Island της Βόρειας Καρολίνα. Στην έβδομη σεζόν η σειρά εστιάζει σε ένα ομοφυλόφιλο ζευγάρι στο Μίσιγκαν λίγο πριν τις Προεδρικές Εκλογές του 2016. Στην όχδοη σεζόν η σειρά αναφέρεται στην αποκάλυψη και στην σύναξη των μαγισσών του τρίτου κύκλου. Στην έννατη σεζόν η σειρά αναφέρεται το 1984 στην Καλιφόρνια την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, σε μια ομάδα παιδιών που πάνε σε μια απομονωμένη κατασκήνωση. 



HANNIBAL

Ο αγαπημένος μου κακός γίνεται σειρά και εγώ πετάω από την χαρά μου
Ξεπερνώντας λοιπόν το αρχικό σοκ καθώς μόνο τον Anthony Hopkins θα μπορούσα να φανταστώ σε αυτό το ρόλο ,ήμουν ανυπόμονη για να δω ποιος θα σερβίρει τα εκλεκτά μεζεδάκια και τι εντυπώσεις θα μου αφήσει ο κεντρικός ήρωας.
Η σειρά είναι βασισμένη στους χαρακτήρες του βιβλίου «Red Dragon» του Τόμας Χάρις, την υπογράφει ο Μπράιαν Φούλερ και αποτελεί ουσιαστικά τo πρίκουελ των περιπετειών του Χάνιμπαλ Λέκτερ. Ο Χιου Ντάνσι υποδύεται  το ρόλο του Γουίλ Γκράχαμ, ένα ήρωα που στο παρελθόν έχουν υποδυθεί τόσο ο Γουίλιαμ Πέτερσεν όσο κι ο Έντουαρντ Νόρτον. Το ρόλο του Χάνιμπαλ Λέκτερ κατέχει ο Δανός Μαντς Μίκελσεν, ο κακός του «Casino Royale» που κέρδισε μάλιστα το βραβείο ερμηνείας για τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στην ταινία «The Hunt», στο 65ο Φεστιβάλ των Καννών.




BATES MOTEL

Ο Norman Bates «ξαναζωντανεύει».
Η σειρά είναι ένα “σύγχρονο prequel”  της ταινία Psycho του Χίτσκοκ (που είναι βασισμένη στο μυθιστόρημα του Robert Bloch με το ίδιο όνομα) και απεικονίζει τη ζωή του Norman Bates και της μητέρα του Norma πριν από τα γεγονότα που απεικονίζονται στην ταινία σε ένα σύγχρονο περιβάλλον. Η σειρά αρχίζει μετά το θάνατο του συζύγου της Νόρμα, όταν αγοράζει ένα μοτέλ που βρίσκεται σε μια παραλιακή πόλη Oregon έτσι ώστε ο Norman να μπορεί να ξεκινήσει μια νέα ζωή.
Η  σειρά έχει ως στόχο να παρουσιάσει την ζωή του έφηβου Norman Bates και την αρρωστημένη σχέση που έχει με την μητέρα του πριν την γνωστή κατάληξη. Είναι επίσης μια επιτυχημένη απόπειρα να γνωρίσει το κοινό τον ιδιόρυθμο και ψυχωτικό χαρακτήρα  του ήρωα που έγινε γνωστός απο την ταινία Psycho και ενσαρκώθηκε από τον Antony Perkins. Το μόνο σίγουρο είναι πως αν και πρίκουελ της συγκεκριμένης ταινίας δεν προσπαθεί σε καμία περίπτωση να την αντιγράψει.


HARPER'S ISLAND

Η σειρά προβλήθηκε στο δίκτυο CBS την περίοδο 2008-2009 κρατώντας σε αγωνία τους θεατές μέχρι το τέλος. Μπορεί να αποτελείται από μόλις έναν κύκλο των δεκατριών σαραντάλεπτων επεισοδίων, όμως σ’ αυτό το περιορισμένο διάστημα το πόνημα του Ari Schlossberg (σεναριογράφος του Hide and Seek) κατάφερε να καθηλώσει το κοινό με μια αγωνιώδη, μυστηριώδη και τρομακτική ιστορία.

Τα γεγονότα διαδραματίζονται στο νησί Harper, κάπου κοντά στα σύνορα των ΗΠΑ και του Καναδά. Εκεί πριν από 7 χρόνια ένας μανιακός δολοφόνος ονόματι John Wakefield είχε σκοτώσει πολλούς ανθρώπους μεταξύ των οποίων και τη γυναίκα του τοπικού σερίφη. Ο μανιακός λέγεται ότι πυροβολήθηκε θανάσιμα από τον σερίφη ο οποίος μετά το τραγικό συμβάν έστειλε τη νεαρή κόρη του, την Abby, να μείνει στο LA και να μεγαλώσει με συγγενείς. Με αφορμή τον επικείμενο γάμο του καλύτερού της φίλου, η Abby επιστρέφει για πρώτη φορά μετά από 7 χρόνια στο νησί μαζί με την παρέα της και κάποια συγγενικά πρόσωπα.

Ωστόσο, μια σκοτεινή μοίρα περιμένει τους προσκεκλημένους στο γάμο. Ένας ένας πέφτουν θύματα ενός αδίστακτου δολοφόνου που σουλατσάρει στο νησί κρύβοντας καλά την ταυτότητά του. Οι φόνοι μαζί με συμπληρωματικά στοιχεία παραπέμπουν έντονα στον John Wakefield, τον δολοφόνο του παρελθόντος. Επέστρεψε άραγε ο Wakefield για δεύτερο γύρο αιματοκυλίσματος; Μήπως κάποιος άλλος προσπαθεί να τον μιμηθεί; Μήπως συμβαίνει κάτι άλλο; Ό, τι κι αν συμβαίνει ένα είναι σίγουρο: όλοι μπορεί να είναι ύποπτοι αλλά και θύματα σ’ αυτό το αιματοβαμμένο κουβάρι μυστηρίου και τρόμου.





THE STRAIN

Η σειρά είναι βασισμένη στην τριλογία βιβλίων των Guillermo del Toro και Chuck Hogan. 
Το Boeing 777 που φτάνει στο αεροδρόμιο JFK, δεν φέρνει μόνο επιβάτες. Προσγειώνεται και ενώ οι επιβάτες σταυροκοπιούνται και χειροκροτούν τον πιλότο, το αεροπλάνο ξαφνικά σταματάει να κινείται, όλες οι επικοινωνίες σταματούν και εκτός από 4 ανθρώπους, όλοι οι επιβάτες βρίσκονται νεκροί. Ο ιός που μόλυνε τους επιβάτες μάλλον δεν θα «ακούσει» και πολύ στα αντιβιωτικά, καθώς είναι ένας ιός χιλιάδων ετών που μετατρέπει τους ανθρώπους σε βαμπίρ. Από δάγκωμα στο λαιμό και λέρωμα ρούχων με αίμα κλπ, ακούγεται πιο βολικό πάντως και σίγουρα με λιγότερο καθάρισμα. Σύντομα όλη η Νέα Υόρκη κινδυνεύει να μετατραπεί σε πόλη γεμάτη βαμπίρ, οι οποίοι θα πίνουν ο ένας το αίμα του άλλου, κάτι που δεν απέχει και πολύ βέβαια από το τώρα.



MASTERS OF HORROR


Διάσημοι και καταξιωμένοι σκηνοθέτες της σκηνής του τρόμου έχουν περιποιηθεί σκηνοθετικά τα επεισόδια της σειράς, η οποία προβλήθηκε στο αμερικάνικο δίκτυο Showtime από το 2005 μέχρι και το 2007. Τα ονόματα σκηνοθετών που συναντάμε προκαλούν δέος! Οι John Carpenter, Dario Argento, Stuart Gordon, Tobe Hooper, John Landis, Takashi Miike, Larry Cohen, Tom Holland, Joe Dante, Don Coscarelli κ.α. καθώς και ο ίδιος ο Mick Garris προσφέρουν το ταλέντο τους στις επιταγές του τρόμου μέσα από τις τρομακτικές και ιδιαίτερα αιματοβαμμένες ιστορίες της τηλεοπτικής αυτής ανθολογίας.

Τα επεισόδια συχνά προέρχονται από ιστορίες σπουδαίων συγγραφέων του τρόμου και του φανταστικού όπως οι H.P. Lovecraft, Edgar Allan Poe, Clive Barker, Richard Matheson, F. Paul Wilson κ.α. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι μιλάμε για ένα τεράστιο από άποψη σύλληψης εγχείρημα που έχει πολύ ψωμί και δεν θα μπορούσε να αφήσει αδιάφορο κανέναν horror fan. Ας δούμε όμως τι έχουν να μας πουν οι δύο ξεχωριστοί κύκλοι του «Masters of Horror».





STORM OF THE CENTURY

Σε ένα μικρό νησί έξω από τις ακτές του Μέιν, οι κάτοικοι μιας μικρής κοινότητας ετοιμάζονται για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, καθώς η μεγαλύτερη καταιγίδα των τελευταίων εκατό ετών πρόκειται να χτυπήσει την περιοχή τους. Όμως, τίποτα δεν τους έχει προετοιμάσει για την άφιξη ενός μυστηριώδους ξένου, του Λινόζ, που φαίνεται να γνωρίζει τα μυστικά όλων, έχει υπερφυσικές δυνάμεις και ανομολόγητες προθέσεις…


Παραγωγή: 1999
Είδος Ταινίας: Φαντασίας, Θρίλερ, Δράμα, Τρόμου
Δημιουργός: Stephen King
Ηθοποιοί: Tyler Bannerman, Spencer Breslin, Dyllan Christopher


Χωρα: Canada, USA
Πρώτη προβολή: 14 February 1999
Είδος Σειράς: Drama, Fantasy, Horror, Thriller
Ηθοποιοί: Becky Ann Baker, Kathleen Chalfant, Adam Zolotin, Adam LeFevre


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου