RSS

Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2019

ΕΡΩΤΑΣ ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

Στα χρόνια των πολέμων του Ναπολέοντα Βοναπάρτη, ο αξιωματικός της Αυστροουγγρικής φρουράς, Μάρκους ερωτεύεται σε μια στροφή του βαλς, την όμορφη και δυναμική Άννα, μια κοπέλα ιδιαίτερα θαρραλέα, που ξεφεύγει από τα στερεότυπα των δεσποινίδων της εποχής εκείνης.
Ένας έρωτας αμοιβαίος, παθιασμένος που θα δώσει μάχη για να επιβιώσει. Μάχη με τις φλόγες του πολέμου αλλά και τις συνωμοσίες για τη διαδοχή του θρόνου και τις ίντριγκες των προσωπικών φιλοδοξιών, προσώπων κοντινών στους δύο ερωτευμένους.
Ο Μάρκους φεύγει για τον πόλεμο και η Άννα εξαναγκάζεται σε ένα γάμο συμφέροντος, προκειμένου να σώσει τις ζωές αγαπημένων της προσώπων.
Μυστικά που απειλούν τη ζωή του Μάρκους και βίαιες πράξεις που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή της Άννας, προσπαθούν να κρατήσουν χώρια τους δύο νέους, που ένωσαν τις καρδιές τους για πάντα.
Από την αυτοκρατορική αυλή της Βιέννης, στην πρώτη γραμμή του πολεμικού μετώπου κι από κει στις μεγαλοπρεπείς αίθουσες χορού της επαρχιακής πόλης Λεόπολντστατ, κάτω από τους ήχους των βαλς και ανάμεσα στις φλόγες των μαχών, το δράμα παίρνει μορφή και διάσταση.
Περιπέτεια και αίσθημα, ανίερες συμμαχίες, σκοτεινά μυστικά, δολοπλοκίες και ίντριγκες, εξαπάτηση, ζήλια, μίσος, δολοφονίες κι εγκλήματα όσων στέκονται εμπόδιο στο δρόμο για τη διαδοχή, στον αντίποδα των ηρωικών πράξεων και της αυτοθυσίας αξιωματικών και μη και της πίστης στο θρόνο και την πατρίδα, συνυφασμένα ώστε να φαίνεται η διαφορά ακόμη πιο έντονη.
Και ανάμεσά τους ένας έρωτας που αγωνίζεται να παραμείνει ζωντανή η φλόγα του, όταν γύρω ο πόλεμος κατακαίει τα πάντα.

Σε ένα εντελώς διαφορετικό μυθιστόρημα από αυτά που μας έχει συνηθίσει η συγγραφέας Έλενα Αντωνίου, μας μεταφέρει σε μια άλλη εποχή, στην Αυστρία του 1795.
Με γραφή πιο λυρική από ποτέ, αλλά και κάποιες ιδιαίτερα βίαιες σκηνές, μας μυεί στην ατμόσφαιρα των αριστοκρατικών σαλονιών, της αυτοκρατορικής αυλής αλλά και του πολέμου. Από τις δαντέλες, στα τουφέκια κι από τον όρκο για πίστη στην πατρίδα, στη διαφθορά. Από τις μυστικές συμφωνίες ανθρώπων που αποσκοπούν στην αναρρίχηση στην εξουσία και τη διεκδίκηση του θρόνου, στις σκληρές μάχες του πολέμου.
Ο αναγνώστης παρακολουθεί την σχεδόν κινηματογραφική πλοκή με αμείωτο ενδιαφέρον και η συγγραφέας κατορθώνει να μας μεταφέρει την ατμόσφαιρα εκείνης της εποχής, χωρίς να κουράζει ή να πλατειάζει. Τα στοιχεία που δίνονται γύρω από το ιστορικό πλαίσιο ικανοποιητικά, τόσα ώστε να μην ξεφεύγει από το αισθηματικό δράμα. Οι χαρακτήρες ολοζώντανοι και κάποιοι αρκετά πομπώδεις, όπως θα ταίριαζε εξάλλου στην αυλή του αυτοκράτορα. Τα συναισθήματα που σου προκαλούν ποικίλουν. Συμπάθεια, λύπηση, θαυμασμός, αγανάκτηση, αγωνία σε συνοδεύουν σε όλο το αναγνωστικό ταξίδι. Και μια ελπίδα, ότι ο έρωτας θα φανεί δυνατός και θα νικήσει όλα τα εμπόδια για να σμίξει τους δυο ερωτευμένους.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου