RSS

Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2020

Η ΠΙΟ ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ

Γράφει η Βίκυ Τάσιου

Το 2018 ο Philip Kerr φεύγει από τη ζωή αφήνοντας όμως πίσω του μεγάλη παρακαταθήκη τουλάχιστον για τους φίλους της αστυνομικής λογοτεχνίας.
Την ίδια χρονιά οι εκδόσεις Κέδρος προσφέρουν στο αναγνωστικό κοινό ένα ακόμα βιβλίο του το οποίο ανήκει στην νεανική και εφηβική λογοτεχνία.

Το συγκεκριμένο βιβλίο για μένα αποτελεί ένα από τα πιο ευχάριστα, τρυφερά, αλλά και συγκινητικά βιβλία που έχω διαβάσει.

Αυτό το βιβλίο είναι στην κυριολεξία ο παράδεισος όλων των βιβλιόφιλων, μικρών και μεγάλων, αλλά πολύ περισσότερο των φίλων των μυθιστορημάτων αλλά και των ταινιών τρόμου.

Είστε καλεσμένοι στο στοιχειωμένο σπίτι των βιβλίων στον κεντρικό δρόμο του Χίτσκοκ σε μία βραδιά με ανατριχιαστικές ιστορίες.
Κορυφαίοι συγγραφείς θα υπογράψουν τα πιο τρομακτικά βιβλία τους με ΑΙΜΑ.
Για περισσότερες πληροφορίες, τηλεφωνήστε ή στείλτε e-mail ...ΑΝ ΤΟΛΜΑΤΕ.

Είναι μερικά βιβλία που σε αφήνουν άφωνη, δεν σου επιτρέπουν να πάρεις ανάσα και κλείνοντας τα νιώθεις τόση αγαλλίαση ,τόση ευφορία ακόμη και αν το θέμα του θεωρείται από πολλούς τρομακτικό αν και στην ουσία από όσο μπορείτε να καταλάβετε ένα βιβλίο που αφορά σε παιδική και εφηβική λογοτεχνία δεν μπορεί παρά να προκαλεί πολλές φορές γέλιο, με διάχυτη ευαισθησία χωρίς να ξεχνά φυσικά ο συγγραφέας να το πασπαλίσει με δόσεις τρόμου οι οποίες όμως δεν θα προκαλέσουν κανέναν εφιάλτη στις αθώες παιδικές ψυχές.

Στη μεγαλύτερη διάρκεια του το συγκεκριμένο βιβλίο διαδραματίζεται μέσα σε ένα στοιχειωμένο βιβλιοπωλείο και ο κεντρικός ήρωας είναι ο μικρός Μπίλι που έχει αφιερώσει ύστερα από το ατύχημα του όλη του τη ζωή στα βιβλία και στην ανάγνωση.
Παίρνοντας το συγκεκριμένο βιβλίο στα χέρια μου ένιωσα τεράστια έκπληξη πρώτον για την περίληψη του και δεύτερον για το ευφάνταστο και ανάγλυφο εξώφυλλο του.

Ανοίγοντας τις πρώτες σελίδες του ο αναγνώστης βυθίζεται σε μια ιστορία μυστήριου πασπαλισμένη με άρωμα τρόμου όπου το αλλόκοτο και το παράδοξο αντιμάχονται.Όλα είναι σωστά μελετημένα και τίποτα δεν έχει αφεθεί στην τύχη.Ο Kerr κρατά δέσμιο τον αναγνώστη χρησιμοποιώντας τα μαγικά κόλπα του για να σαγηνεύσει.
Ο συγγραφέας του βιβλίου προσπαθεί να μεταφέρει στους αναγνώστες του την αγάπη του για τη φιλαναγνωσία μέσα από τα μάτια ενός μικρού παιδιού το οποίο το βάζει σε τρομερές περιπέτειες και μας προκαλεί μικρά ρίγη ανατριχίλας.
Διάσημοι συγγραφείς τρόμου, διάσημες ταινίες τρόμου, ονόματα πρωταγωνιστών ταινιών τρόμου έχουν την τιμητική τους σε αυτό το βιβλίο.

Η ιστορία του αποτελείται πέραν της κεντρικής αφήγησης από μικρές και τρομακτικές ιστορίες και αποτίει φόρο τιμής σε μεγάλα "τέρατα" της λογοτεχνίας τρόμου όπως για παράδειγμα στον Edgar Allan Poe αλλά και την Mary Shelley.

Η πλοκή διαδραματίζεται στη μικρή πόλη του Χίτσκοκ όπου μικροί και μεγάλοι έχουν χάσει κάθε ενδιαφέρον για το διάβασμα και ο Μπίλι αποτελεί τον μόνο θαμώνα της κεντρικής βιβλιοθήκης πριν γνωρίσει τον ιδιοκτήτη του μικρού ,παράξενου και στοιχειωμένου βιβλιοπωλείου.

Ο συγγραφέας του βιβλίου άλλοτε με τρόπο σαρκαστικό, άλλοτε με τρόπο πιο σκληρό και άλλοτε μεγαλύτερη ευαισθησία προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει μικρούς και μεγάλους κάνοντας τους να αγαπήσουν το διάβασμα.
Με σαφείς υπαινιγμούς στην τεχνολογία η οποία έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον των παιδιών και έχει αποκλείσει τα βιβλία από τη ζωή τους γίνεται η φωνή όλων όσων αγαπάμε το διάβασμα.

Η πιο τρομακτική ιστορία δεν είναι καθόλου τρομακτική είναι όμως μία ιστορία που δείχνει τη μεγάλη αγάπη του συγγραφέα για τα βιβλία.
Μία εξαιρετική και ανθρώπινη ιστορία για την παιδικότητα, την αποξένωση και την επιρροή που έχει η τεχνολογία στη ζωή των παιδιών.

Είναι από κείνα τα βιβλία που μένουν βαθιά τυπωμένα μέσα σου τόσο για τα μηνύματα που περνάνε στον αναγνώστη όσο και για την πανέξυπνη ιστορία που αποτύπωσε στο χαρτί ο συγγραφέας θέλοντας να ευαισθητοποιήσει μικρούς και μεγάλους.

Το ανατρεπτικό και απροσδόκητο τέλος του είναι κάτι που πιστεύω κανείς από όσους διάβασαν αυτό το βιβλίο δεν το περίμεναν και για αυτό το λόγο εξασφαλίζει υψηλή βαθμολογία από εμένα.
Διαβάστε το μαζί με τα παιδιά σας αν θέλετε να τους διδάξετε την αγάπη για τη φιλαναγνωσία και την διαφορετικότητα .

Βαθμολογία:10/10

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου