RSS

Τρίτη 16 Ιουνίου 2020

Η ΑΓΑΠΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΣΒΗΣΕ ΠΟΤΕ

Γράφει η Θεώνη Κωνσταντοπούλου
 
Το πρώτο πράγμα που θα μπορούσα να πω για το βιβλίο " Η αγάπη ποτέ δεν έσβησε " είναι πως πρόκειται για ένα υπέροχο μυθιστόρημα, το οποίο θα μείνει ανεξίτηλο στη μνήμη και βαθιά χαραγμένο στην καρδιά μου.
Στις σελίδες του ταξίδεψα νοερά στην Κρήτη. Εκεί γνώρισα ένα μικρό κορίτσι, την Μάρθα, η οποία μεγαλώνει με την γιαγιά της σ'ένα πολύ όμορφο και ήσυχο χωριό περιμένοντας να επιστρέψουν οι γονείς της. Εκείνοι όμως δεν έρχονται..

Η Μάρθα έχει κάνει την μελαγχολία την καλύτερη της φίλη. Αναρωτιέται όλο και συχνότερα ποτέ θα έρθουν οι γονείς της και μόνο η παρέα με τους φίλους της την κάνει να ξεχνιέται λιγάκι. Η γιαγιά της την μεγαλώνει με πολύ αγάπη, αλλά κρατά καλά φυλαγμένα μυστικά..
Η Μάρθα μεγαλώνει και παίρνει την ζωή στα χέρια της. Μετακομίζει στο Ηράκλειο. Εκεί θα γνωρίσει την αληθινή φιλία στα πρόσωπα τριών κοριτσιών, της Μάρως, της Άννας και της Χρύσας. Εκεί θα γνωρίσει και τον έρωτα στο πρόσωπο του Αντρέα. Ο έρωτας αυτός θα της δώσει φτερά, θα την κάνει να πετάει στα σύννεφα. Όταν όμως εκείνος θα την πληγώσει, ο πόνος της θα γίνει αβάσταχτο φορτίο...
Η Μάρθα απογοητευμένη, λαβωμενη θα γνωρίσει τυχαία τον Μιχάλη, έναν νέο άντρα επίσης πληγωμένο από τον έρωτα. Αγαπιούνται, παντρεύονται και δημιουργούν οικογένεια. Η ζωή τους είναι μέτρια, επίπεδη, συμβατική έως την στιγμή που μυστικά του παρελθόντος αρχίζουν να έρχονται στο φως. Η προδοσία του Μιχάλη αλλάζει ο,τι θεωρούσε δεδομένο στη ζωή της. Μόνη της πια η Μάρθα αφιερώνεται στα δύο παιδιά της και την δουλειά της, ώσπου ανακαλύπτει πως η αγάπη ποτέ δεν έσβησε...
Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που μιλά κατευθείαν στην ψυχή του αναγνώστη γιατί τα θέματα που αγγίζει παίζουν καθοριστικό ρόλο στη ζωή κάθε ανθρώπου.
Μιλά για την αληθινή φιλία, τον ψυχικό εκείνο δεσμό που στηρίζεται στην αμοιβαία εκτίμηση και την αφοσίωση και παραμένει αναλλοίωτος στον χρόνο. Τυχερός είναι οποίος έχει αληθινούς φίλους στη ζωή του. Ο αληθινός φίλος, λένε, βλέπει το πρώτο δάκρυ σου, σκουπίζει το δεύτερο και σταματά το τρίτο. Ο αληθινός φίλος αγαπά, στηρίζει και πασχίζει για την ευτυχία σου.
" Σπουδαίο πράγμα να έχεις έναν φίλο να σε στηρίζει, να σε ακούει, να σου μιλάει, να σου χαρίζει λίγο από τον χρόνο του. Να έχεις έναν άνθρωπο να μοιράζεσαι τις σκέψεις σου, τα προβλήματά σου και τις χαρές σου,οπότε αυτές έρχονται. "
Μιλά για τον έρωτα, ένα μοναδικό συναίσθημα που μας παρασύρει, μας συγκλονίζει, μας επαναπροσδιορίζει, μας καθηλώνει. Πόθος, ανάγκη, προσδοκία, ενθουσιασμός, αλλά και φόβος, πόνος και απογοήτευση οι μορφές που μπορεί να πάρει.
" Δεν έχουν νόημα ούτε τα ηλιοβασιλέματα ούτε τ' αστέρια αν απλά τα χαζεύεις και δεν τα χαίρεσαι με τον άνθρωπο σου. Αν μια ομορφιά δεν την μοιράζεσαι με άλλο ένα ζευγάρι μάτια, είναι σαν να μην τη βλέπεις. Αν δεν μοιράζεσαι τον χρόνο σου, είναι χαμένος χρόνος. "
" Ο έρωτας δεν είναι απλή υπόθεση. Είναι σαν τη φωτιά που σε ζεσταίνει, σε κάνει να νοιώθεις όμορφα, γλυκά, αλλά μπορεί να σε κάψει, να σου προκαλέσει εγκαύματα. "
Μιλά για την αγάπη, το πιο όμορφο συναίσθημα όλων. Την αγάπη που είναι πιο δυνατή και από τον ίδιο τον θάνατο, την αγάπη που αντέχει στο χρόνο και δίνει νοημα στη ζωή μας.
" Η αγάπη δεν σβήνει ποτέ. Είναι σαν το ηφαίστειο που μπορεί να κοιμάται για χιλιάδες χρόνια και να μην εκραγεί. "
Το συγκεκριμένο βιβλίο υμνεί όλα τα παραπάνω μέσα από την πορεία ζωής της Μάρθας δίνοντας παράλληλα μαθήματα ζωής. Ο αναγνώστης θα δει πως μια προδοσία είναι πάντα οδυνηρή να την αντέξει κάνεις, πονά και καταρρακωνει,άλλα ο χρόνος κάνει πάντα καλά την δουλειά του. Γιατρεύει πάντα την ψυχή και την γαληνεύει.
Θα μάθει επίσης πως η ζωή επιστρέφει πάντα συμπεριφορές. Μπορεί κάποιες φορές να αργεί, αλλά δεν λησμονεί ποτέ...Όλοι μας κάνουμε λάθη, ναι, αλλά η διαφορά βρίσκεται στο ποιον βλάπτεις με τα λάθη σου...

" Η αγάπη ποτέ δεν έσβησε " είναι ένα βιβλίο με μια πολύ δυνατή ιστορία, με πλούσια πλοκή που προκαλεί έντονα συναισθήματα. Έχει αγωνία κι ανατροπές και θα σας γοητεύσει είμαι σίγουρη!
Είστε έτοιμοι να χαθείτε στις αναμνήσεις της Μάρθας, αλλά και τις δικές σας (είναι αναπόφευκτο!!); Οι αναμνήσεις,που είναι το απαγκιο κάθε ανθρώπου σε δύσκολες στιγμές, το ίδιο το βιβλίο της ζωής του!!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου