RSS

Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2019

Η ΚΡΥΦΗ ΠΟΡΤΑ

Προσθήκη λεζάντας
Δημήτρης Ντούρλιας
Book review

"Η κρυφή πόρτα" του Αλέξη Πανσέληνου, από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, είναι ένα μικρό μυθιστόρημα, νουβέλα θα το χαρακτήριζα προσωπικά, που αποτελεί ένα διαμαντάκι για τη βιβλιοθήκη σας. Μία μικρή ιστορία που διαδραματίζεται μεταξύ Εξαρχείων και Κολωνακίου, όπου μένει ένας πρόωρα συνταξιοδοτημένος Δημόσιος Υπάλληλος και νυν μεταφραστής και άσημος συγγραφέας, ο Ευγένιος Σερδάρης.
Μέσα στα χρόνια της κρίσης και βλέποντας το εισόδημα του να περιορίζεται αποφασίζει να νοικιάσει ένα μέρος του οροφοδιαμερίσματος του.
"Η κρυφή πόρτα" είναι ένα ηθογραφικό, χωρίς περιττές αναφορές και φλυαρίες, συγγραφικό έργο, που ενώ φαίνεται ανάλαφρο και ρέει αγόγγυστα, εν τούτοις, προβληματίζει τον αναγνώστη και τον φέρνει στη θέση του βασικού χαρακτήρα. Η πορεία της ζωής του Ευγένιου Σερδάρη και η καθημερινότητα του είναι τυπική και συνηθισμένη. Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να αποκτήσει ενδιαφέρον, όταν οι περιστάσεις γίνουν τέτοιες που να τον φέρουν σε μία θέση που θα του θυμίσουν μία άλλη ζωή και θα του ξυπνήσουν αισθήματα που πίστευε πως πια τον είχαν ξεπεράσει. Σε κάποια σημεία η διήγηση είναι χαριτωμένη, αλλού νωχελική, αλλά εν τέλει δυναμική και γρήγορη. Δεν περνά απαρατήρητο και σίγουρα τελειώνοντας το, ο αναγνώστης θα πιάσει τον εαυτό του να το επεξεργάζεται!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου