RSS

Τρίτη 30 Απριλίου 2019

12 ΧΡΟΝΙΑ ΣΚΛΑΒΟΣ

Book Review
Βίκυ Τάσιου
 
"Η αξιοπρέπεια δεν κρατιέται με αλυσίδες"
Το βιβλίο είναι βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα και στην αληθινή ιστορία του Σόλομον Νόρθαπ, ενός ανθρώπου που αγωνίστηκε με νύχια και με δόντια για την προσωπική του ελευθερία και επιβίωση.
Είναι η αυτοβιογραφία του ανθρώπου που έγινε υπόδειγμα και σύμβολο του αγώνα για ανεξαρτησία των Αφροαμερικανών στην Αμερική του 1850.

Γεννημένος ελεύθερος στη Νέα Υόρκη, ο Νόρθαπ, σύζυγος και πατέρας τριών παιδιών, απήχθη από λευκούς εμπόρους και πουλήθηκε ως σκλάβος, αναγκάστηκε να ζήσει για δώδεκα χρόνια κάτω από το ζυγό της δουλείας και κατάφερε να φυγαδευτεί και να καταγγείλει τους αφέντες του στο δικαστήριο
Το 12 χρόνια σκλάβος είναι μία συγκινητική και συγκλονιστική ιστορία και αποτελεί ένα αδιάψευστο τεκμήριο της δουλείας από την περιγραφή του ανθρώπου που του στέρησαν την ίδια του τη ζωή αλλά και το δικαίωμα της ελευθερίας.
Γράφτηκε τρία χρόνια πριν την οριστική κατάργηση της δουλείας στην Αμερική και λειτούργησε σαν ένα μανιφέστο και κήρυγμα για το πιο βασικό από τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία και την ισότητα.

Η ελευθερία έχει χρώμα;
Η ψυχή έχει χρώμα;
Θύμωσα, έκλαψα ήθελα να σπάσω ότι υπήρχε γύρω μου διαβάζοντας τα όσα βίωσαν οι άνθρωποι αυτοί.
Ζώντας μέσα σε απάνθρωπες συνθήκες υπό καθεστώς δουλείας πολλές φορές παρακαλούσαν για το θάνατο και για τη λύτρωση.
Στην προεμφυλιακή εποχή στην Αμερική, τότε που το χρώμα του δέρματος ήταν αυτό το οποίο καθόριζε αν θα είσαι ελεύθερος ή σκλάβος ξετυλίγεται η συγκλονιστική ιστορία του Σόλομον.
Μια ιστορία για την δύναμη της ψυχής.
Για την απάνθρωπη σκλαβιά και για το ύψιστο δικαίωμα της ελευθερίας.

Η τραγική αφήγηση του Northup για την ανελέητη βία,για τους εξευτελισμούς και για τον αγώνα του ίδιου αλλά και των συγκρατουμένων του για επιβίωση.
Ο Νόρθαπ προσπαθεί μέσω της αφήγησής του να μην φορτίσει συναισθηματικά τόσο πολύ τον αναγνώστη απλά να κάνει μία περιγραφή όλων όσων βίωσε αναφέροντας τις τραγικές συνθήκες στα 12 χρόνια σκλαβιάς του.
Από την ημέρα της γέννησής του μέχρι την ημέρα της απελευθέρωσής του.
Αν σκεφτεί κανείς το πότε γράφτηκε το βιβλίο είναι αξιοθαύμαστος ο τρόπος γραφής του, ο οποίος αποδεικνύει ότι ήταν ένας άνθρωπος με ανώτερη μόρφωση.
Πουλήθηκε, βασανίστηκε αλλά ποτέ δεν έπαψε να ελπίζει.
Κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης πολλές φορές ένιωθα τα δάκρυά μου να τρέχουν, θύμωσα ένιωσα αηδία για το ανθρώπινο είδος αλλά ταυτόχρονα θαύμασα την ψυχική δύναμη αλλά και την καλοσύνη κάποιων ανθρώπων.
Μία ιστορία που δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσει ασυγκίνητο τον αναγνώστη.

Η ιστορία ξεκινά στην πατρίδα του Νόρθαπ, στην οικογένειά του και μετέπειτα στην απαγωγή του και στην πώληση του.
Κορυφαία στιγμή του βιβλίου η μεταφορά αυτών των ανθρώπινων ψυχών στους τόπους των βασανιστηρίων αλλά και των μαρτυριών τους.
Ψυχές στοιβαγμένες στα αμπάρια των πλοίων.
Αλυσοδεμένες.
Υπήρχαν στιγμές κατά την ανάγνωση που ένιωσα έντονη συναισθηματική φόρτιση και κυρίως στις περιγραφές των βασανισμών από τους εμπόρους των ανθρώπινων ψυχών.
Το μυαλό μου δεν μπορεί να διανοηθεί τόση φρίκη και τόση κακοποίηση.
Όλοι είμαστε πλάσματα του Θεού μπορεί να έχουμε διαφορετικό χρώμα αλλά όλοι πονάνε το ίδιο και αγαπάμε το ίδιο.
Δεν μπορώ να αντιληφθώ πώς είναι δυνατόν άνθρωποι να μπορούν να συμπεριφέρονται έτσι σε συνανθρώπους τους.
Βίωσα και εγώ η ίδια την εξαθλίωση τους.
Το μαστίγιο νόμιζα ότι έπεφτε στις δικές μου πλάτες.
Οι απάνθρωπες συνθήκες επιβίωσης, η καθημερινή και ανελέητη βία,οι απάνθρωπες συνθήκες εργασίας,η εξαθλίωση αλλά και ο πόνος αυτών των ανθρώπων με έκανε πολλές φορές να κλείσω το βιβλίο.
Νομίζω ότι είναι μία ιστορία που δεν πρόκειται να ξεχάσω και με κάνει να αναρωτιέμαι για ποιο λόγο δεν είχα διαβάσει εδώ και πάρα πολύ καιρό αυτό το βιβλίο.

Το βιβλίο ξεκινά με τον πρόλογο του εκδότη και κάθε κεφάλαιο μας αναφέρει στην αρχή για το τι ακριβώς πρόκειται να διαβάσουμε.
Επιγραμματικά αναφέρεται το που θα μας κατευθύνει η ιστορία καθώς και τα πρόσωπα που θα παίξουν ρόλο σε αυτή.

"Θέλω να δηλώσω πως δεν ήμουν ποτέ σκλάβος κανενός.
Γεννήθηκα ελεύθερος"

Μία συγκλονιστική ιστορία που κρατά δέσμιο τον αναγνώστη.
Ένα βιβλίο για ένα σκοτεινό κεφάλαιο της αμερικανικής ιστορίας.
Ένα βιβλίο για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Για το αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα της ελευθερίας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου