RSS

Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2018

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΥΠΤΗ

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΥΠΤΗ....Η ΘΡΥΛΙΚΗ ΣΕΙΡΑ ΤΡΟΜΟΥ ΠΟΥ ΑΦΗΣΕ ΕΠΟΧΗ......

Οι βαριές σιδερένιες πύλες ανοίγουν με έναν δυνατό κρότο, με τη μουσική έναρξης να δυναμώνει στο μυστηριώδη, τρομακτικό της ρυθμό. Μια ερειπωμένη, βικτωριανή κατοικία εμφανίζεται στο σκοτεινό, θυελλώδες πλάνο με κεραυνούς να εξακοντίζονται βίαια στον συννεφιασμένο ουρανό.
Ανεβαίνουμε τις απότομες σκάλες της έπαυλης και εισερχόμαστε στα άδυτά της. Περιηγούμαστε στα δωμάτια του στοιχειωμένου σπιτιού, ώσπου κατηφορίζουμε προς τα απειλητικά υπόγεια, όπου σε ένα αραχνιασμένο δωμάτιο και φωτισμένο από το φως λιγοστών κεριών, μέσα από ένα κλειστό φέρετρο ξεπετάγεται με το χαρακτηριστικό του γέλιο ο φύλακας της κρύπτης, μια κούκλα-σκελετός.

Η τηλεοπτική σειρά Tales from the Crypt ή, όπως κυκλοφόρησε σε ελληνική μετάφραση, «Ιστορίες από την Κρύπτη» θεωρήθηκε ως μία από τις πιο αγαπημένες συνήθειες του Σαββατοκύριακου για όσους από εμάς γεννηθήκαμε τη δεκαετία του 1980 -σίγουρα και για τους μεγαλύτερους- και η χαρακτηριστική της έναρξη δια χειρός Danny Elfman να έχει γίνει το σήμα κατατεθέν για μία από τις πιο αγαπημένες σειρές τρόμου όλων των εποχών.
Η κλασική σειρά τρόμου Tales From The Crypt ξεκίνησε να προβάλλεται το 1989 και πιο συγκεκριμένα, από το αμερικάνικο τηλεοπτικό δίκτυο HBO. Βασίστηκε κατά κόρον στο comic της δεκαετίας του 1950 που κυκλοφόρησε από την EC Comics, το οποίο και περιείχε τρομακτικές ιστορίες για εκδικητικούς συζύγους, τερατόμορφους ανθρώπους που σκορπούν τον τρόμο καθώς και για φρικιαστικές περιπέτειες ζωής και θανάτου, ενώ σε μερικά επεισόδια συμπεριλήφθηκαν και γνωστοί αστικοί θρύλοι. Σύντομα τα βιβλία Tales from The Crypt, Vault of Horror, Shock Superstories έγιναν τα πλέον κλασικά comics του τρόμου και εμπλούτισαν τις ιστορίες που μεταφέρθηκαν στην τηλεόραση λίγες δεκαετίες αργότερα.


Βασικός χαρακτήρας των βιβλίων της σειράς, αλλά και της τηλεοπτικής της μεταφοράς ήταν ο φύλακας της κρύπτης, μια τερατόμορφη κούκλα-σκελετός που παρουσιάζε το θέμα του κάθε επεισοδίου ντυμένη καταλλήλως, ενώ πάντοτε στο τέλος του επεισοδίου έκρυβε μια έξυπνη ατάκα σαν ένα δηκτικό, ηθικό δίδαγμα για τα πάθη των πρωταγωνιστών της συγκεκριμένης ιστορίας.
Η τηλεοπτική σειρά διήρκεσε για επτά χρόνια από το 1989 έως και το 1996 και καθιερώθηκε ως μία από τις πιο αγαπημένες σειρές τρόμου παγκοσμίως, ενώ σκηνοθετήθηκε και από διάσημους σκηνοθέτες όπως οι Robert Zemeckis, Walter Hill, Steven E. de Souza, John Frankenheimer, Elliot Silverstein. Στα επεισόδια πρωταγωνιστούν πασίγνωστα ονόματα της υποκριτικής όπως οι Joe Pantoliano, Amanda Plummer, Kirk Douglas, Miguel Ferrer, Teri Hatcher, Harry Anderson, Teri Garr, Beau Bridges, Christopher Reeve, Mimi Rogers, Martin Sheen, Shelley Hack, Natasha Richardson, Ewan McGregor, Brad Pitt, Demi Moore, Isabella Rossellini.

Φυσικά, ο πρωταγωνιστικός ρόλος ανήκε στον ηθοποιό John Kassir, ο οποίος και δάνεισε τη φωνή του στοn φύλακα της κρύπτης.
Το Tales from the Crypt κυκλοφόρησε σε επτά κύκλους και απαριθμεί 93 επεισόδια της μισής ώρας. Μάλιστα, το 2017 υπήρξε έντονο ενδιαφέρον να επιστρέψει και πάλι  σε σκηνοθεσία M. Night Shyamalan, όμως η επιστροφή των επεισοδίων χωρίς τον βασικό συντελεστή τους, τον φύλακα της κρύπτης, κρίθηκε ως αποτυχημένο εγχείρημα αλλά και ότι θα ενέπλεκε τους συντελεστές του τηλεοπτικού δικτύου TNT σε δικαστικές περιπέτειες με την HBO.

Η τεράστια επιτυχία του Tales from the Crypt προέτρεψε αρκετούς δημιουργούς να εμπνευστούν από την τηλεοπτική σειρά, όσο και από τη σειρά comics σε νέες τηλεοπτικές και κινηματογραφικές διασκευές με γνωστότερες τις ακόλουθες: From Dusk till Down του Quentin Tarantino, The Frighteners του σκηνοθέτη του Lord of the Rings, Peter Jackson, καθώς και την ταινία The Ritual του 2002. Το 1993 μάλιστα, ο τρομακτικός φύλακας της κρύπτης επέστρεψε σε μια καινούργια σειρά κινουμένων σχεδίων με τίτλο Tales from the Cryptkeeper, εγχείρημα το οποίο στέφηκε με επιτυχία, καθώς η σειρά επανεκδόθηκε το 1999 με δεκατρία νέα επεισόδια. Μάλιστα, οι ιστορίες του φύλακα της Κρύπτης παρουσιάστηκαν και ως επεισόδιο στην πάντοτε επίκαιρη σειρά The Simpsons.


Επιπλέον, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι ο κύριος πρωταγωνιστής απέκτησε την ανάλογη του εμφάνιση στη σειρά, έχοντας ως έμπνευση τον διάσημο πίνακα του Νορβηγού ζωγράφου Edvard Munch, The Scream (Η Κραυγή).
Οπλιστείτε, επομένως, με θάρρος και τόλμη και επισκεφθείτε τα άδυτα της κρύπτης προκειμένου να ανακαλύψετε και πάλι τις τρομακτικές ιστορίες που στοίχειωσαν τα απογεύματά μας, τις οποίες πάντοτε όμως θυμόμαστε με αγνό τρόμο και νοσταλγία.
Από Anna Kritsotaki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου