RSS

Κυριακή 16 Ιουνίου 2019

Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΛΕΟΝΤΩΝ


Όλοι εμείς οι φιλαναγνώστες και βιβλιόφιλοι, έχουμε διαβάσει εκατοντάδες βιβλία στη ζωή μας. Και συνεχίζουμε ακατάπαυστα γνωρίζοντας νέους συγγραφείς και απολαμβάνοντας νέες υποθέσεις και ιστορίες που γεννά το μυαλό τους.
Ενίοτε πέφτουν στα χέρια μας τίτλοι που δεν σου κάνουν αυτό το "κλικ" ώστε να σε προδιαθέσουν θετικά για να ξεκινήσεις το βιβλίο. Οπότε αν τελικά το κάνεις, διαπιστώνεις με έκπληξη ότι το περιεχόμενο είναι πολύ ανώτερο των προσδοκιών σου.
Μία τέτοια περίπτωση είναι και "Η Συμφωνία των Λεόντων". Όταν ήρθε στα χέρια μου για να το διαβάσω και να γράψω τις σκέψεις μου, η αλήθεια είναι πως δεν γοητεύτηκα ούτε από τον τίτλο, ούτε από το εξώφυλλο, χώρια που ο συγγραφέας μου ήταν παντελώς άγνωστος. Όμως εξεπλάγην θετικά από τις πρώτες κιόλας σελίδες του! Το πρώτο κεφάλαιο αναγκάστηκα να το διαβάσω δύο φορές για να κατευνάσω την έκπληξη της πρώτης φοράς. Και αυτό όχι για κανέναν άλλο λόγο, παρά μόνο γιατί αμέσως ξεπήδησε η ιστορία ως εικόνα στο μυαλό μου και ήθελα να την εδραιώσω.
Το βιβλίο ξεκινά με την εμφάνιση ενός κυνηγού κεφαλών που τον πρωτοσυναντούμε ως Λιρόι Ντάφλερ κάπου στον κόλπο του Άντεν να πραγματοποιεί μία καταδρομική επίθεση εναντίον ενός Σομαλού πειρατή και να φέρνει το κεφάλι του έτοιμο προς παράδοση στον εντολοδόχο της αποστολής. Ε, αυτό ήταν αρκετό για να καταλάβω την πρωτοτυπία του συγκεκριμένου μυθιστορήματος. Όταν δε, ξεκινά το δεύτερο κεφάλαιο με flashback στο παρελθόν του βασικού ήρωα, τότε καταλαβαίνει ο αναγνώστης πως εδώ έχει να κάνει με ένα πολύ διαφορετικό έργο από όσα έχει διαβάσει.
Θα ήθελα πραγματικά να αναφέρω και διάφορα άλλα στοιχεία της υπόθεσης που μου έκαναν εντύπωση, αλλά πραγματικά, δεν θέλω να στερήσω από τον αναγνώστη το στοιχείο της έκπληξης. Το μόνο που θα πω είναι πως η πλοκή του είναι εξαιρετική. Η δράση εκτυλίσσεται σε τέσσερις ηπείρους, τα πρόσωπα που εμφανίζονται έχουν όλα ένα ρόλο και το δραματικό και συγκινησιακό στοιχείο είναι έντονο σε πολλά σημεία του μυθιστορήματος. Ο αναγνώστης θα αγαπήσει τον ήρωα, θα τον νιώσει και θα τον καταλάβει, θα κλάψει μαζί του και θα θυμώσει με όσα του συμβαίνουν. Υπάρχουν πολλές ανατροπές και διασυνδέσεις μεταξύ των προσώπων που σιγά - σιγά αποκαλύπτονται και επιτείνουν την αγωνία του αναγνώστη. Είναι τέλος ένα κινηματογραφικό βιβλίο. Θα ήθελα να το δω σε ταινία! Πιστεύω πως αν ο εκδοτικός οίκος και ο συγγραφέας το προωθήσουν κατάλληλα, τότε θα βρει πολλούς που θα θέλουν να το μεταφέρουν στην μεγάλη οθόνη.
Ο Βαγγέλης Βουραζάνης είναι ένας νεότατος συγγραφέας από τη Θεσσαλονίκη που έχει όλο το μέλλον μπροστά του. Το προφίλ του δεν θα έλεγε κανείς πως είναι αυτό του τυπικού συγγραφέα. Ανήκει σε μία νέα γενιά, με νέες ιδέες και σίγουρα έχει πολλά να μας δώσει στο μέλλον. Προσωπικά έχω πραγματικά ενθουσιαστεί με αυτό του το μυθιστόρημα και περιμένω με αγωνία να δω και νέο του έργο! Φίλοι της περιπέτειας και της δράσης, η Ελλάδα έχει πλέον να περηφανεύεται για ένα δικό της παιδί που μπορεί να σταθεί επάξια δίπλα σε ξένους συγγραφείς σε αυτό το είδος λογοτεχνίας. Μην το χάσετε!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου