RSS

Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2020

ΑΘΩΟΙ ΕΝΟΧΟΙ

Το αχλάδι της αγωνίας

Τα απάνθρωπα βασανιστήρια της Ιεράς Εξέτασης γίνονται  αφορμή αλλά και έμπνευση για την κυρία Μεταξά και ένα χρόνο μετά το καθηλωτικό τα τρία πρόσωπα της Εκάτης επανέρχεται με ένα ανατρεπτικό και αγωνιώδες αστυνομικό ψυχολογικό θρίλερ που κατά την προσωπική μου άποψη αποτελεί και  το πιο ώριμο έργο της.

Memento mortis

Επτά χρόνια μετά από το αγαπημένο μου βιβλίο της, το μαύρο σαν τον έβενο μαλλιά, ξεθάβει από το χρονοντούλαπο την αγαπημένη μας Έλσα Γληνού και την επαναφέρει στην ενεργό δράση.
Η αγαπημένη μας ηρωίδα παίρνει εκ νέου σάρκα και οστά και βρίσκεται αντιμέτωπη με μία σειρά αποτρόπαιων δολοφονιών στις οποίες έχουν χρησιμοποιηθεί μέθοδοι που ανάγονται στον Μεσαίωνα.
Η Έλσα θα βρεθεί αντιμέτωπη με το ίδιο της το παρελθόν καθώς ο χρόνος τρέχει αμείλικτα με όλο και περισσότερα θύματα να προσθέτονται στη λίστα.

Στο βιβλίο γίνεται αναφορά για το παρελθόν της ηρωίδας ώστε αν κάποιος δεν έχει διαβάσει το μαύρα σαν τον έβενο μαλλιά να μπορεί να ταυτιστεί με την ηρωίδα αλλά και να γνωρίσει κάποια πράγματα από το παρελθόν της και την πρώτη της υπόθεση που την έκανε αγαπητή στο αναγνωστικό κοινό.
Ο αγαπητός και γνώριμος αστυνόμος Βαρσάμης από το προηγούμενο βιβλίο της παίρνει εκ νέου τα ηνία και σε αυτή την υπόθεση οδηγώντας αναγνώστες, θύτες αλλά και θύματα στην κάθαρση.

Όπως προείπα, το συγκεκριμένο βιβλίο αποτελεί για μένα το πιο ολοκληρωμένο αλλά και ώριμο μυθιστόρημα της κυρίας Μεταξά.
Το θέμα του και δεν αναφέρομαι στις δολοφονίες αλλά στο κοινωνικό κομμάτι της ιστορίας είμαι σίγουρη ότι θα σας προβληματίσει πάρα πολύ.
Πρέπει να είμαι προσεκτική γιατί δεν θέλω σε καμία περίπτωση να φωτογραφίσω στοιχεία της ιστορίας, δεν σας κρύβω όμως ότι με έβαλε σε πάρα πολλές σκέψεις για το τι τελικά είναι σωστό και τι λάθος ,τι δίκαιο και τι άδικο,τι ηθικό και τι ανήθικο.
Είναι το μοναδικό βιβλίο της που που μου έδωσε τόσο τροφή για σκέψη.

Ήταν όλοι τους αθώοι.

Ποιος σπέρνει τον θάνατο με φρικτά βασανιστήρια;
Ποιο είναι το κίνητρο του και τι συνδέει τα θύματα του;
Οι πρωταγωνιστές ρίχνονται στο κυνήγι του άγνωστου δολοφόνου με μοναδικό στοιχείο το συμπέρασμα ενός αστυνόμου.
Η κυρία Μεταξά μας έχει αποδείξει ότι ξέρει να γράφει καλά αστυνομικά μυθιστορήματα.
Δίνει μεγάλη σημασία και στο αστυνομικό κομμάτι του βιβλίου χρησιμοποιώντας προσεκτικά και μελετημένα τις κινήσεις των ηρώων αλλά και στο κοινωνικό κομμάτι.
Η κινηματογραφική πλοκή ,οι πολύ καλοδουλεμένοι ήρωες είναι βασικά χαρακτηριστικά της τα οποία δεν μπορεί να τα αμφισβητήσει κάνεις.
Δεν σκορπά πολύ αίμα στα βιβλία της.
Δεν θέλει να σοκάρει τους αναγνώστες αλλά μόνο να τους αφυπνίσει απέναντι σε κάθε κοινωνικό ζήτημα που επιλέγει κάθε φορά να θίξει.
Δεν αναλώνεται σε περιττές περιγραφές.Συγκινεί με την  ευαισθησία της αλλά και την διεισδυτική της ματιά απέναντι στα προβλήματα της κοινωνίας.Ακροβατεί περίτεχνα μεταξύ μυθοπλασίας και ρεαλισμού.Εντρυφεί στις πιο μύχιες σκέψεις μας.
Βασίζετε περισσότερο στην ψυχοσύνθεση των ηρώων δίνοντας την δυνατότητα στον αναγνώστη να ταυτιστεί μαζί τους καθώς πάνω από όλα είναι άνθρωποι με αδυναμίες, διλήμματα και φοβίες όπως όλοι εμείς.
Δεν γίνεται κριτής παρά μόνο παρατηρητής, αφήνοντας εμάς να επιλέξουμε για την ενοχή τους ή την αθωότητά τους.Αυτό το βιβλίο έκλεισε αφήνοντας με με ένα μεγάλο δίλημμα.

Για μία φορά ακόμα θέλω να τη συγχαρώ για το θέμα που άγγιξε με ιδιαίτερη προσοχή, λεπτότητα και ευαισθησία.
Για μία ακόμα φορά η οργανωτική της σκέψη δεν μου επέτρεψε να βρω το δολοφόνο πριν θελήσει η ίδια να μου τον αποκαλύψει.

Ανατρεπτικό, καθηλωτικό με εικόνες που ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια σου.

Βαθμολογία: 9,5/10

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου