RSS

Κυριακή 22 Ιουλίου 2018

ΟΤΑΝ ΕΚΛΑΨΕ Ο ΝΙΤΣΕ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ
MARY ZOLOTAKI

Ένα βιβλίο που εκδόθηκε στην Ελλάδα 10 χρόνια μετά την αρχική του έκδοση και που ακόμα και τώρα που μετράμε 17 χρόνια κυκλοφορίας του στην ελληνική αγορά εξακολουθεί να είναι το ίδιο διάσημο και να παρουσιάζει ιδιαιτέρως υψηλά νούμερα πωλήσεων. Μιλάμε για ένα βιβλίο με ρεκόρ πωλήσεων στην Ελλάδα που κι ο ίδιος ο Γιάλομ παραδέχτηκε σε συνέντευξή του στο ΒΗΜΑ το 2009: «Δεν μπορώ να πιστέψω στα αυτιά μου κάθε φορά που πληροφορούμαι για τις πωλήσεις των βιβλίων μου στη χώρα σας.
Πουλάω πολύ περισσότερο στην Ελλάδα, παρά στην Αμερική. Συγκριτικά με τον πληθυσμό σας, το ελληνικό κοινό είναι το μεγαλύτερο και το πιο πιστό που είχα ποτέ. Έχει να κάνει με τον πολιτισμό σας. Οι Έλληνες εμπνέονται περισσότερο από ήρωες όπως ήταν οι αρχαίοι φιλόσοφοι, παρά από υπερ-ήρωες όπως ήταν ο Σούπερμαν. Μου είχε κάνει μεγάλη εντύπωση η έκθεση βιβλίου που διοργανώνεται κάτω από την Ακρόπολη. Κοντοστάθηκα σε ένα περίπτερο και συνειδητοποίησα ότι είχε τα άπαντα του Χέγκελ, τη στιγμή που η πλειονότητα των Αμερικανών δεν έχει ιδέα ποιος είναι ο Χέγκελ». Επίσης επισημαίνει σχετικά με το βιβλίο του ότι πολλοί πελάτες του βοηθήθηκαν περισσότερο από την ανάγνωση αυτού του βιβλίου παρά απ΄τις τετ α τετ συνεδρίες, καθώς αυτό αποτελεί Εγχειρίδιο απεγκλωβισμού από τις παρενέργειες του έρωτα.

Ας δούμε το οπισθόφυλλό του πριν προχωρήσουμε: "Μέσα από μια σειρά μυστικές συμφωνίες, ο μεγάλος Γερμανός φιλόσοφος Φρήντριχ Νίτσε και ο Αυστριακός γιατρός Γιόζεφ Μπρόιερ, ένας από τους πατέρες της ψυχανάλυσης, συναντιούνται στη Βιέννη του 19ου αιώνα, σε μια εμπνευσμένη διαδικασία διπλής ψυχοθεραπείας. Σ' αυτή την περιπέτεια υπαρξιακής αναζήτησης δύο μοναδικών ανθρώπων εμπλέκονται ένας νεαρός ειδικευόμενος γιατρός ονόματι Ζίγκμουντ Φρόυντ, μια θυελλώδης γυναίκα-ίνδαλμα ποιητών και ψυχιάτρων, η Λου Σαλομέ, και μια σαγηνευτική ασθενής, η Άννα Ο., που στοιχειώνει την ψυχή του γιατρού της. Ο διάσημος ψυχίατρος Irvin D. Yalom επινοεί στο μυθιστόρημα αυτό τη συνάντηση δύο ιστορικών προσώπων στη μητρόπολη των διανοητικών ζυμώσεων του 19ου αιώνα, τη Βιέννη, δίνοντας μια ερμηνευτική εκδοχή της γέννησης της ψυχοθεραπείας και της σχέσης της με την υπαρξιακή φιλοσοφία. Η ψυχοθεραπευτική περιπέτεια που ξετυλίγεται κόβει την ανάσα καθώς αποκαλύπτει βήμα βήμα την ιαματική δύναμη της αληθινής σχέσης. (ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ)

Αφορμή για να γράψω γι’αυτό το βιβλίο στάθηκε η απάντηση μιας κοπέλας από την ομάδα μας, που το βρήκε πολύ κατώτερο των προσδοκιών που της είχαν δημιουργηθεί από τα σχόλια που είχε ακούσει, δηλαδή μέτριο. Εκεί ακριβώς ήταν η στιγμή που συνειδητοποίησα το σύνηθες λάθος που γίνεται με αυτό το έργο: Δεν προτείνεται. Για να διαβάσει κανείς αυτό το έργο (Δε θα το χαρακτήριζα βιβλίο ακριβώς, μιας και είναι πολύ γενική έννοια για να το προσδιορίσει) θα πρέπει να είναι σε θέση να βουτήξει βαθιά σε ψυχαναλυτικές έννοιες, καθώς και να είναι δεκτικός στη σκοτεινή προσέγγιση του Νίτσε σε έννοιες όπως ο θάνατος, η μοναξιά κι η αγάπη. Είναι ένα έργο που θα πρέπει να είσαι σε μια φάση της ζωής σου που να θέλεις να κάνεις αυτό το ταξίδι κι όχι απλά να ξεφυλλίσεις ένα βιβλίο. Δεν έχει «σασπένς» ούτε διαθέτει μια ιστορία με έντονα σημεία κορύφωσης όσον αφορά την πλοκή. Θα χρειαστεί αρκετές φορές να κάνεις μια παύση στην ανάγνωσή σου και να σκεφτείς αυτό που μόλις διάβασες. Θα προβληματιστείς, θα αναρωτηθείς, θα ταυτιστείς και θα εντυπωσιαστείς από τις σκέψεις του Νίτσε ακόμα κι αν δε συμφωνείς μαζί του ή ακόμα κι αν εκνευριστείς με την ξεροκεφαλιά του όπως παρουσιάζεται στο «βιβλίο». Δεν είναι ένα έργο επιφανειακής και ανάλαφρης ανάγνωσης. Γι’αυτό και δεν προτείνεται. Γιατί αν το προτείνεις κι ο άλλος δεν είναι έτοιμος να το διαβάσει, θα το βρει αδιάφορο. Και το μόνο που δεν μπορείς να το πεις είναι αδιάφορο..
Αν περιοριστώ στο να εξετάσω το βιβλίο σε απόλυτους όρους θετικών και αρνητικών στοιχείων θα υπήρχαν άπειρα να παρατηρήσω, που δεν αναλύονται σε μια απλή βιβλιοκριτική. Στα πολύ θετικά του σίγουρα θα συγκατέλεγα τον τίτλο. Απλά ΕΥΦΥΕΣΤΑΤΟΣ! Ο τίτλος από μόνος του σου υπόσχεται την πλήρη απομυθοποίηση και απογύμνωση του πιο επηρεαστικού και ταυτόχρονα σκοτεινού φιλοσόφου του 19ου αιώνα. Αν κάτι σε κάνει σίγουρα να περιμένεις με ανυπομονησία είναι να δεις έναν Νίτσε ευάλωτο, τρωτό κι ευαίσθητο όπως ο Γιάλομ υπόσχεται με τον τίτλο του. Ιδιαίτερα έξυπνο, ήταν και το να στήσει μια ιστορία που ναι μεν δεν έχει υπάρξει, αλλά κάλλιστα θα μπορούσε, καθώς τα περισσότερα στοιχεία της είναι πραγματικά! Αποτελείται από ισχυρές και σημαντικές φυσιογνωμίες που όλες τους έχουν υπάρξει και σου δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι παρακολουθείς από την κλειδαρότρυπα τις πιο ενδόμυχες σκέψεις τους. Όσον αφορά τα αρνητικά σίγουρα θα έκανα μια αναφορά στη φλυαρία του συγγραφέα σε ανούσιες, ως προς την πλοκή, λεπτομέρειες που η παράλειψή τους θα έκανε το βιβλίο πολύ πιο εύκολο στην ανάγνωση.
Συνοψίζοντας, λοιπόν, θα έλεγα ότι το «βιβλίο» αυτό είναι το απόσταγμα της σοφίας και των θαυμασιότερων σκέψεων, αρχικά, του Νίτσε και ακολούθως του Μπρόιερ και του Φρόυντ. Του αξίζει μια θέση στη βιβλιοθήκη σας όποτε και αν αποφασίσετε να ταξιδέψετε μαζί του..Δε θα σας αποκαλύψω εκείνο το απόσπασμα του βιβλίου που με κάνει να υποκλίνομαι στην απόλυτη προσωπικότητα που λέγεται Νίτσε, αλλά θα παραθέσω ελάχιστες ρήσεις του για να διαπιστώσετε αν σας προκαλούν το ενδιαφέρον. Αν όχι τότε μάλλον δεν ήρθε ο καιρός για να δοκιμάσετε την ανάγνωσή του..! 
- Ο θάνατός μας μας ανήκει. Κι ο καθένας μας θα ‘πρεπε να τον εκπληρώνει με τον δικό του τρόπο.
- Ο σεξουαλικός πόθος είναι, κατά βάθος, πόθος για ολοκληρωτική κυριαρχία πάνω στο πνεύμα και το σώμα του άλλου
- Αν δεν γίνεις ο κύριος της πορείας της ζωής σου, σημαίνει ότι επιτρέπεις στην ύπαρξή σου να αποτελεί ατύχημα

Βαθμολογία: 8,5/10

ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΤΟ ΕΠΙΛΕΞΟΥΝ!!!!!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου