RSS

Τρίτη 16 Ιουνίου 2020

Η ΜΑΣΚΑ ΤΟΥ ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ

Επίκαιρο και τρομακτικό,το κορυφαίο διήγημα του Edgar Allan Poe όπως αυτό παρουσιάζεται μέσα από τις συγκεκριμένες εκδόσεις, μου κράτησε συντροφιά χθες το βράδυ.
Όπως ήδη γνωρίζετε έχω ψύχωση με τον Poe , και η μάσκα του κόκκινου θανάτου είναι το πιο αγαπημένο μου διήγημα, διαβασμένο άπειρες φορές προσπαθώντας να κατανοήσω τους συμβολισμούς του αλλά και τις αλληγορίες του.

Ο πατέρας της αστυνομικής λογοτεχνίας και ο άρχοντας του μακάβριου άφησε πίσω του τεράστιο έργο ,το οποίο μέχρι και σήμερα έχει επηρεάσει όλες τις μορφές τέχνης.
Ο τρόμος ξεπηδά μέσα από τη βασανισμένη και γεμάτη απελπισία ζωή του, βρίσκοντας απήχηση σε εκατομμύρια αναγνώστες που πολλαπλασιάστηκαν μετά το θάνατό του.
Οι ιστορίες του παραμένουν ζωντανές και ο θάνατος είναι το κύριο θέμα των περισσότερων από αυτών.
Τρέλα, απόγνωση, ζόφος, απελπισία.
Μεταδίδει τον τρόμο αβίαστα στους αναγνώστες και καταφέρνει να γίνεται εφιάλτης μας.

Η συγκεκριμένη έκδοση περιέχει 13 διηγήματα του αλλά εγώ θα σταθώ στο πιο αγαπημένο μου που δεν είναι άλλο από τη μάσκα του κόκκινου θανάτου.

Η πλοκή ακολουθεί την ιστορία του πρίγκιπα Πρόσπερο στην προσπάθεια του να αποφύγει ένα θανατηφόρο λοιμό γνωστό ως Κόκκινος Θάνατος, ενώ βρίσκεται κρυμμένος στο αβαείο του. Εκεί,μαζί με μια ομάδα άλλων ευγενών διοργανώνει ένα χορό μεταμφιεσμένων στα εφτά δωμάτια του αβαείου του, το καθένα βαμμένο με ένα διαφορετικό χρώμα. Στην μέση της διασκέδασης τους μια μυστηριώδη φιγούρα μεταμφιεσμένη ως ένα θύμα του Κόκκινου Θανάτου εμφανίζεται και περιφέρεται σε όλες τις αίθουσες. Ο Πρόσπερο πεθαίνει όταν αντιμετωπίζει τον ξένο του οποίου του κουστούμι αποδεικνύεται ότι δεν έχει κάτι απτό μέσα του .Στο τέλος όλοι οι ευγενείς πεθαίνουν επίσης.

Εκ πρώτης όψεως το διήγημα μπορεί να διαβαστεί σαν μία τρομακτική ιστορία προκαλώντας δέος στον αναγνώστη , γεμάτη χρώματα ,λεπτομέρειες και αστείρευτη φαντασία.
Η συγγραφική του δεινότητα και το αστείρευτο ταλέντο μπορεί να προκαλέσει έστω και μέσα από ένα πολύ μικρό κείμενο ρίγη ανατριχίλας και προβληματισμού στους αναγνώστες.
Μέσα από μια γοτθική ιστορία επιζητά την βαθύτερη ανάλυση των νοημάτων και των συμβολισμών.

Εδώ ακριβώς έρχεται και το δεύτερο επίπεδο ανάγνωσης.
Το όνομα του κεντρικού ήρωα, ο αριθμός και το χρώμα των δωματίων ,το ρολόι και πολλές ακόμα λεπτομέρειες έχουν αναλυθεί άπειρες φορές από τους αναγνώστες.
Τα στάδια της ζωής που αποτελούν το χρώμα των δωματίων, τα 7 θανάσιμα αμαρτήματα στα οποία έχει υποπέσει ο κεντρικός ήρωας και περιγράφονται με τον αριθμό των δωματίων,το ρολόι ,η μεταμφίεση των καλεσμένων και πολλά ακόμα προκαλούν τον αναγνώστη να εμβαθύνει ακόμα περισσότερο σε αυτή την ιστορία.

Όταν το ρολόι σημάνει το τέλος σου, κανείς δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στη μοίρα σου.
Όλοι είμαστε ίσοι απέναντι στο θάνατο και αυτό είναι το μεγαλύτερο μήνυμα αυτής της ιστορίας.

Το συγκεκριμένο διήγημα είναι μία πάρα πολύ καλή αφορμή να κάνετε μία αναζήτηση στον ιστό για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τους συμβολισμούς και τις αλληγορίες που εμπεριέχονται στο συγκεκριμένο διήγημα και πιστέψτε με θα ενθουσιαστείτε , σκεπτόμενοι την ευφυΐα αυτού του μυαλού.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου