RSS

Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2018

ΧΦΛ - Ο ΟΝΕΙΡΕΥΤΗΣ ΤΩΝ ΝΥΧΤΕΡΙΝΩΝ ΤΟΠΩΝ

Book review
👣Βίκυ Τάσιου 👣

Όσοι γνωρίζουν ότι αγαπώ την λογοτεχνία τρόμου και μάθουν ότι έχω διαβάσει μόνο ένα βιβλίο του Λάβκραφτ, σίγουρα δεν θα αποκομίσουν τις καλύτερες εντυπώσεις για μένα.
Αυτό τελικά όμως δεν έγινε τυχαία.
Για όλα τα πράγματα έρχεται η κατάλληλη στιγμή.
Και ίσως η κατάλληλη στιγμή είναι αυτή που πλέον νιώθεις αρκετά συνειδητοποιημένος αλλά και έτοιμος σαν αναγνώστης να συναντηθείς με έναν "τεράστιο" συγγραφέα που αρκετά χρόνια μετά τον θάνατό του, έγινε ο άνθρωπος που επηρέασε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον τη λογοτεχνία του Φανταστικού.

Πριν λοιπόν εισχωρήσω στο βασίλειο του Λάβκραφτ θεώρησα σκόπιμο να διαβάσω το συγκεκριμένο βιβλίο , ένα είδος βιογραφίας, το οποίο αποτελείται από τις προσωπικές αναμνήσεις του συγγραφέα για τον Χάουαρντ αλλά και από τη μακροχρόνια φιλία και θεωρείται ίσως η πιο έγκυρη βιογραφική απεικόνιση μέχρι σήμερα του δημιουργού που καθιέρωσε το είδος του κοσμικού τρόμου στη λογοτεχνία.
Ήθελα να έχω μία πρώτη άποψη για το ποιος ήταν πραγματικά αυτός ο μύθος.
Πριν λοιπόν βουτήξω στα σκοτεινά μονοπάτια των βιβλίων του ήθελα να γνωρίσω τον άνθρωπο πίσω από τα βιβλία.
Πραγματικά έμεινα άναυδη ξεκινώντας την ανάγνωση του βιβλίου όταν από την πρώτη κιόλας σελίδα συνειδητοποίησα το μέγεθος αυτού του συγγραφέα.
Όταν διάβασα ότι στη σημερινή εποχή το ενδιαφέρον για αυτόν κατακλύζει τα αμερικανικά κολέγια και πανεπιστήμια σε αφάνταστη κλίμακα.
Ότι υπάρχουν ομάδες μεταπτυχιακών φοιτητών που διοργανώνουν εκδρομές σε μέρη που αναφέρονται συχνά στις ιστορίες του.
Ότι έχουν γραφτεί άπειρες μεταπτυχιακές διατριβές σε διδακτορικό επίπεδο .
Στο εν λόγω λοιπόν βιβλίο ο Λονγκ παρουσιάζει τον μυθικό συγγραφέα από το Πρόβιντενς όπως τον γνώρισε ο ίδιος.
Τον συστήνει σε όλους εμάς περιγράφοντας τις ιδιαιτερότητες ενός λαμπρού νου και τις εκκεντρικότητες ενός ιδιόρρυθμου ανθρώπου.
Το βιβλίο ήταν μία αναγνωστική απόλαυση από κάθε άποψη καθώς εκτός από το εξαιρετικό φωτογραφικό υλικό που υπήρχε μας μύησε και στον κόσμο του Λάβκραφτ.
Στο πώς μεγάλωσε, στην ψυχοσύνθεσή του, στην ενηλικίωσή του, στο γάμο του ,στο χωρισμό του , στον χαρακτήρα του,στις πεποιθήσεις του, στην ιδιαίτερη αγάπη που είχε στη μυθολογία και η οποία επηρέασε στην πορεία τις ιστορίες του και τέλος στο θάνατό του.
Μαθαίνουμε για τους αγαπημένους τους συγγραφείς και για τη γέννηση των βιβλίων του .
Ενημερωνόμαστε για ποιο λόγο επέλεξε να κινηθεί σε διαφορετικά λογοτεχνικά μονοπάτια πέρα των παραδοσιακών μύθων και θρύλων με βαμπίρ ,λυκάνθρωπους και τα λοιπά.
Ένας άνθρωπος ο οποίος δεν πίστεψε ποτέ σε κανένα υπερφυσικό φαινόμενο έγραψε βιβλία για τον υπερφυσικό τρόμο τα οποία άφησαν ιστορία και έγιναν ίσως οδηγός για τους νεότερους συγγραφείς.
Επίσης ο συγγραφέας ξεκαθαρίζει και δίνει τις δικές του απαντήσεις για τις λανθασμένες εντυπώσεις αναφορικά με το αν ο Λάβκραφτ ήταν ρατσιστής και αποκρυφιστής.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι ερωτοαπαντήσεις στο τέλος του βιβλίου όπου ο συγγραφέας απαντά και παραθέτει την προσωπική του άποψη για την σύγκριση του Λάβκραφτ με τον Ποε.
Καλώς ήρθατε στον κόσμο του Λάβκραφτ.
Γνωρίστε τον ονειρευτή των νυχτερινών τόπων.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου