RSS

Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2019

ΕΦΙΑΛΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ

Ελισάβετ Κόλλια
Book revies
 
Τελειώνοντας το βιβλίο του συγγραφέα Αντώνη Τουμανίδη Εφιάλτες και Παραμύθια νιώθω έντονη αναστάτωση.Γνωρίζω ότι τα "παραμύθια" στην πραγματικότητα δεν έχουν καλό τέλος αφού είχαν γραφτεί για ενήλικες αλλά δεν τα φανταζόμουν τόσο σκοτεινά.
Το κάθε παραμύθι έρχεται να ανατρέψει όσα γνωρίζαμε για τα παραμύθια που μας διηγούνταν οι γιαγιάδες και οι γονείς μας τα βράδια για καληνύχτα. Η άλλη τους διάσταση έρχεται να αντιστρέψει τους ρόλους και αυτούς που γνωρίζαμε ως θύματα έγιναν θύτες!
Η κάθε ιστορία κρύβει δεισιδαιμονίες,κατάρες,μυθικά πλάσματα του σκότους,άγρια ζώα,φαντάσματα,δαίμονες, μάγισσες και άλλα πλάσματα που όλοι λίγο ή πολύ φοβόμαστε!Αν και μου προκαλούσαν τρόμο κάποια σημεία του βιβλίου,δεν σταματούσα το διάβασμα μέχρι να μάθω την κατάληξη. Σε παρασέρνει στην ιστορία και παρόλο που γνωρίζεις ότι το τέλος θα είναι τραγικό,συνεχίζεις με αμείωτο ενδιαφέρον.
Έχουμε μάθει πλέον ότι δεν υπάρχει καλό τέλος στις ιστορίες. Η ζωή μας το έχει διδάξει αμέτρητες φορές αλλά ας αφήσουμε τα παιδιά ακόμα στη πλάνη τους.Οι ενήλικες όμως πρέπει να ανοίξουν τα μάτια,να ξεχάσουν όσα γνώριζαν και να μάθουν τις ιστορίες όπως πραγματικά είναι κι όχι όπως τροποποιήθηκαν για τα αυτιά των παιδιών.
Εγώ το διάβασα σε 2 βράδια και φυσικά αγρίεψα.Αν έχετε σύζυγο που συνηθίζει να κάνει πλάκες να το αποφύγετε. Εγώ κόντεψα να πάθω έμφραγμα όταν ξαφνικά άνοιξε η πόρτα του μπάνιου και δεν ήταν κανείς από πίσω!!!!(Ο σύζυγος πρόλαβε να κρυφτεί και το έπαιζε αδιάφορος).Για τους λάτρεις του είδους σίγουρα θα σας μαγέψει!!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου