RSS

Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2021

20 + 1 ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ 2020

Το 2020 ήταν ομολογουμένως για όλους εμάς μία δύσκολη χρονιά. Ο αναγκαστικός εγκλεισμός, ο φόβος του ιού, η αλλαγή της καθημερινότητάς μας αποτέλεσαν πρωτόγνωρα θέματα .Όμως όλα αυτά στάθηκαν η αφορμή να επαναπροσδιορίσουμε κάποιες αξίες, να εκτιμήσουμε όλα αυτά που είχαμε μπροστά μας και τα χάσαμε μέσα από τα χέρια μας, αλλά πάνω από όλα ήταν μία χρονιά για εσωτερική ενδοσκόπηση αλλά και πολύ περισσότερο διάβασμα. Όπως κάθε χρόνο πέρασαν πολλά βιβλία από τα χέρια μου,γύρω στα 140 μυθυστορήματα. Τα περισσότερα από αυτά με άφησαν με τις καλύτερες εντυπώσεις, κάποια όμως τα ξεχώρισα λίγο πιο πολύ. Σε αυτά είδα κάποια κομμάτια από τον εαυτό μου, ταυτίστηκα με τους ήρωες και τα αγάπησα για τους δικούς μου προσωπικούς λόγους και με αφορμή την νέα αναγνωστική χρονιά που ξεκινά σας τα παρουσιάζω.


1)ΣΤΗ ΓΗ ΤΗΣ ΑΙΩΝΙΑ ΘΛΙΨΗΣ


Γιατί να το διαβάσεις;Για τον γλωσσικό του πλούτο,την πρωτότυπη ιστορία του, τη μουσική που μαγεύει τις αισθήσεις και γίνεται ένα με τους ήρωες ,τα συνταρακτικά συναισθήματα που θα σου προκαλέσει αλλά πολύ περισσότερο για να ανακαλύψεις πως κάποιοι άνθρωποι γεννιούνται για να γράφουν και για να αγγίζουν με την πένα τους την ψυχή μας.Ένας κορυφαίος συγγραφέας που για μένα ανήκει πλέον στους μεγάλους λογοτέχνες με την στόφα του κλασσικού και με μια αξιοζήλευτη και μοναδική πένα.Αυτό το βιβλίο ματώνει σε κάθε σελίδα από τις αλήθειες του.Μετουσιώνει τον πόνο του δημιουργού σε ένα αριστούργημα που υμνεί τον έρωτα αλλά και τον άνθρωπο.Ένα μυθιστόρημα που αγγίζει και καυτηριάζει ότι μας απασχολεί ως οντότητες. Αυτό το βιβλίο είναι ο Γιάννης.Είναι το αίμα του που έσταξε σε κάθε σελίδα.Είναι η κάθε στιγμή μοναξιάς του.Είναι όσα τον οδήγησαν στην συγγραφή.Όσα τον διαμόρφωσαν ως άνθρωπο αλλά και ως συγγραφέα.Όλα όσο τον πόνεσαν , όσα έχει ποθήσει και ονειρευτεί.Αυτό το βιβλίο είναι η λύτρωση του και η Νέμεσις του.Είναι η μοναδικότητα μιας ξεχωριστής και σπάνιας ψυχής.Είναι η ψυχή του διαμελισμένη και μοιρασμένη σε κάθε ήρωα.Είναι η ύπαρξη του αλλά και η καρδιά του κομματιασμένη σε κάθε παράγραφο ,μετουσιωμένη σε μια απεγνωσμένη και σπαρακτική κραυγή ,απαγκιστρωμένη από κοινωνικές συμβάσεις.Αυτό το βιβλίο είναι ο δημιουργός ξεγυμνωμένος που εκτίθεται στα μάτια του αναγνώστη, αποκαλύπτοντας της σύγχυση της ανθρώπινης φύσης αλλά και την ψευτιά μιας κοινωνίας που οι σάπιες ρίζες της έχουν σκοτώσει τα όνειρα των νέων ανθρώπων.Είναι κάποιοι συγγραφείς που η πένα τους είναι βάλσαμο για την καρδιά σου.Φτάνουν στα πιο βαθιά σημεία της ψυχής σου,την αγγίζουν,την χαϊδεύουν,την γαληνεύουν.Μέσα στις ώρες της μοναξιάς σου και στην άβυσσο που έχεις βυθιστεί σου ψιθυρίζουν λόγια παρηγοριάς,σου σκουπίζουν τα δάκρυά σου.Σε παίρνουν από το χέρι και σου δείχνουν ότι εμείς οι διαφορετικές και ξεχωριστές ψυχές δεν είμαστε μόνες.Κάποιοι γράφουν για μας.

Μιλούν για εμάς.

Θέλουν να επικοινωνήσουν μέσα από τις λέξεις τους βγάζοντάς μας από τον βούρκο μας και με την μαγική τους πένα μας ζωγραφίζουν την αιωνιότητα που εκεί περιμένει ότι ποθήσαμε αλλά η μοίρα δεν μας άφησε ποτέ να γευτούμε.

Σύνοψη:

Ο Ιάσονας και οι φίλοι του πασχίζουν να επιβιώσουν σε μια Αθήνα που μαστίζεται από λιμό. Στην προσπάθειά τους να βρουν τροφή πέφτουν σε ενέδρα, με αποτέλεσμα να χάσει τους συντρόφους του. Ο ίδιος καταφέρνει να διαφύγει και κάνει σκοπό της ζωής του να πάρει εκδίκηση. Στην πορεία γνωρίζει έναν μυστηριώδη ξένο που θα αλλάξει όλα όσα νόμιζε πως ήξερε, καθώς και τον έρωτα της ζωής του. Μέσα από ζωντανές περιγραφές, αναδρομές στο παρελθόν και αλλεπάλληλες ανατροπές, ξετυλίγεται μαεστρικά μια αλληλουχία γεγονότων η οποία οδηγεί την πλοκή προς μία κορύφωση που έχει χτιστεί από την πρώτη κιόλας σελίδα.

Πρόκειται για μια ιστορία για τις ιδέες, τον έρωτα, την αγάπη, την ελευθερία, τη νομοτέλεια που διέπει τον κόσμο και την αναζήτηση του νοήματος της ύπαρξης. Οι κεντρικοί χαρακτήρες μοιάζουν παγιδευμένοι σε μια σκακιστική παρτίδα στον χωροχρόνο, και μας κάνουν να αναρωτιόμαστε κατά πόσον μπορούμε να ελέγξουμε τη ζωή και τη μοίρα μας. Ένα αλληγορικό αστικό μυθιστόρημα, ένα σκοτεινό παραμύθι, που ακροβατεί ανάμεσα στον ωμό ρεαλισμό της καθημερινότητας και τον ρομαντισμό μιας άλλης εποχής, εμπνευσμένο από την κλασική λογοτεχνία. Ένα βιβλίο γι’ αυτούς που έχουν χάσει κάτι δικό τους για πάντα, για όσους έχουν την ανάγκη να αισθανθούν. Ένα βιβλίο για τους μοναχικούς νοσταλγούς του επέκεινα…

«Δεν είμαστε τίποτε άλλο παρά δέντρα που στέκουν αγέρωχα, μονάχα μέχρι να τα κατακρεουργήσει ο αδυσώπητος πέλεκυς της ζωής, με τρόπο που μόνο εκείνη ξέρει. Κι αν τύχει και σταθούμε τυχεροί και πέσουμε σε χέρια εργατικά, ίσως τότε προκύψει τουλάχιστον κάτι όμορφο απ’ αυτή την τόσο αναπάντεχη τραγωδία.


2)ΦΛΟΓΑ ΚΑΙ ΑΝΕΜΟΣ

Γιατί να το διαβάσεις: Την λυρικότητα και την ποιητικότητα της γραφής του κυρίου Δάνδολου δεν την έχω συναντήσει σε κανέναν συγγραφέα.Ένα συνταρακτικό ιστορικό μυθιστόρημα για τον θυελλώδη έρωτα του Γεώργιου Παπανδρέου και της Κυβέλης .Ο συγγραφέας του βιβλίου μας συνθέτει τη τοιχογραφία μια εποχής μέσα από τέσσερις παράλληλες ιστορίες που τέμνονται μέχρι να ενωθούν σε ένα συνταρακτικό φινάλε. Μια ανεπανάληπτη εμπειρία ανάγνωσης.

Μόνο ένας έρωτας μπορεί να αφυπνίσει μια κοιμισμένη ψυχή.

"-Πώς άντεξες τόσο καιρό στο σκοτάδι;

-Αγαπώντας.Κάθε φορά που πήγαινα να των δω ,ένιωθα τα πόδια μου να κόβονται".

Οι θυελλώδεις σχέσεις -αυτές που περνάνε από χίλια κύματα και φαντάζουν αδάμαστες για χρόνια-σβήνουν άδοξα,όπως φυσάς ένα κερί.Έτσι έγινε και με εκείνους.Αγάπες σαρκοβόρες και κοφτερές σαν ξυράφι.


Σύνοψη:

Μπορεί μια γυναίκα που είχε όλο τον κόσμο απλωμένο στα πόδια της να γίνει έρμαιο του ανέμου που έφερε ένας και μόνο άντρας στην καρδιά της;Το καλοκαίρι του 1920 καταφτάνει στη Χίο η Κυβέλη Αδριανού, η μεγάλη δόξα του ελληνικού θεάτρου. Γενικός Διοικητής του νησιού είναι ένας γοητευτικός νεαρός, ονόματι Γεώργιος Παπανδρέου. Εκείνη είναι παντρεμένη. Το ίδιο κι αυτός. Η εμβληματική πρωταγωνίστρια και ο πολιτικός που θα αναδειχθεί τρεις φορές Πρωθυπουργός της Ελλάδας ζουν για χρόνια έναν θυελλώδη παράνομο έρωτα, ώσπου ενώνονται με τα δεσμά του γάμου και γίνονται ένα από τα μυθικά ζευγάρια του εικοστού αιώνα. Όμως οι παράφορες αγάπες είναι πάντα σπαρμένες με αγκάθια.Το φθινόπωρο του 1968, η Κυβέλη είναι μια ραγισμένη ύπαρξη, ο «Γέρος της Δημοκρατίας», κείτεται στο φέρετρό του και η Ελλάδα ασφυκτιά μέσα στο σκοτάδι της δικτατορίας. Την ίδια ώρα, η μοίρα τους συνδέεται με μια ομάδα ανθρώπων που αναζητούν τη δική τους λύτρωση, πρόσωπα ανώνυμα αλλά και πρόσωπα της Ιστορίας... Άραγε μπορείς να διεκδικήσεις ένα θαύμα όταν όλα τα σημάδια είναι εναντίον σου;Το ΦΛΟΓΑ ΚΑΙ ΑΝΕΜΟΣ είναι η τοιχογραφία μιας ολόκληρης εποχής. Μέσα από ανέκδοτες επιστολές, αρχειακό υλικό και μαρτυρίες, ο Στέφανος Δάνδολος φέρνει στο φως τη ζωή της θρυλικής Κυβέλης και την ταραχώδη σχέση της με τον Γεώργιο Παπανδρέου, ζωντανεύει αθέατες πτυχές του θεάτρου και της πολιτικής, ενώ παράλληλα, συνδυάζοντας αριστοτεχνικά την πραγματικότητα με τη μυθοπλασία, χτίζει ένα επικό μυθιστόρημα για τον έρωτα, τον θάνατο και την ελευθερία.


3)Η ΓΙΑΤΡΙΝΑ


Γιατί να το διαβάσεις;Η κυρία Τραυλού,η αγαπημένη μου Ελληνίδα συγγραφέας, μας μεταφέρει σε ένα ερημικό χωριό στην Ουγγαρία το 1911 και εμπνευσμένη από ένα αληθινό γεγονός αλλά και σαφώς επηρεασμένη από την Φόνισσα του Παπαδιαμάντη ξετυλίγει την ιστορία μιας γυναίκας που έδρασε εκείνη την περίοδο ,δημιουργώντας ένα εξαιρετικό ψυχογράφημα για τις πατριαρχικές οικογένειες, για την θέση της γυναίκας αλλά ταυτόχρονα θέτει και ζητήματα ηθικής ,εμβαθύνοντας όχι τόσο στην εγκληματική δράση αλλά στα αίτια που θα οδηγήσουν αυτές τις γυναίκες στις εγκληματικές πράξεις τους.

Σύνοψη:

«Διαβολοθήλυκο» αποκαλούσε ο παπάς του Ναγκιρέβ τη Σουζάνα Φαζέκας. Οι γυναίκες, όμως, του χωριού τη θεωρούσαν φύλακα-άγγελό τους, όχι μόνο επειδή πρόσφερε τις υπηρεσίες της ως μαμή και πρακτική γιατρός, αλλά επειδή τις γλίτωσε από το αμείλικτο πεπρωμένο τους σε μια κοινωνία όπου δεν είχαν το δικαίωμα να διαλέγουν τους συντρόφους τους οι ίδιες.Γιατί η Σουζάνα έραβε φουστάνια, μαντάριζε σκισμένα φρύδια και γόνατα και ξήλωνε προκαταλήψεις κι ενδοιασμούς. Θεωρώντας υποχρέωσή της ό,τι για τους κοινούς θνητούς είναι έγκλημα και αμαρτία, ανέλαβε δράση σ’ αυτή τη γωνιά της Αυστροουγγαρίας από το 1911 έως το 1919. Κι έγινε με τα γιατροσόφια και τα φαρμάκια της η «θεά» του Ναγκιρέβ; Τιμωρός και εκδικητής; παρατρεχάμενη της θείας δίκης.Μόνο όταν θα γνωρίσει τον Έλληνα γιατρό Στράτο Κεκέρογλου συμφιλιώνεται με το τραύμα που κουβαλά από παιδί και τολμά να κοιτάξει στον καθρέφτη της ψυχής της την αλήθεια.Ένα βιβλίο που αποδεικνύει πόσο εύθραυστες είναι οι ισορροπίες ανάμεσα στην αγάπη και το μίσος, στην αθωότητα και την ενοχή, στην απελπισία και την παράνοια, όταν οι μύχιες πληγές αδυνατούν να επουλωθούν. Βασισμένο σε αληθινά γεγονότα που φαντάζουν πιο ευρηματικά απ’ τη φαντασία.



4)Η ΕΥΧΗ

Γιατί να το διαβάσεις;Η κυρία Καραγιάννη ταξιδεύει τον αναγνώστη στην Αργεντινή και στα δύσκολα χρόνια της δικτακτορίας και με την απίστευτη συγγραφική της δυνότητα παρουσιάζει στους αναγνώστες μια τόσο δυνατή και τόσο ξεχωριστή ιστορία που θα την θυμούνται για αρκετό καιρό.Ένα βιβλίο που δεν μπορείς να το κατατάξεις σε κάποιο συγκεκριμένο είδος από μια συγγραφέα που στο μέλλον θα μας απασχολήσει πάρα πολύ.

Σύνοψη:

Μερικές φορές δυσκολεύομαι να το πιστέψω, αλλά κάποτε υπήρξα νέα. Στη ζωή μου δεν κατάφερα τίποτα σπουδαίο. Ήμουν απλώς μια γυναίκα που ήθελε να αγαπηθεί πολύ, κι όχι από πολλούς. Αυτό ήταν το έγκλημά μου. Όμως, η μοίρα μου, παρά τις μάταιες προσδοκίες μου, είχε γραφτεί με το πρώτο μου κλάμα χρόνια πριν, κι όπως πάντα το μέλλον είχε κριθεί και αποφασιστεί πριν καν ξεκινήσει εκείνη η ιστορία – η ωραιότερη και φρικτότερη ιστορία που θα μπορούσε κανείς να ευχηθεί, κι όταν πια ξεκίνησε ήταν ήδη πολύ αργά…Έτσι ξεκινά την αφήγησή της η Ισαβέλλα Μορένο, η οποία εγκατέλειψε για πάντα τη χώρα όπου γεννήθηκε, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να ξεφύγει από οδυνηρές αναμνήσεις, πεπεισμένη πως, αν έβαζε ανάμεσα σ’ εκείνη και στο παρελθόν έναν ολόκληρο ωκεανό, η φωτιά που έκαιγε μέσα της σιγά-σιγά θα κόπαζε. Δεκαπέντε χρόνια αργότερα τα φαντάσματα που στοίχειωσαν τη νιότη της επιστρέφουν και τότε αρχίζει να θυμάται…Η Μαρία Καραγιάννη έχει δηλώσει πως για τα βιβλία της επιλέγει χώρες που η ιστορία τους τις βαραίνει. Μετά τα Στη σκιά της σιωπής και Το σπίτι των γλάρων, επιστρέφει με την Ευχή, για να μεταφέρει αυτή τη φορά τον αναγνώστη στο σύγχρονο Μπουένος Άιρες, όπου κάτω από τις φωτεινές μαρκίζες των λεωφόρων του, απλώνεται ένα ολόκληρο θέατρο σκιών βαθιά ριζωμένο στα χρόνια της πιο απάνθρωπης δικτατορίας. Γιατί στην Αργεντινή αν δεν ξέρεις τα πάντα για τον άλλον, είναι σαν να μην ξέρεις τίποτα.Ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα ρεαλισμού, άλλοτε άγριο κι άλλοτε βαθιά συγκινητικό που θέτει ηθικά διλήμματα, κι εστιάζει στα γονεϊκά πρότυπα, στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη θυσία της υπέρτατης αγάπης.


5)ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ

Γιατί να το διαβάσεις;Αν ζούσε σήμερα ο Henry James είμαι σίγουρη πως θα ήταν περήφανος που η Ware εμπνευσμένη από το έργο του το στρίψιμο της βίδας παρέδωσε στα αδηφάγα μάτια του αναγνωστικού κοινού μια πιο μοντέρνα εκδοχή της ιστορίας.Και μπορεί ο James στο the turn of the screw να άφησε τον αναγνώστη να αποφασίσει το τέλος της ιστορίας του με το διφορούμενο φινάλε,η Ware στο the turn of the key δίνει την δική της εξήγηση σχεδόν στην τελευταία σελίδα.Γοτθικός τρόμος όμως στη πιο μοντέρνα του εκδοχή με συναρπαστική αφήγηση που παραπλανά συνέχεια τον αναγνώστη.Ένας ευφυής συνδυασμός gothic ατμόσφαιρας, σύγχρονης παράνοιας και οικιακού δράματος.

Σύνοψη:

Το ονειρεμένο σπίτι τους θα γίνει ο χειρότερος εφιάλτης της. Η αγγελία φαίνεται πολύ καλή για να είναι αληθινή: µια θέση εσωτερικής νταντάς µε απίστευτα υψηλές απολαβές, την οποία η Ρόουαν δεν μπορεί να αγνοήσει. Όταν φτάνει στην Οικία Χέδερµπρι, ενθουσιάζεται µε το πολυτελές «έξυπνο» σπίτι και µε τη φαινομενικά τέλεια οικογένεια. Εκείνο που δεν γνωρίζει είναι ότι οδεύει προς έναν εφιάλτη –που καταλήγει µε ένα παιδί νεκρό και την ίδια στη φυλακή, αναμένοντας να δικαστεί για φόνο.


H Ruth Ware αποτίει φόρο τιμής στο κλασικό έργο Το στρίψιμο της βίδας του Χένρι Τζέιμς, μεταφέροντας μας στο δικό της σκοτεινό σύμπαν. Ένα μυθιστόρημα με αριστοτεχνικά δουλεμένη πλοκή, που οδηγεί τον αναγνώστη σε ένα απρόσμενα ανατρεπτικό τέλος, με φόντο την απομονωμένη Σκοτσέζικη πολυτελή κατοικία των Χέδερμπρι.


6)Η ΚΑΣΕΤΙΝΑ

Γιατί να το διαβάσεις;

Ένα μνημειώδες έργο , που όμοιό του δεν έχει πέσει στα χέρια μου, για τα εγκλήματά της ναζιστικής Γερμανίας,την ευγονική και τα προγράμματα ευθανασίας Τ4.Ένα βιβλίο που αιμορραγεί, μυρίζει καμένη σάρκα, ξερνά δηλητήριο, αέριο και ντροπή , μουδιάζει το μυαλό, μπαίνει βαθειά στους πόρους σου και σαν πυρωμένο σίδερο ξεσκίζει τα σωθικά σου.Οι λέξεις σκοτώνουν επιζητώντας λύτρωση μέσα από τους σπαρακτικούς μονολόγους και τις περιγραφές.Ένα συγκλονιστικό ιστορικό μυθιστόρημα για τα γεγονότα που σημάδεψαν τον κόσμο .Μια ζοφερή ιστορία που αποτελεί ένα λογοτεχνικό διαμάντι που κάθε αναγνώστης θα πρέπει να έχει στη βιβλιοθήκη του.Τέτοια βιβλία είναι θησαυρός που πρέπει να περνούν τα σύνορα , ταρακουνώντας τις μνήμες αλλά και τις συνειδήσεις των νέων ανθρώπων.

Σύνοψη:

Έξι σύγχρονα εγκλήματα, αναπαραστάσεις πειραμάτων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Μια ψυχίατρος και ένας πρώην ναζί ενενήντα έξι χρόνων, σε φυλακή της Αριζόνα, που δημιουργούν μια ξεχωριστή σχέση. Ένα ζευγάρι του σήμερα που αποφασίζει να συμμετάσχει σε ένα διαστροφικό παιχνίδι.Ένας Εβραίος επιστήμονας που διατηρεί τη θέση του στα πανεπιστημιακά εργαστήρια του ναζιστικού Βερολίνου με την ανοχή των Αρχών, αφού οι έρευνές του εξυπηρετούν τον στόχο τους.Έρευνες που ξεκινούν από το ψυχιατρικό άσυλο Ζόνεσταϊν στην Πίρνα, συνεχίζονται στα Ινστιτούτα Κάιζερ Βίλχελμ στο Ντάλεμ, στο Ινστιτούτο Έρευνας Εγκεφάλου στο Μπουχ και ολοκληρώνονται με ανθρώπινα πειραματόζωα σε μια βίλα της Δρέσδης.Μια ανάσα πριν από το τέλος του πολέμου, στο Άουσβιτς-Μπίρκεναου οι Ες-Ες αξιωματικοί καταστρέφουν όσο περισσότερα στοιχεία μπορούν, αφού φροντίζουν πρώτα να τα καταγράψουν στο ασυνήθιστο μυαλό ενός δεκαεφτάχρονου κοριτσιού.Μια φόρμουλα κλεισμένη σε μια κασετίνα εβδομήντα χρόνων που απειλεί να καταστρέψει τον κόσμο. Και ο συγκλονιστικός μονόλογος της Χελένα. Αντέχεις να ενώσεις τα κομμάτια;


7)ΚΑΠΟΥ ΑΛΛΟΥ

Γιατί να το διαβάσεις;Ο έρωτας και οι ανθρώπινες σχέσεις μέσα από την weird fiction λογοτεχνία και με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού.Η Νατάσα Παυλίτσεβιτς στο συγγραφικό της ντεμπούτο με το Κάπου Αλλού αποτέλεσε για μένα την αναγνωστική έκπληξη της χρονιάς αλλά και το πιο πρωτότυπο βιβλίο που έπεσε στα χέρια μου φέτος.Μακριά από τα στερεότυπα, τις χιλιοειπωμένες ιστορίες, με φρέσκες ιδέες και με γραφή που παραλύει τις αισθήσεις σου σε μεταφέρει σε έναν δικό της κόσμο.Απειλητικό, δυσοίωνο, δυστοπικό μα απόλυτα, απόλυτα αρμονικό.Με αριστοτεχνική μαεστρία, ελίσσεται και αλλάξει αφηγηματική ροή, δίνει ζωή, χρώμα και συναίσθημα στο πρώτο της πνευματικό παιδί και αφήνει στον αναγνώστη μία γεύση τόσο διαφορετική, πανέμορφη αλλά και άκρως σκοτεινή.

Σύνοψη:

Το τοπίο τριγύρω απομακρύνεται. Η πινακίδα που μέχρι χθες φαινόταν ξεκάθαρα τώρα έχει γίνει μια ασαφής, γαλάζια κουκίδα σε έναν άδειο ορίζοντα”.Δυο γυναίκες σε ένα απομονωμένο σπίτι βρίσκονται αντιμέτωπες με μια αλλόκοτη πραγματικότητα. Την ώρα που τα προβλήματα μεταξύ τους πληθαίνουν και η σχέση τους δείχνει να αποσυντίθεται, τα δέντρα, τα χωράφια, τα σπίτια του διπλανού χωριού όλο και αποτραβιούνται. Ο κόσμος μοιάζει να συνεχίζει δίχως εκείνες, αφήνοντάς την Εύα και τη Δάφνη παγιδευμένες… κάπου αλλού.Το μυθιστορηματικό ντεμπούτο της Νατάσας Παυλίτσεβιτς θολώνει τα όρια μεταξύ αλήθειας και ονείρου. Η καταιγιστική γραφή της μας ρίχνει στα πιο σκοτεινά νερά της λογοτεχνίας του φανταστικού και μας συμπαρασύρει με μια πλοκή χτισμένη επάνω σε ερωτικές σχέσεις, το πιο εύθραυστο υλικό στον κόσμο.



8)Ο ΚΑΣΤΑΝΑΝΘΡΩΠΟΣ

Γιατί να το διαβάσεις;Σκληρός ,ανελέητος και βάναυσος ο καστανάνθρωπος έρχεται να ταράξει τα νερά της αστυνομικής λογοτεχνίας και να μυήσει τους λάτρεις του είδους στην εθιστική γραφή του Soren Sveistrup που θα ικανοποιήσει και τον πιο απαιτητικό αναγνώστη. Αναμειγνύοντας με ευφυές τρόπο την προσωπική ζωή των δύο κεντρικών ηρώων, την αστυνομική πλοκή ,το μυστήριο , τις έρευνες, τις ανακρίσεις και τον κινηματογραφικό παλμό οδηγεί κάθε φορά το μυαλό του αναγνώστη σε διαφορετική κατεύθυνση μέχρι την τελική ανατροπή.Από τη στιγμή που θα πιάσεις το βιβλίο αυτό στα χέρια σου δεν υπάρχει περίπτωση να το αφήσεις.Το μυθιστόρημα περιέχει ιδιαίτερα σκληρές και φρικιαστικές σκηνές, που διεισδύουν στα μύχια της ψυχής και του μυαλού του αναγνώστη με χειρουργικό τρόπο,μελετημένα όλα σωστά μέχρι και την παραμικρή και αιματηρή λεπτομέρεια .Τα κοινωνικά ζητήματα που προσπαθεί να αναδείξει ο συγγραφέας μέσα από αυτή την φρικιαστική ιστορία δεν είναι από αυτά που γενικά διαβάζονται εύκολα καθώς αφορούν παιδική κακοποίηση, παιδική πορνογραφία και πολλά ακόμα που θα δέσουν κόμπο το στομάχι του αναγνώστη.

Σύνοψη:

Αν τον βρεις, σε έχει ήδη βρει!

Ένας ψυχοπαθής τρομοκρατεί την Κοπεγχάγη.Σε κάθε αιματοβαμμένο τόπο εγκλήματος αφήνει την «κάρτα» του: έναν καστανάνθρωπο, μια χειροποίητη κούκλα φτιαγμένη από σπίρτα και δύο κάστανα. Εξετάζοντας τις κούκλες, η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών βρίσκεται μπροστά σε μια συγκλονιστική ανακάλυψη: ένα αποτύπωμα το οποίο ανήκει σε ένα κορίτσι, την κόρη μιας υπουργού, που είχε απαχθεί και δολοφονηθεί έναν χρόνο πριν.Τραγική σύμπτωση ή κάτι πολύ πιο διεστραμμένο;Προκειμένου να σωθούν αθώες ζωές, ένα ζευγάρι ντετέκτιβ θα πρέπει να κάνει στην άκρη τις διαφορές του, ώστε να αρχίσει να συνδέει τα αποτρόπαια στοιχεία που αφήνει πίσω του ο Καστανάνθρωπος. Γιατί ένα πράγμα είναι απόλυτα ξεκάθαρο: o δολοφόνος βρίσκεται σε αποστολή που το τέλος της απέχει πολύ…

Και κανείς δεν είναι ασφαλής.


9)Ο ΤΡΟΦΙΜΟΣ

Γιατί να το διαβάσεις;Γιατί είναι Fitzek και αυτό τα λέει ΟΛΑ.Γιατί είναι ο μόνος συγγραφέας που καταφέρνει να με βγάζει από οποιοδήποτε αναγνωστικό μου τέλμα.Για να καταλάβεις πόσο ευφυής είναι αυτός ο άνθρωπος και τι ιστορίες είναι ικανός να γράψει ,οδηγώντας το μυαλό σου σταδιακά στην παράνοια.

Σύνοψη:

Ο μικρός Μαξ εξαφανίστηκε πριν από έναν χρόνο.

Μόνο ο δράστης γνωρίζει τι ακριβώς συνέβη στο αγόρι. Έχει ήδη ομολογήσει δύο αποτρόπαιες δολοφονίες παιδιών, αλλά τώρα είναι φυλακισμένος στην πτέρυγα υψίστης ασφαλείας ενός ψυχιατρείου και αρνείται να μιλήσει. Στον πατέρα του Μαξ απομένει μονάχα ένας τρόπος να μάθει επιτέλους την αλήθεια: Πρέπει να βουτήξει στα έγκατα της Κόλασης, να γίνει ο ίδιος τρόφιμος.



10)ΟΙ ΣΚΟΤΕΙΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΝΕΑΡΟΥ ΠΟΕ

Γιατί να το διαβάσεις;

"Δεν ήμουν ποτέ παιδί σαν τ' άλλα, ποτέ δεν είδα με το δικό τους βλέμμα".Είναι λίγοι οι συγγραφείς που έχουν στοιχειώσει τόσο πολύ την ύπαρξή μου και έχω μελετήσει τη ζωή ,το έργο τους αλλά και οτιδήποτε έχει γραφτεί και αφορά αυτούς ξανά και ξανά.Ο Edgar Allan Poe είναι μία πολύ μεγάλη μου αδυναμία και κατέχει μία ιδιαίτερη θέση στη βιβλιοθήκη μου .Κανένας Αμερικανός συγγραφέας δεν έχει επηρεάσει την ιστορία της λογοτεχνίας και των τεχνών περισσότερο από τον Poe.Η ζωή του ήταν αξιοθρήνητη κατά πολλούς τρόπους, ο θάνατος του ακόμα παραμένει μυστήριο ,όμως η αφοσίωσή του στην τέχνη του μας προκαλεί δέος.Έτσι λοιπόν η Αγγελική Ράδου εγκαινιάζοντας μία σειρά βιβλίων νεανικής λογοτεχνίας , συστήνει στο εφηβικό αναγνωστικό κοινό τον άρχοντα του μακάβριου.Η συγγραφέας του βιβλίου πρωτοτυπεί αλλά και τόλμα να φανταστεί τον τεράστιο αυτό συγγραφέα ως μικρό παιδί και μάλιστα να τον κάνει πρωταγωνιστή σε δύο από τα βιβλία της μεταφέροντας την αγάπη της για την σπουδαία αυτή μορφή στους μικρούς μας φίλους, σεβόμενη όμως την προσωπικότητα που σκιαγραφεί χωρίς να αλλοιώνει τα πραγματικά γεγονότα που αφορούσαν στη ζωή του.Έχοντας προφανώς και η ίδια μελετήσει διεξοδικά την ζωής του αλλά και το αποτύπωμά του στο λογοτεχνικό στερέωμα μέσα από τις σκοτεινές ιστορίες του νεαρού Πόε μας παρουσιάζει τον Edgar σε νεαρή ηλικία με τρόπο άκρως ρεαλιστικό , χρησιμοποιώντας αρκετές φορές στοιχεία από τη βιογραφία του ,δίνοντας στους μικρούς αναγνώστες ένα ευφάνταστο, πρωτότυπο ,χιουμοριστικό, μυστηριώδες και τρομακτικό ανάγνωσμα.Το πρώτο βιβλίο είναι ο Έντγκαρ και το μυστικό του θαμμένου φορέματος και ακολουθεί το ξύπνημα του Γκόλεμ.

Η Αγγελική Ράδου με μεγάλη ευαισθησία προσπαθεί να εμφυσήσει στους μικρούς μας φίλους την αγάπη για τη σπουδαία αυτή μορφή δίνοντάς τους σωστή δόση υπερφυσικού και μυστηρίου και προσπαθώντας να μυήσει τους μικρούς αναγνώστες στο βασίλειο του Έντγκαρ.Εκδικητικά φαντάσματα, στοιχειωμένα σπίτια, ανατριχιαστικά όνειρα και ο Πόε ο βασικός πρωταγωνιστής.Μία πρωτότυπη ιδέα που με άφησε στην κυριολεξία άναυδη αφού οι μικροί αναγνώστες αλλά και εμείς οι μεγαλύτεροι που έχουμε μυηθεί στον γοητευτικό κόσμο του Poe θα ευχαριστηθούμε ιδιαίτερα την ανάγνωση της.Στο πρώτο βιβλίο της σειράς ο Έντγκαρ και το μυστικό του θαμμένου φορέματος η συγγραφέας του βιβλίου μας μεταφέρει στο Λονδίνο όπου ο Πόε βρίσκεστε εσωτερικός σε σχολείο και ένα βράδυ τον επισκέπτεται ένα φάντασμα.Εκεί ξεκίνα και η περιπέτεια για τους μικρούς μας ήρωες.Το πρώτο βιβλίο της σειράς είναι πιο τρυφερό, περισσότερο αστυνομικό, με έναν αέρα μυστηρίου και με άπλετο χιούμορ.Στο δεύτερο βιβλίο που είναι το ξύπνημα του Γκόλεμ η ιστορία γίνεται ακόμα πιο ανατριχιαστική, σκοτεινή και φρικιαστική έτσι όπως ακριβώς ταιριάζει στον ήρωα του μυθιστορήματος.Στη βαριά ατμόσφαιρα της βικτωριανής Αγγλίας μας μεταφέρει η συγγραφέας του βιβλίου μέσα από τρομακτικές εικόνες και μυρωδιές που κάνουν ακόμα πιο παραστατική  και ζωντανή τη γραφή της.Η γραφή της είναι απλή, έτσι όπως αρμόζει σε παιδικά βιβλία με δόσεις υπερφυσικού, ψήγματα τρόμου,χιούμορ και σασπένς.Μία άκρως ιδιαίτερη σειρά βιβλίων για μικρούς και μεγάλους αναγνώστες.Μία σειρά από τρομακτικά μυστήρια και περιπέτειες που μόνο ο Edgar θα μπορούσε να έχει ζήσει.Φυσικά από αυτή τη σειρά δεν θα μπορούσε να λείπει το περίφημο κοράκι, όπου και αυτό γίνεται κεντρικός ήρωας και αποτελεί την μεγαλύτερη κληρονομιά που μας άφησε ο Πόε


11)ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΩΝ ΓΛΑΡΩΝ


Γιατί να το διαβάσεις;Αν κάποιος μου έδινε αυτό το βιβλίο και είχε κρύψει το όνομα από το εξώφυλλο δεν θα μπορούσα σε καμία περίπτωση να φανταστώ ότι το όνομα που το υπογράφει είναι ελληνικό .Ένα ατμοσφαιρικό ταξίδι στην γειτονική Ιταλία γεμάτο υπέροχες και γλαφυρές περιγραφές Λέξεις που γίνονται κόσμημα και φοβάσαι να τις αγγίξουν τα μάτια σου για να μην χάσουν την αύρα τους. Την αξία τους αλλά και την γοητεία τους .Αυτό το βιβλίο μοιάζει με πίνακα ζωγραφικής. Στέκεσαι μπροστά του και με ανοιχτό το στόμα θαυμάζεις κάθε σπιθαμή .Κάθε χρώμα, κάθε συναίσθημα, κάθε πινελιά που έβαλε ο καλλιτέχνης συγγραφέας. Βυθίζεσαι σιγά-σιγά σαν υπνωτισμένος στον καμβά που είναι ζωγραφισμένο το σπίτι των γλάρων.

Σύνοψη:

Τυρρηνική θάλασσα, νήσος Πόντζα, 30-6-1979.

Κάποτε είχα ακούσει τον πατέρα μου να λέει πως τίποτε δεν κρατάει για πάντα στη ζωή. Τίποτε… εκτός από τις τύψεις. Έπρεπε να περάσουν χρόνια ολόκληρα μέχρι να καταλάβω το νόημα εκείνων των λέξεων… Κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει την αξία της ζωής, ώσπου να νιώσει τη βρομερή ανάσα του θανάτου να ψιθυρίζει το όνομά του. Δεν φοβάμαι πια, μαμά. Το μόνο που αισθάνομαι είναι κούραση και μια γλυκιά προσμονή πως πολύ σύντομα τα φαντάσματα που στοίχειωσαν τη νιότη μου θα με αφήσουν επιτέλους ελεύθερη. Το όνομά μου είναι Εμμέλια, κι όταν θα διαβάζετε αυτές τις γραμμές θα είμαι ήδη νεκρή.Αυτοκτονία ή δολοφονία;Δεκαπέντε χρόνια μετά τον θάνατο της Εμμέλια, κόρης του πανίσχυρου βιομήχανου Φραντσέσκο Σόρντι, ένας συγγραφέας και μία αστυνόμος αναζητούν την απάντηση.Με σαγηνευτική γραφή η χαρισματική συγγραφέας πλέκει ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα με φόντο τις πιο σκοτεινές σελίδες της πρόσφατης Ιστορίας της Ιταλίας…



12)Η ΠΙΟ ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ

Γιατί να το διαβάσεις;Αυτό το βιβλίο είναι στην κυριολεξία ο παράδεισος όλων των βιβλιόφιλων, μικρών και μεγάλων, αλλά πολύ περισσότερο των φίλων των μυθιστορημάτων αλλά και των ταινιών τρόμου.Ο συγγραφέας του βιβλίου άλλοτε με τρόπο σαρκαστικό, άλλοτε με τρόπο πιο σκληρό και άλλοτε μεγαλύτερη ευαισθησία προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει μικρούς και μεγάλους κάνοντας τους να αγαπήσουν το διάβασμα.Με σαφείς υπαινιγμούς στην τεχνολογία η οποία έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον των παιδιών και έχει αποκλείσει τα βιβλία από τη ζωή τους γίνεται η φωνή όλων όσων αγαπάμε το διάβασμα.Η πιο τρομακτική ιστορία δεν είναι καθόλου τρομακτική είναι όμως μία ιστορία που δείχνει τη μεγάλη αγάπη του συγγραφέα για τα βιβλία.Μία εξαιρετική και ανθρώπινη ιστορία για την παιδικότητα, την αποξένωση και την επιρροή που έχει η τεχνολογία στη ζωή των παιδιών.

Σύνοψη:

ΕΙΣΤΕ ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΙ στο ΣΤΟΙΧΕΙΩΜΕΝΟ ΣΠΙΤΙ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝστον κεντρικό δρόμο του ΧΙΤΣΚΟΚ, για μια ΒΡΑΔΙΑμε ανατριχιαστικές ΙΣΤΟΡΙΕΣ φαντασμάτων και ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΑ παραμύθια.Γύρω στα ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ θα παρευρεθούν μερικοί ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ,που θα ΥΠΟΓΡΑΨΟΥΝ τα ΠΙΟ ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΑ βιβλία τους... με ΑΙΜΑ.Για περισσότερες ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ, τηλεφωνήστε ή στείλτε email…

ΑΝ ΤΟΛΜΑΤΕ!

Μετά το τροχαίο ατύχημά του, ο Μπίλι Σίβερς περνάει πολύ χρόνο διαβάζοντας μόνος στη Δημόσια Βιβλιοθήκη του Χίτσκοκ. Ώσπου ανακαλύπτει ένα παράξενο βιβλιοπωλείο, Το Στοιχειωμένο Σπίτι των Βιβλίων. Εκεί γνωρίζει τον μυστηριώδη και ιδιόρρυθμο ιδιοκτήτη του και μαθαίνει για τον διαγωνισμό που προσκαλεί τους αναγνώστες να περάσουν μια ολόκληρη νύχτα στο βιβλιοπωλείο, ακούγοντας μια ιστορία τόσο φοβερή, τόσο αποτρόπαια, τόσο φρικιαστική, που αλλάζει για πάντα τη ζωή όποιου την ακούει. Γιατί είναι, ίσως, η πιο τρομακτική ιστορία όλων των εποχών.Θα τολμήσει ο Μπίλι να τη μάθει;

ΕΣΥ ΤΟΛΜΑΣ ;


13)ΠΕΡΙ ΣΥΓΓΡΑΦΗΣ

Συγγραφέας,ιδιοφυΐα, παραμυθάς μα πάνω από όλα άνθρωπος.Ένας διαφορετικός βασιλιάς όπως δεν τον έχουμε συνηθίσει.Ένα βιβλίο αριστουργηματικό και ο καλύτερος οδηγός συγγραφής.Ανθρώπινο, συγκινητικό,με πολύ χιούμορ μα πάνω από όλα ένα βιβλίο που θα πρέπει να διαβάσουν όλοι.Αναγνώστες, συγγραφείς αλλά και όσοι ασχολούνται με την κριτική βιβλίων.

Μία από τις μεγαλύτερες επιθυμίες εμάς των αναγνωστών είναι να μπορούσαμε να είχαμε απέναντί μας έναν από τους αγαπημένους μας συγγραφείς για του εκφράσουμε όλα όσα νιώθουμε για εκείνον, όλα όσα μας έχει κάνει να νιώθουμε μέσα από τα βιβλία του αλλά και να εντρυφήσουμε λιγάκι στο μυαλό ,στις σκέψεις του και ιδίως σε ένα μυαλό που έχει σκαρφιστεί απίθανες αλλά και τρομακτικές ιστορίες.Ο βασιλιάς κάθεται απέναντι μας και μας μιλά για όλα όσα τον έκαναν αυτό που είναι σήμερα.Το περί συγγραφής χωρίζεται στην ουσία σε τρία μέρη και είναι ένα βιβλίο όπου ο βασιλιάς το έγραψε σε μία πάρα πολύ δύσκολη στιγμή της ζωής του.Το πρώτο μέρος αφορά την αυτοβιογραφία του.Ο ίδιος μας αφηγείται με άπλετο χιούμορ και με πολύ μεγάλη ευαισθησία στιγμές από τα παιδικά του χρόνια , την οικογένειά του αλλά και όλα όσα συντέλεσαν ώστε να γίνει ένας από τους κορυφαίους συγγραφείς της εποχής μας.

The man behind the author

Οι αδυναμίες του, οι φοβίες του, το μικρόβιο της συγγραφής, οι καταχρήσεις του, ο έρωτας της ζωής του και φυσικά τα βιβλία του.Ο ίδιος ο Stephen King ξεγυμνώνει τον εαυτό του

Μιλάει για όλα αυτά που τον στιγμάτισαν, για όλα όσα τον οδήγησαν στις καταχρήσεις αλλά και την απεξάρτηση του από το ποτό και τα ναρκωτικά.Ιδιαίτερη μνεία και στο πρώτο μέρος αλλά και σε όλο το υπόλοιπο βιβλίο φυσικά έχουν οι ιστορίες του.Τα βιβλία του.Αυτά που τον οδήγησαν στην κορυφή.Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο πρώτο του βιβλίο την Κάρι.Και νομίζω κάπου εδώ όλοι οι αναγνώστες πρέπει να πούμε ένα ευχαριστώ στην Ταμπιθα που μάζεψε τα χειρόγραφα από τα σκουπίδια και οδήγησε τον βασιλιά στην πορεία προς τη δόξα.

The scariest moment is always just before you start.

Το δεύτερο μέρος του βιβλίου αφορά τα περί συγγραφής.Ένας αναλυτικός οδηγός για το πώς θα πρέπει οι συγγραφείς να χειρίζονται τον γραπτό λόγο.Ένας από τους κορυφαίους δημιουργούς δίνει μαθήματα αλλά και συμβουλές γλώσσας, πλοκής, σύνταξης,επιμέλειας κτλ.Κάθε συγγραφέας που σέβεται τον εαυτό του κατά την ταπεινή μου άποψη θα πρέπει να διαβάσει αυτό το βιβλίο αν φυσικά το βρει.Όλα όσα πρέπει να κάνουν αλλά και σε όσες παγίδες πέφτουν όσοι ασχολούνται με τη συγγραφή δίνονται με τρόπο αριστουργηματικό μέσα από παραδείγματα από τις ίδιες τις ιστορίες του βασιλιά.Το τρίτο μέρος είναι και το πιο συγκινητικό του βιβλίου.Αναφέρεται στο ατύχημα που είχε το οποίο παραλίγο να του στοιχίσει τη ζωή.Με έντονες και γλαφυρές περιγραφές μέσα από τα ίδια του τα μάτια περιγράφει όσα βίωσε την αποφράδα εκείνη μέρα.Μία συνταρακτική αφήγηση που δεν σας κρύβω με έκανε να βάλω τα κλάματα.Ο Stephen King ήταν ο πρώτος που μου άνοιξε τις πύλες στο βασίλειο του τρόμου και του φανταστικού.Μέσα από αυτό το βιβλίο όμως μπορώ να πω ότι τον αγάπησα περισσότερο.Μίλησε πολύ περισσότερο στην καρδιά μου.Μου έδειξε τις αδυναμίες του.Ξεγυμνώθηκε μπροστά μου.Μου εκθείασε μέσα από ζωντανά παραδείγματα άλλους συγγραφείς.Μου ψιθύρισε όλα όσα πρέπει να προσέχω σαν αναγνώστης σε ένα βιβλίο.Με έκανε να δω τη λογοτεχνία από μία άλλη σκοπιά.Ένα συνταρακτικό βιβλίο περί συγγραφής.Ένα βιβλίο γεμάτο ανθρωπιά.


14)Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΖΩΗ ΜΟΥ

Γιατί να το διαβάσεις;Δίνει ελπίδα σε αυτούς που νοσούν, ότι υπάρχει γιατρειά και ότι δεν είναι μόνοι.Καταφέρνει να σπάσει τα ταμπού της ασθένειας και μέσα από μία απίστευτη και συγκλονιστική αφήγηση γεμάτη ευαισθησίες μιλά σε όλους μας για το πώς κυλούν οι μέρες των ανθρώπων που παλεύουν με αυτό το θηρίο.Πώς λειτουργεί το σώμα τους ,πώς επιδρά η θεραπεία, πώς αντιμετωπίζονται από τους άλλους, πόσο δύσκολη είναι η καθημερινότητά τους.Εξαιρετική χρήση της γλώσσας , αξιοζήλευτη αφηγηματική δεινότητα

Σύνοψη:

Δε γνωριζόμαστε, αλλά σε ξέρω. Έχουμε περάσει μέρες και μήνες μαζί, ο καθένας κλεισμένος στο σπίτι του. Έγραψα το βιβλίο αυτό για σένα και για μένα. Για να σου θυμίσω και να θυμηθώ την κοινή δοκιμασία μας, τον κοινό μας αγώνα. Γιατί η κατάθλιψη είναι συνηθισμένη και μοναδική, ύπουλη και διάφανη, τρωτή όπως κι εμείς οι ίδιοι. Ήταν ένας τρόπος να σου πω: Θα περάσει. Να σε διαβεβαιώσω – και συγχρόνως να καθησυχάσω τον εαυτό μου: η αρρώστια μας θεραπεύεται.Η χειρότερή μας μέρα είναι ακριβώς αυτό, και τίποτα περισσότερο: μια μέρα που παρέρχεται και μας φέρνει πιο κοντά στην ίαση. Ό,τι κι αν μας ψιθυρίζει η κατάθλιψη, πάντα υπάρχει ελπίδα.Είμαστε φτιαγμένοι για καλύτερες μέρες.


15)ΦΟΝΙΣΣΕΣ

Γιατί να το διαβάσεις;Μία ενδελεχή και εμπεριστατωμένη έρευνα από την κυρία Νίνα Κουλετάκη που αφηγείται με ιστορική ακρίβεια εγκλήματα που άφησαν το αποτύπωμά τους σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης αλλά καταγράφοντας ταυτόχρονα και την επίδραση στην τέχνη και κυρίως την μουσική και τον κινηματογράφο.Με χρονολογική σειρά παραδίδονται στα αδηφάγα μάτια του αναγνώστη οι βάναυσες, αποτρόπαιες , μοχθηρές πράξεις αυτών των γυναικών που ενσαρκώνουν το απόλυτο κακό.

Σύνοψη:

Ο βίος και τα έργα σαράντα και πλέον γυναικών δολοφόνων που έδρασαν ανά την υφήλιο εδώ και δυο χιλιάδες χρόνια.Σκοτώνουν για λόγους ερωτικούς, οικονομικούς, πολιτικούς, θρησκευτικούς, ρατσιστικούς. Ενίοτε σκοτώνουν επειδή δεν έχουν άλλη επιλογή. Σκοτώνουν ακόμη και χωρίς λόγο.Δολοφονούν γονείς, συγγενείς, συζύγους, εραστές, αντιπάλους, εχθρούς, φίλους, αφεντικά, ανθρώπους που φροντίζουν. Δολοφονούν παιδιά. Τα δικά τους και άλλων. Γίνονται φόνισσες σε όλες τις ηλικίες, από μικρά κορίτσια μέχρι ηλικιωμένες γυναίκες.Χρησιμοποιούν δηλητήρια, μαχαίρια, τσεκούρια, σφυριά, διάφορα αντικείμενα, φάρμακα, σχοινιά, πυροβόλα όπλα, τα γυμνά τους χέρια. Βρίσκονται σε μανία, σε υστερία, σε κατάθλιψη, σε απόλυτη ηρεμία.Είναι θεότρελες και έχουν σώας τας φρένας. Κατάγονται από όλες τις χώρες, ανήκουν σε όλα τα κοινωνικά στρώματα.Δυο χιλιετίες, που οι φόνισσες τις διάβηκαν αφήνοντας ματωμένα χνάρια.



16)ΤΟ ΔΩΜΑΤΙΟ ΤΗΣ ΝΑΟΜΙ

Γιατί να το διαβάσεις;Ο συγγραφέας ρίχνει έναν ασφυκτικό αφηγηματικό ιστό πάνω σου και σε πνίγει.Σε τρομάζει και σε παγιδεύει κάνοντας τον παραμικρό θόρυβο που θα ακούσεις την στιγμή της ανάγνωσης να γίνει η αφορμή να σταματήσει η καρδιά σου.Η απειλή στέκεται σαν δαμόκλειος σπάθη πάνω από το κεφάλι σου.Κάνει την ραχοκοκαλιά σου να μουδιάζει και τα μάτια να ανοίγουν διάπλατα από τον τρόμο.Μία αφηγηματική κόλαση και ένα άρτιο ανατριχιαστικό ψυχολογικό αριστούργημα.Η γραφή του καθηλωτική και σαδιστικά σαγηνευτική.Σασπένς, μυστήριο, απειλή,τρόμος δοσμένα με απόλυτη συμμετρία και μαεστρία και με μια πλοκή να αλλάζει ύφος και να κορυφώνεται σελίδα τη σελίδα.Δεν είναι μια ακόμα κλασική ιστορία με φαντάσματα.Βρίθει από τρόμο και φρίκη και συγκλονίζει μέχρι την τελευταία παράγραφο…

Σύνοψη:

Ο Τσαρλς και η Λόρα είναι νέοι, ευτυχισμένοι και κατοικούν στον προνομιούχο ακαδημαϊκό κόσμο του Κέιμπριτζ. Μια παραμονή Χριστουγέννων, ο Τσαρλς ξεκινάει ενθουσιασμένος μαζί με την κόρη του, Ναόμι, για ψώνια στο Λονδίνο. Όμως στο τέλος της ημέρας το μόνο που απομένει στους δύστυχους γονείς, είναι μερικά φλιτζάνια τσάι και η συμπόνια των αστυνομικών. Η Ναόμι, το αγγελούδι και μοναχοπαίδι τους, έχει εξαφανιστεί. Και λίγες μέρες αργότερα βρίσκεται το δολοφονημένο πτώμα της. Είναι όμως στ’ αλήθεια νεκρή;Με μια ζοφερή εξιστόρηση μιας παρελθοντικής και τωρινής κόλασης, το ανατριχιαστικό ψυχολογικό αριστούργημα του Τζόναθαν Έικλιφ εγγυάται πως θα σας κάνει να βυθιστείτε σε ανείπωτα βάθη εφιαλτικού τρόμου.


17)ΣΩΣΕ ΜΕ

Γιατί να το διαβάσεις;Για να ανακαλύψεις ότι ο Δημήτρης Σίμος είναι πολύ καλός ίσως και καλύτερος στο ψυχολογικό θρίλερ.Ένα βιβλίο με έντονες και δυνατές περιγραφές για τα ανθρώπινα όρια και αδυναμίες ,για τα ανθρώπινα πάθη αλλά και για τον ασφυκτικό κλοιό της ελληνικής επαρχίας .

Σύνοψη:

Τρεις αδερφές ετοιμάζονται να επιστρέψουν στο χωριό που μένει η μητέρα τους με αφορμή το μνημόσυνο του πατέρα τους. Η μία αδερφή όμως δεν έρχεται ποτέ. Λίγα χιλιόμετρα μακριά, η αστυνόμος Λουκίδη ανακαλύπτει το πτώμα μιας γυναίκας, παραμορφωμένο. Είναι η αγνοούμενη αδελφή το επόμενο θύμα; Στην προσπάθειά τους να τη βρουν θα πνιγούν στο παρελθόν. Για να σωθούν, πρέπει να κολυμπήσουν στο ορμητικό ποτάμι με τα μυστικά που τόσα χρόνια έκρυβε το Δάσος των Μανιταριών.


18)ΣΑΛΕΜΣ ΛΟΤ


Γιατί να το διαβάσεις;Κλείστε την τηλεόραση.Βασικά κλείστε και όλα τα φώτα εκτός από εκείνο πάνω από την αγαπημένη σας πολυθρόνα.Τώρα που πέφτει το σκοτάδι σιγά-σιγά θα κουβεντιάσουμε για βρυκόλακες.Νομίζω ότι μπορώ να σας πείσω να πιστέψετε σε αυτούς όπως πίστεψα και εγώ όταν διάβασα αυτό το βιβλίο.

"Παλιέ μου φίλε τί γυρεύεις;

χρόνια ξενιτεμένος ήρθες

με εικόνες που έχεις αναθρέψει

κάτω από ξένους ουρανούς

μακριά απ' τον τόπο το δικό σου"

Ο γυρισμός του ξενιτεμένου από τον Γιώργο Σεφέρη στον πρόλογο καλωσορίζει τους αναγνώστες και εμείς καθόμαστε αναπαυτικά και αφήνουμε το βασιλιά να πάρει τα ηνία και να μας διηγηθεί την πιο ανατριχιαστική  ιστορία του.Αφήστε τον εαυτό σας ελεύθερο,δώστε του το δικαίωμα να κατευθύνει το μυαλό σας, τις αισθήσεις σας ,δώστε του την προσοχή που του αρμόζει.Μη βιαστείτε να τον κατηγορήσετε για φλυαρία και για άσκοπες περιγραφές.Κάθε λιθαράκι σε αυτό τον τόπο, κάθε ψυχή που αναπνέει έχει το δικό της ρόλο.Πρέπει να γνωρίσετε κάθε ζωντανό πλάσμα.Πρέπει να περπατήσετε στους δρόμους αυτής της πόλης.Πρέπει να γίνετε ένα με αυτήν.Πιστέψτε με ότι στο τέλος θα κλείσετε αυτό το βιβλίο και θα το σκέφτεστε για πάρα πολλές μέρες.Η ιστορία άλλωστε δεν είναι από αυτές που ξεχνιούνται εύκολα όσα χρόνια κι αν περάσουν από την αρχική του ανάγνωση.Το εμβληματικό μυθιστόρημα του Stephen king  είναι η δεύτερη ιστορία του που δημοσιεύτηκε μετά τη Κάρι και αποτελεί το πιο τρομακτικό έργο  στην βιβλιογραφία του.Το 2018 οι εκδόσεις Κλειδάριθμος  επανακυκλοφορούν το βιβλίο, σε μια ειδική εικονογραφημένη έκδοση και με ένα εξαιρετικό εξώφυλλο, με σπάνιο φωτογραφικό υλικό, εισαγωγή από τον ίδιο το συγγραφέα, κομμένες σκηνές από την αρχική έκδοση καθώς και δύο διηγήματα που αποτελούν το prequel και το sequel του "Σάλεμς Λοτ".Η υπόθεση γνωστή ακόμα και σε αυτούς που δεν είναι λάτρεις του είδους αλλά και του βασιλιά.Ο Μπεν Μίαρς ,επιτυχημένος συγγραφέας επιστρέφει στο Σαλεμς Λοτ με σκοπό να γράψει ένα μυθιστόρημα σε μία προσπάθεια να ξορκίσει τους φόβους που τον στοιχειώνουν από την παιδική του ηλικία.Την ίδια ώρα περίεργα γεγονότα συμβαίνουν στην πόλη και σύντομα την ανησυχία θα την διαδεχτεί ο τρόμος.Ο βασιλιάς χτίζει από τα θεμέλια την πιο τρομακτική του πόλη.Της δίνει σάρκα και οστά και το όνομα της προκαλεί παραλήρημα, ανατριχίλα αλλά και δέος στους αναγνώστες.Έμψυχα αλλά και άψυχα υποκλίνονται στο μεγαλείο της φαντασίας του.Στέκονται και τον κοιτούν περιμένοντας να πέσει η αυλαία και η πόλη να ζωντανέψει μπροστά στα μάτια μας μέχρι το αιματηρό φινάλε.Κάθε πινελιά σε αυτό το ζοφερό σκηνικό θα γράψει ιστορία στην λογοτεχνία αλλά θα εκτοξεύσει και την καριέρα του.Εμπνευσμένος από το αριστουργηματικό έργο του Bram Stoker, τον Δράκουλα, και θέλοντας με μια πιο φρέσκια αλλά και μοντέρνα ματιά να προκαλέσει το τρόμο στους αναγνώστες, χωρίς να προσπαθεί να συναγωνιστεί το έργο του Stoker, γεννά μια απαράμιλλης ομορφιάς ιστορία φρίκης, όπου ο τρόμος καραδοκεί σε κάθε γωνιά.Τον νιώθεις στο φύσημα του αέρα.Τον αισθάνεσαι να σε κοίτα μέσα από κάθε παράθυρο.Σου ψιθυρίζει τις νύχτες  όταν τα πλάσματα του σκότους βγαίνουν από τον αιώνιο ύπνο τους διψώντας για ζωή.Διψώντας για φρέσκο αίμα.Οι απέθαντοι βρίσκονται ήδη εδώ ,θα είναι όμως πολύ αργά όταν οι κάτοικοι συνειδητοποιήσουν την ύπαρξή τους.Η μυστηριώδης πόλη δομείται σιγά σιγά, με τα κατάλληλα υλικά, με αρκετές λεπτομέρειες και πολλά ονόματα των κατοίκων και  βυθίζει τον αναγνώστη σε ένα αλλόκοτο σκηνικό αυξάνοντας του την αίσθηση της απειλής ,της αγωνίας και του φόβου μέχρι το συνταρακτικό φινάλε όπου το αίμα θα βάψει όλη την πόλη και θα αφανίσει κάθε ζωντανό πλάσμα.Η ιστορία ξεκινά από το τέλος και την διηγείται ένας από τους βασικούς πρωταγωνιστές.

Το βιβλίο κορυφώνεται από τη μέση και μετά όταν το έρεβος καταπιεί κάθε ζωντανή ύπαρξη, οδηγώντας τη στην αιωνιότητα αλλά ταυτόχρονα και στην ανυπαρξία.Υπομονετικά και με ιδιαίτερη προσοχή ο γνωστός μας παραμυθάς ζωγραφίζει μία μικρή κουκίδα στο χάρτη.Στο τέλος κανείς δεν θα θέλει να τη θυμάται.Κανείς από αυτούς που παρέμειναν ζωντανοί.Δεν χρειάζεται να πω τίποτα περισσότερο.Τέτοιες ιστορίες δεν θέλουν ίσως πολλά λόγια.Αυτό που έχει σημασία είναι το πώς θα αντιληφθεί και θα νιώσει ο καθένας διαβάζοντας την.Η ατμόσφαιρα που δημιουργεί με κάθε μικρή λεπτομέρεια έχει σκοπό να σε οδηγήσει σε μια ανεπανάληπτη και μοναδική εμπειρία ανάγνωσης.

Η λογοτεχνία τρόμου σε μια από της καλύτερες στιγμές της.


19)ΤΑ ΣΆΓΑΠΩ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΓΧΟΝΗ


Γιατί να το διαβάσεις; Ένας θυελλώδης και παράνομος έρωτας ξεπηδά σαν λάβα ηφαιστείου και ξεχύνεται μέσα από τις σελίδες του βιβλίου καίγοντας τα δάχτυλα σου που γυρίζουν τις σελίδες του. Σπαρακτικές επιστολές δυο παράνομων εραστών που μοιάζουν να ανήκουν σε μιαν άλλην εποχή όπου ο έρωτας είναι απόλυτος, σαρωτικός, παράλογος, γεμάτο πόθο , πάθος αλλά και πόνο. Ένας έρωτας που γίνεται κραυγή . Ένας έρωτας που μετουσιώνεται σε λατρεία. Ένας έρωτας που πνίγεται στην παράνοια. Στην τρέλα. Ένας σπαρακτικός έρωτας που ντύνεται και γίνεται τραγούδι. Γίνεται ποίημα, γίνεται ψίθυρος και σε παρασέρνει σε ένα μεθυστικό ταξίδι γεμάτο ηδονή, πάθος και απελπισία. Δυο πένες, δύο φωνές, δύο συγγραφείς παραληρούν απεγνωσμένα για τον έρωτα που ανοίγει τις πύλες της κόλασης για να κάψει τις σάρκες αλλά και τις ψυχές. Ανάσες που θρυμματίζονται από πόθο. Χέρια που τρέμουν από προσμονή, από λαχτάρα. Να αγγίξουν. Να γευτούν κάθε σπιθαμή. Η Νατάσα Καραμανλή καί η Χαρά Χρυσάφη εμπνέονται από τους καταραμένους, τους απαγορευμένους έρωτες και συνυπογράφουν ένα κείμενο τολμώντας να μας παροτρύνουν να ερωτευτούμε παράφορα, σαρωτικά καθώς ο έρωτας είναι ο ιδανικότερος τρόπος να νικήσεις την λογική, γνωρίζοντας προκαταβολικά ότι στο τέλος θα αγγίξουμε τον θάνατο. Γιατί ο έρωτας είναι θάνατος. Πεθαίνεις και γεννιέσαι κάθε στιγμή. Σάρκες που φλέγονται, χείλη που ματώνουν από ηδονή, κορμιά που γεύονται τον παράδεισο. Νύχτες βασανιστικές, λόγια που γίνονται καρφιά και ξεσκίζουν , επιστολές που ουρλιάζουν από απελπισία . Θύμα και θύτης αλλάζουν ρόλους. Αλληλοσπαράζονται και διεκδικούν ο καθένας το δικό του μερίδιο στον έρωτα. Γεύονται, απαιτούν, καίγονται, φλέγονται από ηδονή, από απελπισία αλλά και από ενοχές μέχρι την τελική συντριβή.


Ο έρωτας δεν έχει επίλογο,δεν έχει ούτε καν πρόλογο Μόνο κυρίως θέμα. Βαφτίζεται δηλητήριο,θεία κοινωνία, κολαστήριο. Ζωή και θάνατος. Δυο παράνομοι εραστές, ένας συγγραφέας και μια αρκετά νεότερη γυναίκα, ανταλάσσουν μεταξύ τους επιστολές από διαφορετικές πόλεις,το Παρίσι και την Βιέννη το 1951. Η τραγικότητα μιας τέτοιας σχέσης, ο παράφορος έρωτας,ο έρωτας που σου μουδιάζει το μυαλό,ο έρωτας που κάνει το σώμα σου να πονάει αναδύονται με τρόπο σπαρακτικό μέσα από τις δύο αυτές πένες, απαγκιστρωμένα από τις κοινωνικές συμβάσεις. Τους μεγάλους έρωτες δεν τους κλείνεις σε κουτιά ,σε καλούπια. Δεν συμβιβάζονται. Καίγονται, απελπίζονται, ποθούν και διαλύονται. Γίνονται στάχτη. Τα σ'αγαπώ τους πεθαίνουν στην αγχόνη και καταραμένοι γυρνούν μέσα στους αιώνες ώσπου να συναντηθούν ξανά. Να λυτρωθούν,να ξεδιψάσουν και να γίνουν πάλι φωτιά και να καούν από την αρχή. Ένα ιδιαίτερο και σπαρακτικό βιβλίο που πυρπολεί τις αισθήσεις σας γραμμένο με έναν μοναδικό τρόπο,με την μορφή επιστολών και με γραφή που νιώθεις ότι σαν αράχνη σε παγιδεύει στον ιστό της.


20)ΟΙ ΑΥΤΟΧΕΙΡΕΣ


Γιατί να το διαβάσεις;Αυτοχειρία.

Η ύψιστη πράξη θάρρους των ηττημένων.

Σε όλο το φάσμα της λεγόμενης "λογοτεχνίας της απελπισίας" η αυτοχειρία κατέχει περίοπτη θέση  και το συγκεκριμένο βιβλίο είναι μία λογοτεχνική μελέτη του θανάτου μέσα από τη ματιά του Maupassant ο οποίος υπήρξε και ο ίδιος αυτόχειρας.Μέσα από αυτά τα οκτώ σκοτεινά διηγήματα ο συγγραφέας του βιβλίου εμβαθύνει με αρκετά επικριτικό τρόπο στα κοινωνικά δεδομένα της εποχής αλλά ταυτόχρονα θέτει το ζήτημα του δικαιώματος της αυτοδιάθεσης του σώματός μας.Με το δικό του μοναδικό τρόπο σπρώχνει τον αναγνώστη ώστε να κατανοήσει τους βαθύτερους λόγους που οδηγούν τους ανθρώπους στην αυτοκτονία.Η ερωτική απογοήτευση, η οικονομική κατάρρευση, η μοναξιά , η έλλειψη αγάπης έχουν την τιμητική τους σε αυτές τις ιστορίες και είναι από τους πιο βασικούς λόγους που οι άνθρωποι οδηγούνται στην αυτοχειρία.Ένα θεσπέσιο έργο για την απώλεια της ταυτότητας μας και τη διαταραχή της ενότητας μας.Μία κατάδυση στα πιο σκοτεινά μονοπάτια της ανθρώπινης σκέψης και ψυχής.

Σύνοψη:

Στο κέντρο της χειρονομίας της αυτοχειρίας υπάρχει αυτό που βρίσκει κανείς και στην τρέλα: η διαταραχή της ταυτότητας του εγώ, η κατάλυση της ενότητάς του. Και στην περίπτωση του Μωπασάν, όπως σε πολλές άλλες, η αυτοχειρία γειτονεύει στενά με την τρέλα, την ψυχοπαθολογία. […] Η θανατολογία του Μωπασάν πατάει με το ένα πόδι στον κόσμο που πλάθει η σκοτεινιασμένη ψυχή του και με το άλλο στο συγγραφικό του πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει την κατάδυσή του στον ζοφερό κόσμο τού ανθρώπου και την καταγραφή όσων συμβαίνουν στις βαθύτερες ζώνες της ανθρώπινης συνείδησης. Με τα κείμενά του για την αυτοκτονία ο Μωπασάν πραγματώνει ένα κρίσιμο κομμάτι του αφηγηματικού του σχεδίου: αποθεώνει το ρόλο του συγγραφέα ως ψυχολόγου και παράλληλα υλοποιεί τη σχεδόν ισόβια εμμονή του: τη λογοτεχνική μελέτη του θανάτου. Άλλωστε, λίγα χρόνια αργότερα ο βίος του θα επιβεβαιώσει τραγικά τη γραφή του.

+

ΤΟ ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΟ ΤΗΣ ΜΟΝΑΞΙΑΣ

Γιατί να το διαβάσω; Για να ανακαλύψετε μια από τις πιο αξιόλογες σύγχρονες πένες της ποίησης.

Σύνοψη:

"Το αναπόφευκτο της μοναξιάς" είναι μία ποιητική συλλογή, που απαρτίζεται από σύντομες ιστορίες στο επίκεντρο των οποίων βρίσκονται οι άνθρωποι. Οι άνθρωποι εκείνοι που βιώνουν το συναίσθημα της προδομένης αγάπης. Εκείνοι που έρχονται αντιμέτωποι με το σκληρό πρόσωπο του θανάτου και της απουσίας.

Μα, κι εκείνοι που γεύονται τη μαγεία του έρωτα σε στιγμές που γρήγορα σώνονται. Κοινός παρανομαστής όλων, η μοναξιά. Το αναπότρεπτο αυτό συναίσθημα που έρπει ανάμεσα τους κι επιβιώνει ροκανίζοντας τις ψυχές τους.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου