RSS

Δευτέρα 3 Ιουνίου 2019

ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ

Book Review
Roula Karampourniotou
 
Ένα χαμένο παιδί, ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι κι ένα ανεξιχνίαστο μυστήριο θα προκαλέσουν το ενδιαφέρον της ντετέκτιβ Σέιντι Σπάροου, κατά την επίσκεψή της στον παππού της, στην Κορνουάλη.
Εβδομήντα χρόνια πριν, τον Ιούνιο του 1933, στο Λοάνεθ, το σπίτι των Εντεβέιν, ετοιμάζονται για τη γιορτή του Μεσοκαλόκαιρου με το καθιερωμένο πάρτι.

Η δεκαεξάχρονη Άλις Εντεβέιν, η μεσαία κόρη, πετάει στα ουράνια. Όμως λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, η οικογένεια θα υποστεί μια τόσο βαριά απώλεια, ώστε θα φύγει για πάντα από το Λοάνεθ.
Το σπίτι θα εγκαταληφθεί μέχρι τη στιγμή που θα το ανακαλύψει τυχαία η Σέιντι Σπάροου που εξαιτίας μιας υπόθεσης που πήγε στραβά, υποχρεωνεται να πάρει άδεια κι έτσι καταφεύγει στο σπίτι του παππού της.
Εκεί, βρίσκει τυχαία το εγκαταλελειμμένο αρχοντικό που περιβάλλεται από πυκνό δάσος και μαθαίνει την ιστορία ενός μικρού αγοριού που χάθηκε χωρίς να αφήσει κανένα ίχνος.
Το ανεξιχνίαστο αυτό μυστήριο γίνεται εμμονή στη Σέιντι που αρχίζει να το έρευνα με πάθος. Μαθαίνοντας ότι η Άλις Εντεβέιν, γηραιά κυρία πια, ειναι επιτυχημένη συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων, αρχίζει να κάνει ερωτήσεις για το παρελθόν της, πασχίζοντας να ξεδιαλύνει το μπλεγμένο κουβάρι μυστικών που η Άλις αγωνίζεται μια ζωή να αφήσει πίσω…
Η συγγραφέας μας ταξιδεύει στο χρόνο, εναλλάσσοντας κεφάλαια που η υπόθεση εκτυλίσσεται στο 1933, στο σήμερα (2003), αλλά και στις αρχές του 1900, και στην περίοδο του Α' και Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Δύο άλυτες υποθέσεις, η μία της εξαφάνισης του μικρού Θίο και η άλλη, αυτή που ερευνούσε η ντετέκτιβ Σπάροου με την ατυχή εξέλιξη, συνδέονται με μαγικό τρόπο και ο αναγνώστης οδηγείται σιγά σιγά στη διαλεύκανσή τους..
Η αφήγηση της ιστορίας είναι πολυπρόσωπη καθώς, πότε αφηγείται η Άλις, πότε η μητέρα της, η Έλινορ, που είναι κι από τα πιο σημαντικά πρόσωπα της ιστορίας, πότε ο πατέρας της ο Άντονι, και άλλες φορές ακόμη η ίδια η Σέιντι, που έχει κι αυτή τα δικά της μυστικά.
Η ιστορία αγγίζει πολλά κοινωνικά θέματα όπως οι σχέσεις μέσα στην οικογένεια, οι σχέσεις του ζευγαριού, η υιοθεσία, η πίστη, η προδοσία, η εκδίκηση και η τήρηση των υποσχέσεων που δίνουμε στη διάρκεια της ζωής μας.
Ένα άλλο θέμα που θίγεται είναι ο πόλεμος και οι επιπτώσεις του στις ανθρώπινες ψυχές.
Η πλοκή ευφάνταστη, αριστουργηματική θα τολμούσα να πω, καθώς τα στοιχεία που προκύπτουν κάθε φορά δεν παύουν να εκπλήσσουν τον αναγνώστη και να ανατρέπουν το όποιο συμπέρασμα κι αν έχει καταλήξει. Το δε τέλος, απίστευτα απρόσμενο.
Παρόλο που υπάρχουν πολλές περιγραφές και λεπτομέρειες, καθώς και προτάσεις στολισμένες με λογής κοσμητικά επίθετα που ορισμένες φορές καταντούν κουραστικά, εντούτοις η συγγραφέας κατορθώνει να συνθέσει ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα μυστηρίου, ευφυές, αγωνιώδες, ευρηματικό και απόλυτα ανατρεπτικό.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου