RSS

Σάββατο 18 Μαΐου 2019

18 ΣΚΑΛΙΑ

Book Review
Roula Karampourniotou
 
Μία συμφωνία «Σαββατοκύριακου» για τον Τζούλιαν και την Ολίβια, της μεσοτοιχίας του ισογείου. Ένας γάμος μεταξύ αγνώστων για τον Κάρτερ και την Έμμα, του δευτέρου ορόφου.
Ενοχλητική μουσική, ένας σκύλος και οι προσωπικές σχέσεις των ενοίκων του κτιρίου της οδού Beacon 59.

Ανάμεσα σε κάθε όροφο, 18 σκαλιά τούς χωρίζουν – ή τους ενώνουν.
Στο σπίτι της οδού Beacon οι ένοικοι μοιράζονται το χρόνο τους ανάμεσα στη δουλειά και στα πρόσωπα που αγαπούν. Οι δύο ερωτικές ιστορίες που πλέκονται, αφορούν τους γείτονες Ολίβια και Τζούλιαν στον πρώτο όροφο και την Έμμα και Κάρτερ (αδερφού του Τζούλιαν) που κατοικούν στον δεύτερο όροφο.
Παράλληλα γνωρίζουμε και τη ζωή του παντρεμένου ζευγαριού Νικ και Σάρον (αδερφής των Τζούλιαν και Κάρτερ) που το σπίτι τους βρίσκεται στον τρίτο όροφο.
Το βιβλίο χωρίζεται σε τρία μέρη. Στο πρώτο γνωρίζουμε την ιστορία του Τζούλιαν και της Ολίβια, στο δεύτερο την ιστορία του Κάρτερ και της Έμμα. Στο τρίτο μέρος βλέπουμε την εξέλιξη και των δύο σχέσεων.
Τα κεφάλαια είναι γραμμένα σε πρώτο πρόσωπο από την πλευρά της ηρωίδας και του ήρωα εναλλάξ σε κάθε ιστορία.
Ο χρόνος κι αυτός εναλλάσσεται, από Αόριστο σε Ενεστώτα, που αν και αρχικα σε ξενίζει, στη διάρκεια αντιλαμβάνεσαι ότι κρατάει τη ζωντάνια και τη ροή συνεχή, διατηρώντας ζωηρό το ενδιαφέρον του αναγνώστη.
Η γραφή της Τατιάνας Τζινιωλη, θυμίζει ξένη λογοτεχνία κάτι μεταξύ Σαμάνθα Γιανγκ και Τζέιμι Μαγκουάιρ, που μου αρεσε πάρα πολύ.
Οι ερωτικές σκηνές πολύ όμορφα δοσμένες, χωρίς να είναι πρόστυχες ενώ οι ερωτικές εξομολογήσεις συγκινητικές αλλά καθόλου μελό.
Ομολογώ ότι μου άρεσε περισσότερο η ιστορία της Ολίβια, αλλά με συγκίνησε πιο πολύ η ιστορία της Έμμα.
Λάτρεψα τη Σάρον και τον άντρα της Νικ και τη σχέση των τριών Γκράχαμ.
Ξεναγήθηκα στη Βοστώνη, στα κτίρια, στα πάρκα, στο μετρό αλλά και στο Λας Βέγκας στο τριήμερο ταξίδι όλων των ηρώων.
Ταξίδεψα στο παρελθόν όταν ήμουν κι εγώ στην ηλικία των τριάντα και κάτι και ταυτίστηκα με τις ανησυχίες, τις φοβίες, τα όνειρα και τους στόχους τους.
Ερωτεύτηκα πάλι από την αρχή. Έζησα τα χτυποκάρδια, το φλερτ, την απογοήτευση και την ευτυχία του ερωτευμένου.
Τα 18 σκαλιά δεν είναι μόνο η ερωτική ιστορία των δύο ζευγαριών Ολίβια και Τζούλιαν, Κάρτερ και Έμμα.
Είναι η απεικόνιση των ονείρων, των ανησυχιών, των φόβων και των προσδοκιών των νέων γύρω στα τριάντα. Είναι ο πόθος για επαγγελματική αποκατάσταση και καταξίωση, η ελπίδα για την πραγματοποίηση των ονείρων τους, είναι οι πληγές του παρελθόντος που αιμορραγούν και στέκονται τροχοπέδη στην ευτυχία τους. Είναι η έλλειψη χρόνου για προσωπική ζωή, που τους εξαναγκάζει σε "συμφωνίες Σαββατοκύριακου", ο φόβος της εγκατάλειψης, αλλά και η κρυφή ελπίδα του "έζησαν αυτοί καλά" των νέων της σύγχρονης κοινωνίας.
Η Τατιάνα Τζινιωλη κατορθώνει με τη γραφή της και την όμορφα στημένη πλοκή, να προβάλλει όλη την ψυχοσύνθεση των σημερινών τριαντάρηδων, που ζουν, εργάζονται, ερωτεύονται, απογοητεύονται και προσπαθούν να ξεπεράσουν τους φόβους τους κάνοντας μια νέα αρχή!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου