RSS

Κυριακή 31 Μαρτίου 2019

ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΠΟΝΤΙΚΙΑ

Βίκυ Τάσιου
Book review
 
Μια σκληρή αλλά ταυτόχρονα βαθειά και ανθρώπινη ιστορία για τη φιλία, την ελπίδα τα όνειρα αλλά και τη μοναξιά.
Το άνθρωποι και ποντίκια είναι μία συγκλονιστική ιστορία για τη φιλία μεταξύ δύο ανδρών με φόντο την Αμερική κατά την περίοδο της μεγάλης οικονομικής κατάρρευσης του 1929.


Η πλοκή:
Στην Αμερική του μεσοπολέμου, του μεγάλου κραχ, ο γιγαντόσωμος κι απλοϊκός Λένι και ο μικρόσωμος κι έξυπνος Τζορτζ γυρνούν από τόπο σε τόπο, πλάνητες, αναζητώντας δουλειά. Ο Λένι δεν μπορεί να ξεχωρίσει το σωστό απ' το λάθος και του αρέσει ν' αγγίζει τα απαλά πράγματα - τη γούνα ενός ζώου, τα μαλλιά μιας κοπέλας. Οι δυο αταίριαστοι αλλά αχώριστοι φίλοι πιάνουν δουλειά σ' ένα αγρόκτημα, και εκεί, με αφορμή την όμορφη γυναίκα του μοχθηρού Κέρλι, που είναι ο γιος του αφεντικού, μια τραγωδία ξετυλίγεται.
Ο τίτλος παρέπεμπε σε στίχους του ποιήματος του Ρόμπερτ Μπερνς «Σε ένα ποντίκι» που μερικά χρόνια πριν είχε διαβάσει ο Στάινμπεκ. Τοποθετημένο για ακόμη μία φορά στην ύπαιθρο της Καλιφόρνιας, ο Στάινμπεκ περιγράφει την ιστορία δύο απόκληρων αγροτών που περιπλανώνται σε διάφορα αγροκτήματα για να εργαστούν και να επιβιώσουν.
Χαρακτήρες:
Οι δύο κεντρικοί ήρωες του βιβλίου είναι ο Τζωρτζ και ο Λενο.
Εδώ να πω ότι ο Λένο ήταν από τους αγαπημένους μου χαρακτήρες και φυσικά ο πιο τραγικός ήρωας της ιστορίας λόγω της πνευματικής του κατάστασης.
Δύο εκ διαμέτρου αντίθετοι χαρακτήρες οι οποίοι έχουν ένα κοινό όραμα.
Να φτιάξουν το δικό τους παράδεισο.
Ο συγγραφέας του βιβλίου μέσα από αυτά τα δύο πρόσωπα έρχεται να μας δώσει μαθήματα για τη φιλία και για τους δυνατούς δεσμούς μεταξύ των ανθρώπων.
Για τον μόχθο τους,για τις ελπίδες τους για τα όνειρα τους.
Οι δευτερεύοντες χαρακτήρες είναι και εκείνοι άψογα δομημένοι, ο καθένας με τη δική του προσωπική ιστορία και όπου ο καθένας παλεύει για το δικό του αύριο.

Αναμφισβήτητα μία συγκλονιστική, τραγική αλλά και βαθιά ανθρώπινη ιστορία για τη μετανάστευση εκείνης της περιόδου και για το όνειρο για μία καλύτερη ζωή, για ένα καλύτερο αύριο.
Το βιβλίο θίγει καίρια ζητήματα εκείνης της εποχής όπως ο ρατσισμός, ο καπιταλισμός, η μετανάστευση τα οποία ακόμα και σήμερα είναι πιο επίκαιρα από ποτέ.
Η δομή του στηρίζεται αποκλειστικά στις σχέσεις των δύο ανδρών και στο κοινό τους όραμα.

Αυτή η μικρή νουβέλα μόλις 109 σελίδων θα καταφέρει να σας μεταφέρει το κλίμα και τη νοοτροπία εκείνης της εποχής, το μόχθο των ανθρώπων και θα σας γεμίσει έντονα συναισθήματα.
Ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα για όλους αυτούς που αναζητούν το δικό τους παράδεισο.
Ένα κομμάτι γης όπου θα κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα.
Μπορεί στο τέλος να σας αφήσει μία μικρή θλίψη αλλά ο συγγραφέας επιλέγει μέσω αυτής να μας γεμίζει ταυτόχρονα με ελπίδα.
Η πρώτη μου επαφή με τον Τζων Στάινμπεκ και ειλικρινά έμεινα άναυδη.
Υπάρχουν κάποια βιβλία που οι λέξεις είναι φτωχές και εσύ νιώθεις πολύ "μικρή" για να τα κρίνεις αλλά και να τα περιγράψεις.

Γράφτηκε το 1937 και θεωρείται ένα από τα κορυφαία βιβλία της παγκόσμιας λογοτεχνίας ύμνος στη φιλία.
Μια ιστορία που θα σας καθηλώσει.
Μια ιστορία των ανθρώπων του μόχθου για επιβίωση μέσα στις πιο δυσμενείς οικονομικές συνθήκες και το απατηλό όνειρο για μια καλύτερη ζωή.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου