RSS

Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2024

ΣΙΛΟ - HOWEY HUGH

Μία από τις αγαπημένες μου κατηγορίες βιβλίων είναι τα post-apocalyptic και δυστοπικά μυθιστορήματα γι'αυτό λοιπόν προσπαθώ να διαβάζω σταδιακά ό,τι έχει μεταφραστεί στα ελληνικά ή ό,τι έχει γραφτεί από έλληνες συγγραφείς.
Σήμερα ο λόγος για το πρώτο βιβλίο μιας επικής σειράς επιστημονικής φαντασίας που απευθύνεται στους λάτρεις του είδους και όχι μόνο. Η συγκεκριμένη τριλογία αγαπήθηκε από εκατομμύρια αναγνώστες και φυσικά λόγω της μεγάλης απήχησης των βιβλίων μεταφέρθηκε και σε σειρά.Τα συγκεκριμένα βιβλία είναι μία τρανταχτή απόδειξη ότι ακόμα και αν μία ιστορία ξεκίνησε σαν αυτοέκδοση μπορεί να φτάσει ψηλά κάνοντας τον κόσμο να παραμιλάει ,ένα παγκόσμιο εκδοτικό φαινόμενο που έχει ήδη μεταφραστεί σε πάνω από 40 γλώσσες.
Το πρώτο βιβλίο της σειράς λοιπόν διαδραματίζεται σε ένα μετά-αποκαλυπτικό μέλλον όπου ένα αχανές υπόγειο σιλό έχει γίνει το ύστατο καταφύγιο μιας μικρής κοινότητας ανθρώπων, των μοναδικών επιζώντων μιας μυστηριώδους καταστροφής, που έχει μετατρέψει ολόκληρη τη Γη σε οικολογική κόλαση. Ο έξω κόσμος είναι τοξικός και ο αέρας θανατηφόρος. Η μόνη θέα στο εξωτερικό ερημικό τοπίο είναι μέσα από ένα βρώμικο παράθυρο στην κορυφή αυτής της κατασκευής.

Το βιβλίο διερευνά μία πληθώρα δυστοπικών θεμάτων όπως η καταστροφή της ανθρωπότητας όπως την γνωρίζουμε, ένα ζοφερό μέλλον, η φύση του ελέγχου του πληθυσμού, οι κινδύνοι της τυφλής υπακοής και ο αγώνας για εξέγερση.Το ίδιο το σιλό είναι μια ισχυρή μεταφορά για τους περιορισμούς που επιβάλλονται στην κοινωνία από την άρχουσα τάξη τόσο σωματικούς όσο και ψυχολογικούς καταστέλλοντας οποιαδήποτε ελευθερία.
Το σιλό λειτουργεί κάτω από ένα ιεραρχικό σύστημα όπου οι έχοντες την εξουσία υπαγορεύουν τη ζωή και τις επιλογές των κατοίκων από την εργασία μέχρι και την αναπαραγωγή.

Το Σιλό δεν είναι μόνο μια συναρπαστική ιστορία γεμάτη ένταση, αγωνία, μυστήριο και ίντριγκα αλλά και ένας βαθύς σχολιασμός και στοχασμός για την ανθρώπινη κατάσταση και επιβίωση κάτω από δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες.Μέσα από την πλούσια αφήγηση και την εξαιρετική ανάπτυξη των χαρακτήρων ,το Σιλό προσκαλεί τους αναγνώστες να εξερευνήσουν θέματα φόβου, ελέγχου, αντίστασης καθώς και την αναζήτηση της αλήθειας, καθιστώντας το ένα συναρπαστικό ανάγνωσμα που κόβει την ανάσα.

Η οικοδόμηση του κόσμου του Howey είναι μια άλλη ξεχωριστή πτυχή το βιβλίου καθώς ο συγγραφέας έχει κάνει εξαιρετική δουλειά στο στήσιμό του. Το σιλό είναι περίπλοκα σχεδιασμένο, με διάφορα επίπεδα και τμήματα, που το καθένα εξυπηρετεί έναν συγκεκριμένο σκοπό στη λειτουργία αυτής της κοινωνίας. Ο συγγραφέας περιγράφει σχολαστικά τον χώρο, ενσταλάσσοντας μια αίσθηση κλειστοφοβίας που αντικατοπτρίζει τους συναισθηματικούς και ψυχολογικούς περιορισμούς που αντιμετωπίζουν οι ήρωες καθώς και τα ερωτήματα που αρχίζουν να γεννιούνται σιγά-σιγά για το τι συνέβη στην ανθρωπότητα πριν αιώνες και βρέθηκε να επιβιώνει σέ ένα ασφυκτικό περιβάλλον, αγνοώντας το παρελθόν της ανθρώπινης ύπαρξης και ιστορίας πάνω στην Γη.

Το Σιλό είναι πρωτίστως μια ιστορία επιβίωσης αλλά και μια βαθιά εξερεύνηση για το πώς λειτουργούν οι άνθρωποι σε συνθήκες εγκλεισμού και κάτω από αντιξοότητες, όταν περιορίζεται η ελευθερία τους, οι σκέψεις τους ,οι αποφάσεις τους,τα συναισθήματά τους αλλά και η ελεύθερη βούλησή τους.Στον πυρήνα του το βιβλίο διερευνά θέματα ελέγχου, ελευθερίας , φόβου, εξέγερσης ,αντίστασης και αυτονομίας μέσα από τις εναλλαγές διαφορετικών χαρακτήρων .Ο Howey χρησιμοποιεί το σιλό ως σύμβολο θέλοντας να υπερτονίσει πως τα αυστηρά ελεγχόμενα και ολοκληρωτικά περιβάλλοντα, όταν διαταράσσονται, μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντικές αναταραχές με καταστροφικές συνέπειες και με τεράστιες απώλειες.
Για όσους αγαπούν τέτοιου είδους βιβλία το Σιλό είναι μια εθιστική ιστορία που δοκιμάζει τα όρια και τις αντοχές των ανθρώπων κάτω από συνθήκες πίεσης , απόλυτου ελέγχου, αδικίας και ολοκληρωτισμού , για το που είμαστε ικανοί να φτάσουμε και τι μπορεί να θυσιάσουμε για να μάθουμε την αλήθεια.
Μια ιστορία για την ελπίδα η οποία αποτελεί ισχυρό κίνητρο για αγώνα ενάντια σε κάθε τι που καταπνίγει την ζωή μας.

« Όλοι ζούσαµε µέσα στο φόβο. Το φόβο του έξω κόσµου. Το φόβο του καθαρισµού.Το σύστηµα ήταν τόσο καλοστηµένο που µας έκανε να κατεβάζουµε το κεφάλι και να το αποδεχόµαστε

 

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου