RSS

Τρίτη 16 Ιουνίου 2020

Η ΜΑΤΩΜΕΝΗ ΜΑΡΙΑ

Γράφει ο Γιάννης Θεοχάρης
 
Ένα μικρό χωριό,η Οχυρωτή, είναι στο προσκήνιο.Εξωγενείς παράγοντες δρουν με αποτέλεσμα να επηρεάσουν την ζωή των κατοίκων.Το χωριουδάκι αυτό της Πελοποννήσου,γνώρισε μεγάλη ζημιά από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007.
Η νεολαία δίνει τον καθημερινό αγώνα στο σχολείο,οι κόντρες των παιδιών μεταξύ τους δίνουν και παίρνουν σε καθημερινή βάση.
Την ρουτίνα του χωριού,θα τη σπάσει η επίσκεψη ενός αντρός ο οποίος αποτελεί υψηλή προσωπικότητα για τους ανθρώπους του χωριού.

Ο Κωνσταντίνος Ρούζμπεργκ,θα συναντήσει σε ένα τοπικό μπαρ κάποιους νεαρούς και θα επιδιώξει να τους βάλει στα μονοπάτια της μαγείας!
Τους δίνει ένα βιβλίο και τα παιδιά αρχίζουν σταδιακά να το διαβάζουν και να θέτουν τους δικούς τους στόχους.
Θέλουν να ανέβουν τα σκαλιά της ιεραρχίας και να φτάσουν σε υψηλά επίπεδα.
Τα επίπεδα αποτελούνται από απλές επικλήσεις στην αρχή και κορυφώνονται με θυσίες ζώων και ανθρώπων στο ανώτατο επίπεδο.Τα παιδιά όμως δεν επιθυμούν να γίνουν δολοφόνοι...
Σιγά σιγά θα αρχίσουν οι αποχωρήσεις, καθώς και οι εφιάλτες.Η Ματωμένη Μαρία επισκέπτεται συχνά τον Σωτήρη στον ύπνο του, ενώ ο έτερος της παρέας ο Κυριάκος, δέχεται επισκέψεις.Μία κοπέλα με το όνομα Έβιλιν θα είναι δίπλα του... μία ύπαρξη ερχόμενη απευθείας από την κόλαση...
Τριάντα οχτώ κεφάλαια γεμάτα απόκοσμες οντότητες, μυστήριο και μαγεία!
Ο θρύλος της "Ματωμένης Μαρίας" ζωντανεύει στις σελίδες του συγκεκριμένου βιβλίου,και ο συγγραφέας με μεγάλη μαεστρία μας μεταφέρει τις αγωνίες και τους φόβους των παιδιών, καθώς βιώνουν στιγμές που δεν μπορούσαν να τις φανταστούν!
Η ιστορία διαδραματίζεται το 2006, όταν η πυρκαγιά καταστρέφει ένα μεγάλο κομμάτι της Πελοποννήσου.
Διέκρινα αρκετά αληθινά στοιχεία και ο δημιουργός φαίνεται πως έχει κάνει μεγάλη έρευνα για να τα παρουσιάσει σωστά και να μην πέσει σε λάθη...Σε λάθη όμως υπέπεσε ο εκδοτικός... ορθογραφικά και συντακτικά.Μάλλον κακή επιμέλεια!
Τον συγκεκριμένο μύθο λίγο πολύ τον γνωρίζουμε, όσοι ασχολούμαστε με τη λογοτεχνία του φανταστικού.Αν είναι αληθινός ή όχι, σηκώνει μεγάλη κουβέντα.(Πάντως για να έχετε την ησυχία μας,καλά θα κάνετε να μην επικαλεστείτε το συγκεκριμένο "πνεύμα")!
Προσωπικά μου άρεσε που βρέθηκε κάποιος συγγραφέας να δώσει "ζωή" σε αυτόν τον θρύλο.Πολύ καλή η γραφή και γενικά η όλη προσέγγιση έγινε με σεβασμό και σωστή δουλειά.Θα ήθελα να προτείνω λοιπόν σε συγγραφείς να γράψουν και άλλα ανάλογα βιβλία που αφορούν τέτοιες υπάρξεις, όπως το γιαπωνέζικο φάντασμα "της γυναίκας με το σχισμένο στόμα", ή το "πνεύμα της La Llorona" που υπάρχει στην Αμερική αν θυμάμαι καλά...
Ας ξεφύγουνε λίγο από τα συνηθισμένα είδη λογοτεχνίας που "πουλάνε" ,και ας μας δώσουν υλικό με ανάλογες ιστορίες που κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί για την ορθότητά τους(εκτός από αυτούς που έχουν εμπειρίες πάνω σε αυτά,και πάλι η ορθότητα μπορεί να αμφισβητηθεί!). Τουλάχιστον μέσα από την μυθιστορία,ο κάθε αναγνώστης μπορεί να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.
"Η Ματωμένη Μαρία" έχει μεγάλο ενδιαφέρον,τη διάβασα μέσα σε μιάμιση μέρα και ειλικρινά δεν ήθελα να την αφήσω.Είχε ακριβώς ό,τι ζητούσα από ένα τέτοιο βιβλίο• φαντασία, αγωνία, αληθινά γεγονότα.
Οι χαρακτήρες των πρωταγωνιστών δεν μπορώ να πω πως με ενθουσίασαν,τον Κυριάκο για παράδειγμα δεν θα μπορούσα να τον κάνω φίλο.Τον Σωτήρη όμως που πάλεψε να ξεφύγει από τα δίχτυα της μαγείας,ναι.
(Πάντως όσοι μπαίνουν στα συγκεκριμένα δίχτυα, φτύνουν αίμα για να ξεφύγουν!)
Η αφήγηση γινόταν στο πρώτο πρόσωπο,ο Σωτήρης μέσα από το ημερολόγιο και τις σημειώσεις του με καθοδήγησε προκειμένου να μάθω την αλήθεια καθώς και τις δικές του εμπειρίες με το πνεύμα της "Μαρίας".
Τα κεφάλαια μικρά σε έκταση, περίπου οχτώ με δέκα σελίδες το καθένα,η γραφή σημερινή και καλή κυλάει ευχάριστα χωρίς να κουράζει.
Όλα καλά λοιπόν σε αυτό το βιβλίο, εκτός από την επιμέλεια που ανέφερα πιο πάνω....και το εξώφυλλο.
Όμορφο μεν, αλλά θα προτιμούσα την "Μαρία" πιο... αιματοβαμμένη!Να είναι όσο γίνεται πιο κοντά στον θρύλο...αν και νομίζω πως δεν απεικονίζεται η "Μαρία", αλλά κάποιο άλλο πρόσωπο αλλά δεν θα επεκταθώ περαιτέρω.
Ένα βιβλίο που είχε κάτι διαφορετικό και με τράβηξε ως το τέλος!
Περιμένω κι' άλλα έργα που μέσα απ'τις σελίδες τους να "ζωντανεύουν" κι' άλλα τέτοια πνεύματα (σαν αυτά που ανέφερα πιο πάνω,ή κάποια άλλα).
Ας μπει στη λογοτεχνία του φανταστικού λίγο η αλήθεια (όσο μπορεί αυτές οι υπάρξεις να είναι αληθινές ή όχι),και ας αποφανθεί ο αναγνώστης.Προσωπικά το θέλω πολύ...
Και κάτι τελευταίο...
"Παρόλο που πολλοί περίεργοι έχουν στηθεί μπροστά από καθρέφτες και έχουν πει τρεις φορές τη φράση <<ματωμένη Μαρία>>, χωρίς να τους συμβεί τίποτα,ο θρύλος υπάρχει ακόμα και είναι πολύς ο κόσμος που τον πιστεύει."
Είναι στο χέρι και στο μυαλό του καθενός ας θα τον πιστέψει ή όχι...και αν θα την καλέσει!
(Κυκλοφορία: Οκτώβριος 2016
Σελίδες:392)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου