RSS

Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2020

ΤΟ ΣΤΡΙΨΙΜΟ ΤΗΣ ΒΙΔΑΣ

Γράφει ο Γιάννης Θεοχάρης

Μία νεαρή γυναίκα αναλαμβάνει τη φύλαξη αλλά και την πνευματική καθοδήγηση δύο παιδιών, παιδιών με ιδιαίτερα χαρίσματα και συμπεριφορά.
Τα πανέμορφα και πανέξυπνα αυτά πλάσματα,η Φλώρα και ο Μάϊλς, μπορεί να ήταν εξαιρετικοί μαθητές και υποδείγματα καλής συμπεριφοράς στο σχολείο τους, νιώθανε όμως την παρουσία κάποιου άλλου μέσα τους• ειδικά ο Μάϊλς.

Τα πρώτα σημάδια τα αντιλήφθηκε νωρίς η νεαρή γκουβερνάντα καθώς τα βράδια σε διάφορα σκοτεινά σημεία του σπιτιού, έβλεπε τη σκιά ενός άντρα και κάποιες φορές τη σκιά μίας γυναίκας.
Οι σκιές όμως δεν εμφανιζόταν μόνο στο σπίτι αλλά και έξω από αυτό,η νεαρή κοπέλα τις έβλεπε παντού.
Αποφάσισε να μιλήσει στη μαγείρισσα με την οποία γίνανε φίλες και εκείνη έδειχνε στην αρχή να της κρύβει κάποιες λεπτομέρειες... σιγά σιγά καθώς περνούσαν οι μέρες και οι σχέσεις μεταξύ των δύο γυναικών γινόταν καλύτερες,η μαγείρισσα είπε κάποια πράγματα στην νεαρή ηρωίδα, πράγματα που θα την ξαφνιάσουν και θα την φοβίσουν...
Ένα καθηλωτικό ψυχολογικό θρίλερ που διαβάζεται πολύ εύκολα!
Η γραφή του συγγραφέα και η παρουσίαση των ηρώων δεν αφήνουν τον αναγνώστη ασυγκίνητο,οι γρήγοροι ρυθμοί σε οδηγούν στο τέλος χωρίς καν να το καταλάβεις!
Η ψυχολογία της γκουβερνάντας αλλάζει καθώς γνωρίζει τα παιδιά τα οποία μπορεί να κυριεύονται από κάποιο πνεύμα, ωστόσο είναι αρκετά ήρεμα χωρίς τις συνηθισμένες βίαιες εξάρσεις που έχουν ήρωες άλλων έργων σε αντίστοιχες καταστάσεις.
Τα παιδιά βρίσκουν στο πρόσωπό της τη φίλη,τη δασκάλα...την περιέβαλαν με αγάπη... όπως κι' εκείνη.
Και εκεί που νομίζεις πως όλα βαίνουν καλώς και περιμένεις το συνηθισμένο "happy end", έρχεται ο δημιουργός του κλασικού αυτού έργου,να σου ανατρέψει όλη τη σκηνοθεσία που έχεις στήσει στο μυαλουδάκι σου.
Ένα από τα πιο κλασικά, διαχρονικά, πετυχημένα ψυχολογικά θρίλερ με μεγάλη πορεία στη λογοτεχνία,στο θέατρο και στον κινηματογράφο.
Η γραφή εξαιρετική,με ένα πολύ πλούσιο λεξιλόγιο, ωραίες παρομοιώσεις και πολύ "ζωντανές" παρουσιάσεις διαφόρων καταστάσεων που λαμβάνουν χώρα στο συγκεκριμένο βιβλίο.
Αυτά τα έργα εποχής που ο ένας μιλάει στον άλλον στον πληθυντικό, χωρίς αυτή την "κακοποίηση" της γλώσσας που συναντάμε στα τωρινά συγγράματα,μου αρέσουν ιδιαιτέρως,με ταξιδεύουν σε εποχές που θα ήθελα να τις ζούσα.
Ευτυχώς που κάποιοι εκδοτικοί δίνουν το "φιλί της ζωής" σε αυτά τα βιβλία και τα διαθέτουν ξανά στο εμπόριο,να τα θυμηθούν οι παλιοί και να τα γνωρίσουν οι νεότεροι.
Αυτό το βιβλιαράκι τσέπης λοιπόν (σε τέτοιες διαστάσεις κυκλοφορεί απ'όσο γνωρίζω!),με τις 184 σελίδες του,με ταξίδεψε πίσω στον χρόνο,μου κράτησε όμορφη συντροφιά,μου σύστησε τέσσερις συμπαθείς ήρωες και σίγουρα θα μείνει στην (ελαττωματική)μου μνήμη για καιρό!
(Αρχική κυκλοφορία:1898
Κυκλοφορία παρούσας έκδοσης: Φεβρουάριος 2016
Σελίδες:184)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου