RSS

Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2019

ΔΡΑΚΟΥΛΑΣ


Ξεκίνησα να διαβάζω την παγκόσμια διαχρονική επιτυχία με το όνομα "Δράκουλας ",έχοντας μεγάλες προσδοκίες και απαιτήσεις, που φυσικά ικανοποιήθηκαν.Θα ήταν αδύνατο να με αφήσει ασυγκίνητη και αδιάφορη, ένα κλασικό για μένα αριστούργημα, τέτοιας ποιότητας και έκτασης.
Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή, γιατί σίγουρα δεν ήταν εύκολη και ανώδυνη η διαδικασία της σύλληψης και της υλοποίησης, ενός τέτοιου μεγάλου σε κλίμακα εύρους και φαντασίας έργου, που αποτελεί ένα διαχρονικό αριστούργημα γοτθικού τρόμου, να παραμένει αναλλοίωτο στο χρόνο έως σήμερα.
Εφτά ολόκληρα χρόνια έρευνας και συνεχής αναζήτησης , χρειάστηκαν από τον συγγραφέα για να πάρει σάρκα και οστά η σύλληψη και η μορφή του μυθιστορηματικού χαρακτήρα που γνωρίζουμε όλοι με το όνομα "Δράκουλας ".


Ο αρχικός τίτλος ήταν "The Undead" ,ο απέθαντος δηλαδή. Ερευνώντας τους λαϊκούς ευρωπαϊκούς μύθους και παραδόσεις για τις ιστορίες για βρικόλακες από όλο τον κόσμο ,έφτασε η μαγική στιγμή της συνάντησης και γνωριμίας με τον κόμη Βλάντ Τέπες που υπήρξε πρίγκιπας της Βλαχίας ,με το προσωνύμιο Ντρακούλ
δηλαδή Δράκουλας, που σημαίνει γιος του δράκου. Έτσι μετονομάστηκε το μυθιστόρημα του Στόκερ , στον ταιριαστό τίτλο που όλοι γνωρίζουμε σήμερα, "Δράκουλας ".
Οι επιρροές που τον οδήγησαν στην δημιουργία του Δράκουλα,ήταν πολλές. Οι σκοτεινές αφηγήσεις της ίδιας της μητέρας του Στόκερ,Σάρλοτ, στην προσπάθειά της να κρατήσει συντροφιά στον φιλάσθενο τότε μικρό Μπράμ.Οι ιστορίες της αποτελούσαν ένωση της φαντασίας με στοιχεία της πραγματικότητας.

Ένας εφιάλτης που είδε ο ίδιος ο συγγραφέας ,που τον έκανε να τον καταγράψει σε επιστολόχαρτο,ήταν μία ακόμη σημαντική επιρροή και ίσως η αρχή της σύλληψης της δημιουργίας του Δράκουλα.Αγαπημένη φράση του βιβλίου από το στόμα του ίδιου του κόμη που σε βάζει για τα καλά στο κλίμα , "Καλώς ήρθες στο σπίτι μου!Μπες ελεύθερα. Έλα με ασφάλεια και άφησε λίγη απ'την ευτυχία που φέρνεις ".


Η ιστορία του βιβλίου είναι αρκετά γνωστή. Ο Τζόναθαν Χάρκερ ,υπάλληλος ενός κτηματομεσιτικού γραφείου, θα ταξιδέψει από την Αγγλία στην Τρανσυλβανία για να διευθετήσει την αγοραπωλησία ενός παράξενου και μυστηριώδη πελάτη του γραφείου, τον κόμη Δράκουλα. Ένα επιβλητικό τοπίο και ένα μεσαιωνικό κάστρο με άπειρα δωμάτια, που τα περισσότερα από αυτά παραμένουν ερμητικά κλειστά, θα συντελέσουν στο να γνωρίσει ο Χάρκερ τον απόλυτο τρόμο και εφιάλτη που θα τον κρατήσουν δέσμιο μιας ανίερης εξωπραγματικής κατάστασης. Τα κύρια στοιχεία των τελετουργιών για την προστασία κατά των βρικολάκων, ο συγγραφέας τα δανείστηκε από τις λαϊκές ευρωπαϊκές δοξασίες, που όπως φαίνεται μια χαρά έκαναν την δουλειά τους.
Κλείνοντας για το βιβλίο δεν θα μπορούσα πάρα να επισημάνω πως πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που παραμένει ένα αξιομνημόνευτο και κορυφαίο έργο, γραμμένο σε επιστολική και ημερολογιακή μορφή, με απίστευτα επιβλητική ατμόσφαιρα που κάνει το αίμα του αναγνώστη να παγώνει και να περιμένει με τρόμο την εμφάνιση του Κόμη Δράκουλα, να ξεπηδάει ολοζώντανος από τις σελίδες του βιβλίου!
Αν δεν είχατε ακόμη την τύχη να γνωρίσετε τον μοναδικό, ανατριχιαστικό Κόμη Δράκουλα, δεν έχετε παρά να το κάνετε (και σύντομα)!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου