RSS

Πέμπτη 7 Μαΐου 2020

ΝΑΖΙΜ ΧΙΚΜΕΤ

Άλλο ένα βιβλίο από αυτά που είχα χρόνια στη βιβλιοθήκη μου και δεν τα είχα διαβάσει ακόμα, έφτασε στο τέλος του. Ένα πολύ ιδιαίτερο μυθιστόρημα, από έναν εμβληματικό Τούρκο ποιητή, τον Ναζίμ Χικμέτ, που έζησε μεταξύ Τουρκίας και Μόσχας τα χρόνια από την αρχή της Οκτωβριανής Επανάστασης, έως τα μέσα του Ψυχρού Πολέμου. Κομμουνιστής ο ίδιος και ως εκ τούτου κυνηγημένος στην Τουρκία, μέσα από το μυθιστόρημα του αυτό, προσπαθεί να μεταδώσει στον αναγνώστη, τους αγώνες του, τον φόβο, τα βασανιστήρια και τους διωγμούς που υπέστη ο ίδιος και οι ομοϊδεάτες του, στην πατρίδα του.
Τα δύο κύρια πρόσωπα του μυθιστορήματος είναι ο Αχμέτ και ο Ισμαήλ. Ο Αχμέτ φαίνεται είναι η μεταφορά του ίδιου του ποιητή στο έργο του, καθώς το πρώτο πρόσωπο με το τρίτο εναλλάσσεται ακόμα και στην ίδια πρόταση. Δημιουργεί μία σύγχυση, μέχρι να συνειδητοποιήσει ο αναγνώστης την σύνδεση αυτή. Με συνεχείς εναλλαγές μεταξύ ιστορικού παρόντος και παρελθόντος, ο Αχμέτ διηγείται τα φοιτητικά του χρόνια στην Μόσχα, την εμπλοκή του με το Κομμουνιστικό Κόμμα της Τουρκίας, τις φυλακίσεις και τους διωγμούς από τους συμπατριώτες του, αλλά και τον έρωτα του με την Ανούσκα.

Η δομή του μυθιστορήματος αυτού είναι αρκετά μπερδεμένη. Στο ίδιο κεφάλαιο γίνονται χρονικές μεταβάσεις που απαιτούν την εγρήγορση του αναγνώστη. Έτσι αν και είναι μικρό σχετικά σε έκταση, δεν είναι εύκολο στην ανάγνωση. Προσωπικά με κούρασε πολύ, αλλά επέμεινα στο να το τελειώσω καθώς συνειδητοποιούσα την αγωνία του συγγραφέα να μεταφέρει τα δικά του βιώματα.


Ο Ναζίμ Χικμέτ αναγνωρίστηκε πολλά χρόνια μετά τον θάνατό του. Αποτελεί σημαντικό μέλος της Τουρκικής Λογοτεχνίας και στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα γνωστός. Το μυθιστόρημα του αυτό θα πρέπει να θεωρηθεί ως μία αυτοβιογραφική αναφορά και να αντιμετωπιστεί λογοτεχνικά με επιείκεια, καθώς αν και διαθέτει λυρισμό, δεν μπορεί να μην προκαλέσει ερωτηματικά στον αναγνώστη.


Προσωπική βαθμολογία:
Γλώσσα 8
Ροή 5
Χαρακτήρες 5
Πρωτοτυπία 6
Πλοκή 6
Μ.Ο. 6

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου