RSS

Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2019

Η ΕΚΔΙΚΗΣΗ

Η πρώτη μου επαφή με την γραφή της Yrsa Sigurdardottir και το πρώτο της μυθιστόρημα "Η Εκδίκηση", ήταν αν μη τι άλλο συγκλονιστική και φέρελπις!
Η ιστορία που πραγματεύεται ακροβατεί μεταξύ πραγματικότητας και υπερφυσικού με αποτέλεσμα το μυαλό να κάνει άλματα που δεν είναι λογικά, μέχρι να αποκατασταθεί η τάξη και να αποκαλυφθεί η τρομερή αλήθεια που κρύβεται πίσω από όσα γεγονότα λαμβάνουν χώρα μέσα στις 452 σελίδες του.
Η δομή του μυθιστορήματος είναι πολύ συγκεκριμένη. Κεφάλαιο παρά κεφάλαιο παρακολουθούμε δύο ιστορίες, οι οποίες από την αρχή διαφαίνεται πως κάπου θα συγκλίνουν και όλα θα αποκτήσουν νόημα. Αρχίζουμε με την εμφάνιση μίας ομάδας τριών ατόμων που ξεκινούν μία προσπάθεια ανακαίνισης ενός σπιτιού σε μία άκρη της Ισλανδίας και στο επόμενο κεφάλαιο γνωρίζουμε έναν ψυχολόγο που προσπαθεί να λύσει το γρίφο ενός βανδαλισμού μίας σχολικής τάξης. Οι ομοιότητες με μία παλιότερη παρόμοια κατάσταση και οι ανατριχιαστικές συμπτώσεις που τις συνδέουν, δημιουργούν μία "άβολη" κατάσταση για τον αναγνώστη, που από την αρχή καταλαβαίνει πως κάτι δεν πάει τελικά και τόσο καλά με την λογική των συμβάντων.
"Η εκδίκηση" είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με έντονες μεταφυσικές αναφορές. Η ατμόσφαιρα είναι ιδιαίτερα υποβλητική και διαβάζοντας το, πολλοί αναγνώστες θα νιώσουν μία ανατριχίλα να τους διαπερνά, ενώ σίγουρα θα κοιτάξουν για καλό και για κακό πίσω από τον ώμο τους ή θα αφουγκραστούν μήπως και πάρει το αυτί τους κάποιον περίεργο ήχο. Η ανάγνωση του βιβλίου βράδυ, οξύνει τις αισθήσεις και το αίσθημα φόβου, οπότε και γίνεται πιο απολαυστικό το ίδιο. Υπό το φως της ημέρας, σαφέστατα διαβάζεται καλύτερα!
Η γραφή της Yrsa Sigurdardottir μέσα από την εξαιρετική μετάφραση της Γωγώς Αρβανίτη, είναι καθηλωτική. Με δυσκολία αφήνει κανείς το βιβλίο από τα χέρια του καθώς ο ρυθμός του είναι και γρήγορος αλλά και εθιστικός. Εύκολα κάποιος το διαβάζει, παρά τον όγκο του και ειδικά σε pocket μορφή που το είχα, μέσα σε μία, άντε δύο ημέρες! Ως έξτρα tip θα σας πρότεινα να ανοίξετε και το Google Maps και να αναζητήσετε τις τοποθεσίες στην Ισλανδία, που αναφέρονται στην ιστορία αυτή. Οι αισθήσεις σας θα ενεργοποιηθούν ακόμα περισσότερο και οι εικόνες των περιοχών θα αποκτήσουν έναν ρεαλισμό, που θα σας κάνει την ανάγνωσή του ακόμα πιο απολαυστική.
Μπορώ να πω, πως το βιβλίο αυτό με γοήτευσε, παρόλο που ως Φυσικός, διαθέτω έναν ρεαλισμό και μία κριτική προσέγγιση στα μεταφυσικά αναγνώσματα. Όμως όταν ένα έργο είναι προσεγμένο και καλογραμμένο, αφήνεις πίσω τα στεγανά της δικιάς σου σκέψης και αφήνεσαι να σε παρασύρει η υπόθεση. Πιστεύω πως είναι ένα βιβλίο που οφείλει να βρίσκεται στη βιβλιοθήκη ενός λάτρη του είδους!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου