RSS

Τετάρτη 2 Αυγούστου 2017

ΓΙΩΤΑ ΦΩΤΟΥ

Αγαπημένοι μας φίλοι, αυτή την φορά είχαμε την τιμή να φιλοξενήσουμε στα << βιβλιαρώματα >> μας και να γνωρίσουμε καλυτέρα  την αγαπημένη μας συγγραφέα Γιώτας Φώτου και να μιλήσουμε μαζί της για το νέο της βιβλίο << Στης καρυδιάς τον ίσκιο.>>


 ΓΙΩΤΑ ΦΩΤΟΥ

Η ΓΙΩΤΑ ΦΩΤΟΥ γεννήθηκε στο Δροσάτο Καρδίτσας και μεγάλωσε στη Λάρισα, όπου σπούδασε αρχικά στην Παιδαγωγική Ακαδημία. Στη συνέχεια συμπλήρωσε τις σπουδές της στο ΑΠΘ και στο Πανεπιστήμιο σημείο Θεσσαλίας. Εργάστηκε ως Σχολική Σύμβουλος στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Είναι παντρεμένη και μητέρα τριών παιδιών. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν έξι μυθιστορήματά της για ενηλίκους, καθώς και δεκατρία βιβλία της για παιδιά. Συνολικά κυκλοφορούν περισσότερα από 60.000 αντίτυπα των βιβλίων της.


1) Κυρία Φώτου, το  νέο σας βιβλίο είναι το έκτο σας μυθιστόρημα , τι είναι αυτό που θα θέλατε να ξέρουν οι φίλοι μας για αυτό το βιβλίο.

Είναι ένα κοινωνικό μυθιστόρημα που αναπτύσσεται γύρω από την ερωτική ιστορία   δυο νέων, με πολλά ιστορικά στοιχεία μέσα. Έχοντας πλέον πάρει αρετές απόψεις και κριτικές είμαι στην ευχάριστη θέση να πω ότι μπορεί να κρατήσει το ενδιαφέρον του αναγνώστη, να τον ψυχαγωγήσει και παράλληλα να τον καλέσει  να δει πίσω από τις λέξεις, να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα, να κάνει συσχετισμούς, να δεχτεί ή να απορρίψει τις συμπεριφορές των ηρώων μου. 

2) Το θέμα της μετανάστευσης είναι ένα από τα θέματα που κάποτε ήταν <<βαρύ>> για τον λαό μας και τώρα έχει πάλι  γίνει και ίσως και βαρύτερο . Mάλιστα έχει και άλλη πλευρά, αυτή των μεταναστών που φιλοξενούνται στην Ελλάδα εσάς τι σας ενέπνευσε να ασχοληθείτε με αυτό το θέμα.

Εκείνο που με ώθησε να γράψω αυτό το βιβλίο είναι ο «βαρύς ίσκιος» που υπάρχει τα τελευταία χρόνια πάνω από την Ελλάδα.Η νέα μετανάστευση των ελλήνων, η οικονομική δυσχέρεια, οι πρόσφυγες ήταν τα θέματα που με έστειλαν  πίσω σε μια εξίσου βαριά εποχή, προφανώς βαρύτερη, αλλά με παρόμοια προβλήματα   για να δείξω ότι πολλοί έζησαν σε δύσκολες εποχές. Κάποιοι από αυτούς τα κατάφεραν. Κάποιοι όχι. Ο προσωπικός αγώνας μετρά περισσότερο.


3 )Είναι ένα βιβλίο που βγάζει πολύ συναίσθημα, σας επηρέασε καθόλου αυτό όση ώρα το  γράφατε.

Αν δεν επηρεαζόμουν δε θα έβγαζε το κείμενο συναίσθημα. Ζω τις αγωνίες των ηρώων μου σε κάθε βιβλίο και πολλές φορές αυτό αποδεικνύεται επώδυνο, επηρεάζοντας  την προσωπική μου ζωή.

4 )Αναφέρεσθε σε  μια ιστορική περίοδο  διάρκειας  50 χρονών, από το 1908-1958 , μια πολύ ταραχώδη περίοδο, Βαλκανικοί, Ελληνοιταλικός πόλεμος, Μικρασιατική καταστροφή, Κατοχή , Εμφύλιος, μεταναστευτικό… πόσο δύσκολη ήταν αυτή η έρευνα και η διασταύρωση ιστορικών στοιχείων για σας

Δύσκολη δεν ήταν. Υπάρχουν πολλές πηγές από όπου μπορούσα να αντλήσω πληροφορίες. Ήταν όμως χρονοβόρα η πραγματολογική έρευνα επειδή αφορούσε ένα κομμάτι  της ιστορίας μας με πολλά σημαντικά γεγονότα. Ήμουν αναγκασμένη να ασχοληθώ με πολλά, ακόμα κι αν η πλειοψηφία όσων διάβασα δεν αναφέρθηκαν στο βιβλίο. Έπρεπε να δω λεπτομέρειες μόνο και μόνο για να μπω στο κλίμα της εποχής ώστε να ταυτιστώ με τους ήρωες.


5) Οι ήρωες στο βιβλίο σας είναι αρκετοί, συναντάμε την Θάλεια, την Αγαθούλα, την Άννα, τον  Θύμο, την οικογένεια του Τόλια, τον Δημοσθένη… είναι κάποιος από αυτούς ο αγαπημένος σας και αν ναι γιατί.

Πολλούς συμπάθησα αλλά νομίζω ότι περισσότερο δεμένη είμαι με τη Θάλεια. Τη θαύμασα για το σθένος, τη δύναμη, την απόφαση που πήρε να γκρεμίσει κάποια στιγμή το παρελθόν ώστε να πάρει τη ζωή στα χέρια της. Αν και δεν είναι ο άψογος χαρακτήρας, ωστόσο έχει πολλά θετικά στοιχεία. Εξάλλου είναι η κεντρική ηρωίδα, αυτή που μου έδωσε τη δυνατότητα να εξελίξω γύρω της την ιστορία.

6) Μέσα στο βιβλίο σας υπάρχει έντονα το λαογραφικό στοιχείο, θρύλοι, ήθη και έθιμα του λαού μας, πολλά ακόμα και ξεχασμένα, παραδόσεις , δεισιδαιμονίες, πολλά πάρα πολλά στοιχεία του λαϊκού πολιτισμού μας…. πιστεύετε ο νέος Έλληνας έχει απομακρυνθεί από αυτά πια.

Ως ένα σημείο έχει απομακρυνθεί. Οι εποχές αλλάζουν, γύρω μας συναντούμε ταυτότητες υπό διαπραγμάτευση. Πιστεύω βαθιά ότι ο καθένας αν θέλει να γνωρίσει τον εαυτό του πρώτα από όλα πρέπει να γνωρίσει τις ρίζες του. Οι ρίζες του τον ορίζουν.

7) Και το μεταφυσικό στοιχείο παίζει έντονο  ρόλο  στο βιβλίo. Πιστεύετε σε αυτό;

Το μεταχειρίζομαι σαν εργαλείο για να δώσω συμβολισμούς και αλληγορίες. Όχι δεν πιστεύω σε μεταφυσικά στοιχεία και φαινόμενα.

8 )Τι νιώθει ένας συγγραφέας όταν τελειώνει το ταξίδι στην φαντασία, όταν γράφει τέλος;

Κυρίως ανακούφιση. Θεωρώ ότι το βιβλίο έφυγε από μένα, είναι πλέον των αναγνωστών.

9) 6 βιβλία λοιπόν, ποιο αγαπήσατε πιο πολύ, ποιο σας παίδευσε περισσότερο;

Όλα με παίδεψαν  κι όλα τα αγαπώ εξίσου. Αν πρέπει να διαφοροποιηθώ για κάποια θα πω ότι με πόνεσε πολύ «Το Δάκρυ του κρίνου», με βοήθησαν προσωπικά σαν άτομο «Τα βιολιά της χαράδρας».

10) Και 13 παιδικά βιβλία. Tι είναι πιο εύκολο να απευθύνεται κανείς σε παιδιά ή σε ενήλικες;

Πιο εύκολο είναι να απευθύνεται κάποιος σε ενήλικες. Η παιδική λογοτεχνία εμπεριέχει περιορισμούς που απαιτούν μεγαλύτερη υπευθυνότητα.

11) Τι διαβάζει η Γιώτα Φώτου; Θαυμάζετε κάποιον συγγραφέα;

Διαβάζω  πολλά και διάφορα. Υπάρχουν πολλοί  Έλληνες και ξένοι συγγραφείς που θαυμάζω. Πραγματικά δεν είμαι σε θέση να αναφέρω μόνο έναν

12 )Τι άλλο σας αρέσει να κάνετε στον ελεύθερο χρόνο σας;
                                
Μου αρέσει να ταξιδεύω. Είμαι συχνά με μια βαλίτσα στο χέρι μέσα στην οποία πάντα υπάρχει ένα λογοτεχνικό βιβλίο.

13) Πολλές και καλές οι κριτικές για τα βιβλία σας και την γραφή σας. Αν σας διαβάζατε μόνο, ποια θα ήταν τα χαρακτηριστικά σας που θα προσέχατε; Τα υπέρ και τα κατά αν υπάρχουν.

Είναι δύσκολο να κρίνει κάποιος το έργο του ωστόσο στα υπέρ θα έβαζα το στήσιμο της πλοκής και την υπευθυνότητα με την οποία δουλεύω, στα κατά την αδυναμία λεπτομερών περιγραφών (ασυνείδητα τις θεωρώ περιττές και δε μου βγαίνουν, ωστόσο κάποιοι αναγνώστες τις θέλουν).

14) Κλείνοντας την συνέντευξη μας και αφού σας ευχαριστήσω που μιλήσατε μαζί μου και  που συστηθήκατε με αυτό τον τρόπο στους φίλους μας στα << βιβλιοαρώματα>>  μας , είναι κάτι που θέλετε να πείτε στους φίλους μας;

Οι εποχή ζητά περισσότερο από κάθε άλλη φορά τη λογοτεχνία. Έχουμε ανάγκη το όνειρο, το ταξίδι, τη χαλάρωση  και πολύ περισσότερο την ενδοσκόπηση που μπορεί να μας προσφέρει  ένα λογοτεχνικό βιβλίο.


 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ


(2017)
(2017)
(2016)
Με 6 κλικ, Ψυχογιός
(2016)
Με 6 κλικ, Ψυχογιός
(2015)
(2015)
(2015)
(2014)
(2013)
(2013)
(2012)
(2012)
(2012)
Κώδικας 99, Ψυχογιός
(2012)
Κώδικας 99, Ψυχογιός
(2012)
(2012)
(2012)
(2012)
(2012)
(2011)
(2011)
Ο αόρατος Πολ, Ψυχογιός
(2011)
(2011)
(2011)
(2010)
(2010)
(2010)
(2010)
(2009)
(2009)
(2008)
(2007)
(2006)
(2005)
Ο αόρατος Πολ, Ψυχογιός
(2002)
(2002)
Το Α του Άγγελου, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη


Επιμέλεια για τον λογαριασμό της ομάδας φιλαναγνωσίας  
<< Βιβλιοαρώματα>> : Γιακουμή Καλλιόπη 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου