RSS

Σάββατο 10 Μαρτίου 2018

ΜΙΣΤΙΚΟ - ΚΡΙΤΙΚΗ

ΕΙΡΗΝΗ ΨΑΡΑΚΗ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ

Κρήτη, 9ος αιώνας μ.Χ. Καράβια των Σαρακηνών εμφανίζονται στον ορίζοντα και πλησιάζουν το νησί. Οι κάτοικοι του νησιού –χριστιανοί και εθνικοί– αναμένουν με ανησυχία, παρότι συνηθισμένοι σε επιδρομείς και εισβολείς, αυτό που τους επιφυλάσσει η μοίρα.
Δύο αδέλφια, ο Λέων και η Άρτεμη, αγωνιούν κι αυτοί για τη μοίρα του τόπου και τη δική τους. Εκείνος δεινός πολεμιστής, άλλοτε στο πλευρό των Βυζαντινών κι άλλοτε όπου του υπαγορεύει η συνείδησή του, εκείνη ιέρεια της θεάς Άρτεμης, στο στόχαστρο των χριστιανών. Η απόβαση των Σαρακηνών θα αλλάξει τις ζωές τους για πάντα –ο Λέων θα γίνει χριστιανός και καπετάνιος, η Άρτεμη θα δέσει τη ζωή της μ’ έναν Σαρακηνό πρίγκιπα– και θα τους στείλει σε διαφορετικούς κόσμους που, καθώς συγκρούονται, θα τους παρασύρουν σε άγνωστα μονοπάτια: στον πλούτο, τη δύναμη, την απώλεια, την αυτογνωσία… (οπισθόφυλλο)

Η ιστορία διαδραματίζεται σε μία Κρήτη άλλης εποχής. Οι εικόνες που ξεπροβάλλουν από τις σελίδες του είναι μοναδικές. Ο τρόπος που ζούσαν τελείως διαφορετικός από τον δικό μας, οι συνήθειες τους, τα σπίτια τους, οι εργασίες τους. Μια άλλη Κρήτη, μια άλλη Ελλάδα, ένας άλλος κόσμος. Το βιβλίο μας ταξιδεύει στην εποχή της κατάκτησης και της απόβασης των Σαρακηνών στην Κρήτη. Στόχος τους να την κατακτήσουν καθώς επίσης και να επεκταθούν σε περισσότερα εδάφη. Δύο αδέρφια, ο Λέων και η Άρτεμη χωρίζονται. Αυτή ακολουθεί την καρδιά της και πηγαίνει με το μέρος του κατακτητή και αυτός ανήσυχο πνεύμα και πολεμιστής, πηγαίνει στα Σφακιά και ασχολείται με το θαλάσσιο εμπόριο που βρίσκεται σε άνθηση εκείνη την περίοδο. Κι εκεί όμως δεν ησυχάζει καθώς στις θάλασσες οι μάχες συνεχίζονται. Μου άρεσε που μας έδειξε εκείνη την περίοδο, αλλά με ψιλοκούρασαν οι αναφορές για το εμπόριο και για τις κατασκευές των πλοίων. Προσωπικά δε θα το κατέθετα στα ιστορικά μυθιστορήματα. Έχει ιστορικές αναφορές και θα έλεγα ότι είναι μία αξιόλογη προσπάθεια του συγγραφέα. Μην το προσπεράσετε.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου