RSS

Πέμπτη 7 Μαΐου 2020

ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΚΛΟΥΒΙ

Η Camilla Lackberg δεν θέλει ιδιαίτερες συστάσεις. Εδώ και χρόνια αποτελεί μία από τις πιο αγαπημένες συγγραφείς αστυνομικού μυθιστορήματος σε όλο τον κόσμο, με τις περιπέτειες της που κατά κύριο λόγο διαδραματίζονται στην πόλη της, την Φιελμπάκα της Σουηδίας. Το ζευγάρι των ηρώων της, η Ερίκα και ο Πάτρικ, έχουν φανατικούς φίλους, μέσα στους οποίους συγκαταλέγομαι και ο ίδιος.
Το περσινό της βιβλίο όμως, "Το χρυσό κλουβί", δεν τους περιλαμβάνει. Και ας προέρχεται η ηρωίδα της, η Ματίλντα ή Φέι, από την Φιελμπάκα. Η υπόθεση αυτή τη φορά διαδραματίζεται κατά κύριο λόγο στην Στοκχόλμη. Η Φέι, μόνη της πια στον κόσμο, παίρνει τη ζωή στα χέρια της με σκοπό να μην αφήσει τίποτα να σταθεί εμπόδιο στην προσπάθεια της να κατακτήσει τον κόσμο και να γίνει μία γυναίκα για την οποία θα μιλάνε οι πάντες. Με όπλο της την εξυπνάδα της και την εύκολη κατανόηση οικονομικών εννοιών, γρήγορα θα βρεθεί σε θέση να γοητεύσει δίπλα της ανθρώπους, όπως ο Τζακ. Γρήγορα όμως αυτό που τον έφερε δίπλα της, θα αρχίσει να ξεθωριάζει... Που θα οδηγήσει άραγε αυτό; Θα παραμείνει μία υποταγμένη σύζυγος ή θα βρει πάλι τη δύναμη να δείξει σε όλους τι πραγματικά αξίζει; Και τελικά η εκδίκηση που τόσο πολύ θέλει, θα έρθει ή θα μείνει μόνο ένα σχέδιο;
 
Σε αυτό της το μυθιστόρημα η Camilla Lackberg δεν ακολουθεί τη γνωστή της συνταγή, έτσι ώστε να χαρακτηριστεί ως αστυνομικό. Είναι περισσότερο ένα κοινωνικό, δραματικό μυθιστόρημα που σίγουρα θα ξενίσει τους φανατικούς αναγνώστες της. Όμως η πλοκή του είναι τέτοια που πραγματικά δεν σου επιτρέπει εύκολα να το αφήσεις από τα χέρια σου. Είναι εύκολο στην ανάγνωση, σωστά δομημένο και επιτρέπει στον αναγνώστη να πλάθει σενάρια για την εξέλιξη της υπόθεσης που εν τέλει κάποια εξ αυτών θα επιβεβαιωθούν, ενώ άλλα θα διαψευστούν περίτρανα. Δεν κουράστηκα σε κανένα σημείο του και το διάβασα απνευστί. Η πλοκή του είναι ενδιαφέρουσα, οι χαρακτήρες είναι αρκούντως "σκοτεινοί" για να ιντριγκάρουν τον αναγνώστη και τελικά η εξέλιξη της υπόθεσης να τον αφήσει ικανοποιημένο για αυτό που διάβασε. Δεν αποτελεί δείγμα "υψηλής" λογοτεχνίας, αλλά είναι ψυχαγωγικό και ευχάριστο.
 
Την Camilla Lackberg κατά καιρούς αρκετοί την επικρίνουν πως γράφει ελαφρά. Όμως αυτό δεν αποτελεί μειονέκτημα για μεγάλη μερίδα αναγνωστών. Δεν είναι τυχαίο πως κάνει υψηλές πωλήσεις, ούτε πως αποτελεί ένα από τα πρώτα συγγραφικά ονόματα από την Σκανδιναβική χερσόνησο. Η απλότητα της γραφής της σε συνδυασμό με την ατμόσφαιρα που δημιουργεί στα βιβλία της, λίγους μπορεί να αφήσει ασυγκίνητους. Και μιλάμε για αυτούς που ενδιαφέρονται για αυτό το είδος της λογοτεχνίας. "Το χρυσό κλουβί" για εμένα υπήρξε ένα απόλυτο "page turner" βιβλίο και πραγματικά το χάρηκα πολύ. Θεωρώ πως δεν θα είμαι ο μόνος που θα έχει αυτή την αίσθηση, οπότε το προτείνω σε όποιον ενδιαφέρεται για κάτι ταυτόχρονα περιπετειώδες και ανάλαφρο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου