RSS

Πέμπτη 7 Μαΐου 2020

ΟΙ ΚΑΤΑΖΗΤΟΥΜΕΝΕΣ

Ο Cecil Forester ήταν ένας συγγραφέας μεγάλων έργων. Το γνωστότερο από αυτά ίσως είναι το μυθιστόρημα "Η βασίλισσα της Αφρικής" που έγινε και ταινία με τον Τζον Χιούστον. Το μυθιστόρημα που διάβασα και σας παρουσιάζω εδώ, "Οι καταζητούμενες" ήταν ένα έργο που για 68 χρόνια αγνοούνταν η ύπαρξη του. Ανακαλύφθηκε τυχαία σε μία δημοπρασία και εκδόθηκε μόλις το 2011. Σκεφτείτε πως γράφτηκε το 1935 σε μία Αγγλία που έβρισκε τον βηματισμό της μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο και σε μία κοινωνία που συνέχισε να διακατέχεται από σνομπισμό και ιδιαίτερα δύσκολες διαπροσωπικές σχέσεις.

Για τουλάχιστον τρία χρόνια, το παρόν μυθιστόρημα από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, το είχα στη βιβλιοθήκη μου, χωρίς η αλήθεια είναι, να του δίνω πολύ μεγάλες πιθανότητες να το διαβάσω, αφού κάθε φορά πλήθος άλλων βιβλίων, το παραμέριζε. Εν καιρώ καραντίνας λοιπόν και έχοντας αποφασίσει να ψάξω καλά τα άδυτα της βιβλιοθήκης μου έπεσα πάνω του και πραγματικά αποτέλεσε μία σπουδαία ανακάλυψη.

Η Μάρτζορι Γκρέιντζερ είναι μία νέα γυναίκα, όμορφη, παντρεμένη σε έναν αδιάφορο συμβατικό γάμο με έναν υπάλληλο της εταιρείας φωταερίου, τον Τεντ Γκρέιντζερ, με τον οποίο έχουν αποκτήσει δύο παιδιά. Την επτάχρονη Ανν και τον τετράχρονο Ντέρικ. Ο Τεντ, ένας συνηθισμένος άντρας της τότε εποχής, χωρίς ιδιαίτερους συναισθηματισμούς και με έντονη εγωπάθεια, δεν αποτελεί εκείνον τον σύζυγο που μία γυναίκα θέλει να έχει δίπλα της. Γυρνώντας από την απογευματινή της βόλτα και ενώ η αδελφή της Ντοτ έχει κρατήσει για άλλη μία φορά τα παιδιά στο σπίτι, την ανακαλύπτει με φρίκη να κείτεται νεκρή, ενώ όλο το σπίτι μυρίζει έντονα γκάζι. Το σοκ είναι μεγάλο και ακόμα μεγαλύτερο τα όσα φέρνουν στο φως , ο ιατροδικαστής, η αστυνομία και ο Τύπος της εποχής. Η Ντοτ σύμφωνα με αυτούς, αυτοκτόνησε καθώς προφανώς είχε συνάψει μία σχέση εκτός γάμου που την είχε καταστήσει έγκυο... Ποιος ήταν ο υπαίτιος αυτής της κατάστασης; Και τελικά ήταν αυτοκτονία ή ήταν κάτι άλλο; Αμείλικτα ερωτήματα που σιγά - σιγά θα αρχίσουν να γυρίζουν τη ρόδα της εξέλιξης της ζωής όλων μέσα στο σπίτι.


Το μυθιστόρημα του Forester είναι βγαλμένο από μία άλλη εποχή. Αλλά αυτό καθόλου δεν μειώνει την αξία του ή το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Φαντάζει σε πολλά σημεία εξαιρετικά σύγχρονο, καθώς οι σχέσεις των ανθρώπων, οι σκέψεις τους και οι αντιδράσεις τους, ελάχιστα έχουν αλλάξει από την τότε εποχή. Είναι ένα μυθιστόρημα της noir λογοτεχνίας με έντονα όμως ηθογραφικά στοιχεία. Η μετάφραση από τον Αλέξη Καλοφωλιά, είναι πραγματικά εξαιρετική. Καταφέρνει να μεταφέρει την ατμόσφαιρα της εποχή, την ιδιοσυγκρασία των χαρακτήρων και να μεταδώσει ένα αίσθημα νοσταλγίας, που λίγα μυθιστορήματα το καταφέρνουν. Οι χαρακτήρες του Forester είναι αριστοτεχνικά πλασμένοι. Φέρουν όλοι τους μία τραγικότητα και οδηγούνται στις αποφάσεις τους με έναν μοιραίο τρόπο, που δύσκολα, θαρρεί κανείς, πως θα μπορούσαν να είχαν αποφύγει.


Διαβάζοντας το, στο μυαλό μου ερχόντουσαν εικόνες ασπρόμαυρης ταινίας του Χόλυγουντ, με ηθοποιούς βγαλμένους από το παλμαρέ εκείνης της εποχής. Πραγματικά, αν αυτό το έργο είχε ανακαλυφθεί, την εποχή που άνθιζε ο κλασικός αμερικάνικος και ευρωπαϊκός κινηματογράφος, δεν θα είχε ξεφύγει από τα χέρια των παραγωγών ταινιών. Είναι παράδοξο παρόλα αυτά που ο ίδιος ο συγγραφέας δεν το προώθησε, καθώς και ο ίδιος καταπιάστηκε με σενάρια ταινιών του Hollywood. Ενδεχομένως δεν είχε αξιολογήσει επαρκώς αυτό του το πόνημα.


Όπως και να έχει "Οι καταζητούμενες" αποδείχθηκε μία πολύ καλή επιλογή ανάγνωσης. Δεν είναι τυχαίο πως το απόλαυσα μέσα σε δύο ημέρες. Βέβαια δεν είναι ιδιαίτερα ογκώδες, αλλά δεν είναι και μικρό. Δεν ξέρω κατά πόσο συνεχίζει να κυκλοφορεί το βιβλίο, αλλά όποιος ενδιαφέρεται για noir-κοινωνική λογοτεχνία εποχής, τότε πραγματικά αξίζει να το προμηθευτεί!


Προσωπική βαθμολογία:
Γλώσσα 10
Ροή 9
Χαρακτήρες 8
Πρωτοτυπία 8
Πλοκή 8
Μ.Ο. 8,6

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου