RSS

Πέμπτη 7 Μαΐου 2020

Η ΣΜΥΡΝΙΑ

Δεύτερο στη σειρά βιβλίο των εκδόσεων ΟΣΤΡΙΑ που διαβάζω για φέτος. "Η Σμυρνιά" της Ρίκης Ματαλλιωτάκη είναι ένα μυθιστόρημα που στην ουσία αποτελεί μεταφορά πραγματικής ιστορίας στο χαρτί, που είναι αρκετά γνωστή στο Ηράκλειο της Κρήτης, όπως φρόντισα να μάθω και εγώ από πρώτο χέρι.
 Η ιστορία μας ξεκινά βλέποντας την ηρωίδα της ιστορίας μας, την Αντιγόνη, να φτάνει με τις αδελφές της και τον πατέρα της, στο Ηράκλειο της Κρήτης μετά από τον ξεριζωμό τους από την Σμύρνη. Θύματα και αυτοί της Μικρασιάτικης καταστροφής αποτελούν μέρος όλων εκείνων των ανθρώπων που ανταλλάχθηκαν μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών. Η Αντιγόνη, φύσει αισιόδοξη και δυναμική, αν και μόλις 17 χρονών, δεν θα αφήσει την κατάσταση να της κόψει τη δίψα για ζωή και προσφορά. Μέσα από τις σελίδες αυτής της αφήγησης θα δούμε όλη της την ζωή, με τις όμορφες και τις άσχημες στιγμές της και θα την ακολουθήσουμε στο δρόμο που επέλεξε να χαράξει με την παρουσία της σε αυτόν τον κόσμο.
 
Αν και μικρό σε έκταση, αυτό το μυθιστόρημα, που τελικά πιο πολύ ως ιστορική καταγραφή θα πρέπει να λογίζεται, είναι γεμάτο συναισθήματα. Όμορφα μηνύματα προσφοράς και αγάπης προς το συνάνθρωπο, έρχονται σε αντιπαραβολή με την σκληρότητα που είναι ικανός να δείξει ο άνθρωπος στον διπλανό του. "Η συμπόνια με τα λόγια δεν ΄φελά" είναι το βασικό μήνυμα που περνά το βιβλίο και το βλέπουμε σε όλη την έκταση του να παίρνει σάρκα και οστά από τον άνδρα της Αντιγόνης, τον γιατρό Γιώργο, αλλά φυσικά και από την ίδια. Κατά το πέρασμα των χρόνων θα δούμε για άλλη μία φορά τις ιστορικές περιόδους του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, της Κατοχής, του Εμφυλίου αλλά και της Χούντας, όλα ιδωμένα μέσα από τα μάτια της Αντιγόνης και της οικογένειας της.
 
Το βιβλίο διαβάζεται πολύ εύκολα παρόλο που η συγγραφέας χρησιμοποιεί σύνταξη και λέξεις που συναντώνται στην κρητική διάλεκτο. Πολλά τα στοιχεία ντοπιολαλιάς, αλλά δεν κουράζουν ούτε απαιτούν κάποιος να γνωρίζει τις λέξεις για να καταλάβει το νόημα. Η χρονική καταγραφή είναι γραμμική και δεν υπάρχουν αναδρομές στο παρελθόν. Δεν υπάρχει κάποια ιδιαίτερη πλοκή, καθώς όπως είπαμε πιο πολύ ως ιστορική καταγραφή θα πρέπει να θεωρηθεί το παρόν βιβλίο. Μου άρεσαν πάρα πολύ οι εικόνες της Κρήτης εκείνων των χρόνων. Το Ηράκλειο, από όπου έλκω και εγώ την καταγωγή μου από την μητέρα μου, φάνταζε στο μυαλό μου πολύ όμορφο μέσα από την διήγηση της συγγραφέως.
 
Ολοκληρώνοντας της ανάγνωση, ένιωσα πως διάβασα ένα μυθιστόρημα που άξιζε τον χρόνο που του διέθεσα. Μου πρόσφερε όμορφες εικόνες, όμορφα συναισθήματα, ενώ και τα μηνύματα που περνά στον αναγνώστη αποτελούν πανανθρώπινες αξίες που καλό είναι να τις επαναφέρουμε από καιρό εις καιρό στη μνήμη μας, αλλά και να τις ακολουθούμε. Πιστεύω πως δεν θα άφηνε εύκολα ασυγκίνητο κάποιον που θα το έπιανε στα χέρια του. Δεν αποτελεί το απαύγασμα της λογοτεχνίας, αλλά είναι μία όμορφη καταγραφή που έχει πολλά να προσφέρει στον αναγνώστη.
 
Προσωπική βαθμολογία:
Γλώσσα 8
Ροή 9
Χαρακτήρες 8
Πρωτοτυπία 8
Πλοκή 7
Μ.Ο. 8

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου