RSS

Κυριακή 31 Μαρτίου 2019

ΣΤΙΣ ΣΤΑΧΤΕΣ ΤΗΣ ΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Roula Karampourniotou
Book review
 
Η Έλλη και ο Μάρκος γνωρίζονται εν μέσω της καταστροφικής πυρκαγιάς στη Θεσσαλονίκη τον Αύγουστο του 1917.
Ο κόσμος προσπαθώντας να σωθεί από την πύρινη λαίλαπα, στρέφεται προς τον ναό του Αγίου Δημητρίου. Η Έλλη είναι η μόνη που τους παρακινεί να κινηθούν ανατολικά.

Μέσα στον πανικό, μόνο ο Μάρκος την ακολουθεί. Στις μέρες που κυλούν, στον πρόχειρο καταυλισμό όπου έχουν φτιάξει οι συμμαχικές δυνάμεις, οι δύο νέοι θα ζήσουν τις έντονες στιγμές της καταστροφής και θα νιώσουν πρωτόγνωρα συναισθήματα.
Υπάρχει όμως κι ο λοχαγός Τομ Μπλάιθ, που νιώθει ότι η διαφορετική αυτή κοπέλα δεν είναι αυτή που λέει και προσπαθεί να είναι πάντα δίπλα της και να την προστατεύει. Μπορεί όμως να της ομολογήσει όσα νιώθει για αυτήν και να μπει εμπόδιο στην ευτυχία της; Και η Έλλη; Ποια είναι στην πραγματικότητα; Πώς ξέρει τόσα πολλά από όσα πρόκειται να συμβούν και επιβεβαιώνονται διαρκώς τα λεγόμενά της; Γιατί συνεχώς επιμένει ότι πρέπει να φύγει, να γυρίσει πίσω;
Η Έλλη και ο Μάρκος θα περάσουν δια πυρός και σιδήρου. Ο λοχαγός θα είναι η σωτηρία της Έλλης σε πολλές δύσκολες καταστάσεις. Τα διλήμματα πολλά και δύσκολα. Η επιθυμία για μια καλύτερη ζωή κινητήριος δύναμη σε όλη την ιστορία. Ο Τομ κάποια στιγμή θα της πει:
''Μόνο το να ζήσεις μπορείς. Απλά διάλεξε το πώς. Κλαίγοντας και μοιρολογώντας ή ζώντας και παλεύοντας''.
Λάθη, μοιραίες αποφάσεις, έρωτας, φθόνος και εκμετάλλευση σε μια ταραγμένη εποχή που κοσμοϊστορικά γεγονότα φέρνουν αλλαγές, και μια πόλη που προσπαθεί να ανασυσταθεί από τις στάχτες της.
Με φόντο τη Θεσσαλονίκη που φλέγεται, που κατακλύζεται αργότερα από κύματα προσφύγων και μιας Ευρώπης που αλλάζει λίγο πριν τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο, η Έλλη, ο Μάρκος και ο Τομ, θα αγαπήσουν, θα πονέσουν, θα ματώσουν και θα προσπαθήσουν να βρουν την ευτυχία.
Το βιβλίο που είναι και το πρώτο της συγγραφέως, μοιάζει με συλλογή από γκραβούρες που απεικονίζουν την πόλη πριν και μετά την καταστροφική πυρκαγιά. Καταφέρνει και αποδίδει όλη την ατμόσφαιρα και το ιστορικό πλαίσιο και γίνεται εμφανές ότι έχει διεξαχθεί λεπτομερής έρευνα για την ιστορία της Θεσσαλονίκης.
Όλο το βιβλίο είναι γεμάτο με γλαφυρές εικόνες της πόλης.
Η Άνω Πόλη, τότε και τώρα, με την Πορτάρα, τα πλακόστρωτα σοκάκια, τα σπίτια με τις ανθισμένες αυλές και την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, τα παλιά μαγαζιά, τα βυζαντινά και μουσουλμανικά μνημεία.
Το λιμάνι της εποχής εκείνης, τα πολυτελή ξενοδοχεία, τα παραλιακά πολυσύχναστα ζαχαροπλαστεία.
Τα πλούσια εμπορικά καταστήματα και η σκεπαστή αγορά νεωτερισμών. Η εκκλησία της Αγίας Σοφίας και η εβραϊκή συναγωγή.
Ο αναγνώστης επίσης έχει την ευκαιρία να γνωρίσει και την πόλη έξω από τα τείχη και να θαυμάσει τις επιβλητικές εβραϊκές επαύλεις στις Εξοχές.
Με γραφή στρωτή και ζωηρούς διαλόγους, ξετυλίγεται μπροστά μας όλη η βιβλική καταστροφή του 1917 που σάρωσε τη Θεσσαλονίκη.
Τα ιστορικά και πολιτικά στοιχεία που εμπλουτίζουν το κείμενο χωρίς να κουράζουν τον αναγνώστη, δημιουργούν το κατάλληλο πλαίσιο μιας ιστορίας αγάπης που γεννήθηκε στις στάχτες και άνθισε σε μια ταραγμένη εποχή.
Η πλοκή κρατάει ζωηρό το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Το δραματικό στοιχείο έντονο, χωρίς να γίνεται μελό. Η συγκίνηση αναπόφευκτη, η αγωνία διάχυτη και το τέλος απροσδόκητο.
Οι εικόνες πολλές και πλούσιες. Και μέσα σε όλα αυτά ο αστικός μύθος της Μαύρης Πέτρας συνυφασμένος άριστα με τη μυθοπλασία.
Ως γέννημα - θρέμμα Θεσσαλονικιά, το βιβλίο με άγγιξε βαθιά. Είναι γνωστό ότι εμείς οι Θεσσαλονικείς τρέφουμε μια ιδιαίτερη αγάπη για την πόλη μας. Το βιβλίο αυτό με έκανε να την αγαπήσω λίγο περισσότερο.
Μέσα από την αφήγηση, γνώρισα τη Σαλονίκη εκείνης της εποχής, εκείνη που είχα δει μόνο σε παλιές φωτογραφίες. Μια Σαλονίκη που την πρόλαβαν και την έζησαν σ' αυτή την μορφή, αλλά σε μεταγενέστερο χρόνο, οι γονείς μου. Συγκινήθηκα με το τραμ, μιας κι ο πατέρας μου δούλεψε ως οδηγός σ' αυτό.
Νοστάλγησα την εποχή που μικρή οι γονείς μου με πήγαιναν στα Κάστρα, περνούσαμε την Πορτάρα και θαυμάζαμε την περιοχή και τη θέα προς την πόλη που σου έκοβε την ανάσα.
Μου ανέσυρε μνήμες όμορφες από μια πόλη πολύ πιο γραφική και ήσυχη, από χρόνια ανέμελα.
Συγχαρητήρια στη συγγραφέα, Anna Fotiou για το πρώτο της πολύ ωραίο και καλογραμμένο μυθιστόρημα, που είναι ιδιαίτερα προσεγμένο και εξαιρετικά μελετημένο!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου