RSS

Πέμπτη 7 Μαΐου 2020

ΑΜΑΡΟΚ

Η πέμπτη περιπέτεια του Ελληνοσουηδού επιθεωρητή της Αστυνομίας του Έρεμπρο, Άντερς Οικονομίδη, είναι πλέον γεγονός. Για άλλη μία χρονιά, ο Βαγγέλης Γιαννίσης, δηλώνει πιστός στο ραντεβού του με τους αναγνώστες και τους χαρίζει άλλη μία συγκλονιστική περιπέτεια που απασχολεί την ομάδα, του γνωστού πλέον στο Ελληνικό κοινό, επιθεωρητή.
Μία γυναίκα βρίσκεται απαγχονισμένη στο διαμέρισμα της...Ένα γράμμα που έχει αφήσει πίσω της γράφει μόνο τη λέξη "Αθώος". Ο άντρας της εδώ και δώδεκα χρόνια είναι έγκλειστος, για έναν φόνο μίας δεκαεξάχρονης μαθήτριας, στη φυλακή. Μήπως τελικά υπήρξε μία δικαστική πλάνη; 

Ο Αμαρόκ είναι ένας λύκος στη μυθολογία των Ινουίτ, με ξεχωριστές δυνάμεις που τον καθιστούν άτρωτο. Ο Αμαρόκ όμως είναι και ένα παιδί που προσπαθεί να σωθεί από ένα σκηνικό πολέμου, του οποίου ο παππούς, του έχει δώσει συμβουλές που αρμόζουν στο σκληρό περιβάλλον που αναγκάζεται να ζει...


Ο Άντερς Οικονομίδης και η ομάδα του, θα προσπαθήσουν να λύσουν για άλλη μία φορά το γρίφο πίσω από την αυτοκτονία της γυναίκας. Μέσα από το ψάξιμο στην παλιά αυτή υπόθεση θα ξεπηδήσουν φαντάσματα του παρελθόντος που κανένας δεν περίμενε πως θα ήταν τόσο καλά κρυμμένα...


Για άλλη μία φορά ο Βαγγέλης Γιαννίσης παραδίδει μία ιστορία στο αναγνωστικό κοινό, άρτια και καλογραμμένη. Ο κεντρικός του ήρωας, ανθρώπινος, τρωτός και αληθινός, μέσα από τις περιπέτειες που έχουν προηγηθεί, ζει με τα δικά του προβλήματα και τις δικές του ανησυχίες, ενώ παράλληλα προσπαθεί να είναι αποτελεσματικός στη δουλειά του. Έτσι αυτή τη φορά παρουσιάζεται, θα έλεγα, λίγο "άνευρος". Η εμπειρία που έχει αποκτήσει όλα τα χρόνια, τον καθιστούν πάντα αποδοτικό στις υποθέσεις που αναλαμβάνει, αλλά οι δικές του σκέψεις φαίνεται πως τον απασχολούν κατά τέτοιο τρόπο ώστε να φαίνεται στο κείμενο πιο υποτονικός. Η συνάδελφος επιθεωρήτρια Άριελ Ριβέρα και ο αρχιφύλακας Σεμπάστιαν Χολμ καλύπτουν το κενό καθώς συμμετέχουν στην επίλυση της υπόθεσης αποτελεσματικά, έχοντας πρωταγωνιστικό ρόλο.


Η δομή του μυθιστορήματος είναι ξεκάθαρη. Βοηθάει πάρα πολύ η αναγραφή της ημερομηνίας σε κάθε κεφάλαιο ώστε να τοποθετείται σωστά χρονικά ο αναγνώστης, ενώ και τα ένθετα κεφάλαια που αναφέρονται στο παρελθόν, δεν αποπροσανατολίζουν, αλλά σιγά - σιγά φανερώνουν στοιχεία που οδηγούν τον αναγνώστη σε κάποια συμπεράσματα. 


Ο συγγραφέας μέσα από τους χαρακτήρες του, μεταφέρει πολλές πληροφορίες στους αναγνώστες, εγκυκλοπαιδικής φύσεως. Σε ένα - δύο σημεία μάλιστα χρειάστηκα να διαπιστώσω από μόνος μου, του λόγου το αληθές, κάνοντας την ανάλογη αναζήτηση.


Προς το μέσο της υπόθεσης, ο Γιαννίσης, χρησιμοποιεί έναν διάλογο μεταξύ του Άντερς και της συζύγου του, Λίσμπεθ, που αποτελεί χωρίς άλλο, μία κλασική περίπτωση inception. Όποιος το διαβάσει, θα το αντιληφθεί σίγουρα. Μου άφησε πολύ καλή εντύπωση και έδειξε για άλλη μία φορά το χιούμορ του συγγραφέα, αλλά και την διάθεση να παίξει με το μυαλό του αναγνώστη.


Τον Βαγγέλη Γιαννίση τον παρακολουθώ από την πρώτη στιγμή της εμφάνισης του και έχω διαβάσει όλα τα έργα του. Η σειρά του Άντερς Οικονομίδη είναι από τις αγαπημένες μου και φυσικά λατρεύω να βλέπω πως εξελίσσεται ο ίδιος. Θα ήθελα σε αυτήν την τελευταία ιστορία να υπάρχει περισσότερη δράση και αγωνία. Παρόλο που η πλοκή της είναι αξιόλογη και το ενδιαφέρον του αναγνώστη παραμένει αμείωτο, δεν ένιωσα με κάποιο τρόπο πως θα υπάρξει μία ανατροπή που θα φέρει την ομάδα σε δύσκολη θέση. Όμως από την άλλη, είπαμε, ο Άντερς είναι ένας χαρακτήρας ανθρώπινος και ο συγγραφέας δεν τον εξιδανικεύει ώστε να φέρει υπεράνθρωπες δυνατότητες. Οπότε δικαιούται και αυτός μία υπόθεση να την επιλύσει σε πιο χαλαρούς ρυθμούς από τους συνήθεις.


Προσωπική βαθμολογία:
Γλώσσα 9
Ροή 8
Χαρακτήρες 8
Πρωτοτυπία 8
Πλοκή 8
Μ.Ο. 8,2

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου