RSS

Κυριακή 24 Ιουνίου 2018

ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΥΛΗ

Review: RAFAEL BLACKHEART

Έχουμε και λέμε:
Ένας φιλήσυχος ακαδημαϊκός, καθηγητής Φυσικής (πρώτη σύμβαση ) καθημερινός, άνευ τρομερών οραμάτων και φιλοδοξιών. Και οικογενειάρχης (σύμβαση δεύτερη) 
-μετράτε συμβάσεις καθότι χωρίς αυτές δεν υπάρχει τίποτε-
Συνεχίζουμε :
Ένα βράδυ (γιατί όποιος την νύχτα περπατεί...) απάγεται. Βρίσκεται λοιπόν φυλακισμένος σε κάτι περίεργα εργαστήρια με κάτι περίεργους δόκτωρες να τον μπουκώνουν ενέσεις. 

Καταφέρνει να αποδράσει. (τρίτη σύμβαση) για να διαπιστώσει ότι κάποιος άλλος (όχι σαν αυτόν αλλά αυτός ο ίδιος, λέμε) έχει πάρει την θέση του στην ζωή του. 
Τ-Ε-Λ-Ε-Ι-Ο ??
Αρχίζει να την ψάχνει για να ανακαλύψει ότι "η γάτα του Σρέτινγκερ δεν είναι ούτε νεκρή, ούτε ζωντανή" 
Νταξει, το έκανα Hardcore.:P
Ας το πιάσουμε απο τα κέρατα. 
Ο Έρβιν Σρέτινγκερ, διατύπωσε ένα νοητικό πείραμα κατά το οποίο υπό συνθήκες μια γάτα μπορεί να είναι ζωντανή και ταυτόχρονα νεκρή. (το πως δεν υπάρχει λόγος να το πω γιατί τα πράγματα θα μπερδευτούν ακόμη περισσότερο) 
Αυτή η απροσδιοριστία (γ@μώ τις λέξεις!!) σημαίνει ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ δύο θολών φωτογραφίων (μιας "κουνημένης" και μια φωτογραφίας στην ομίχλη)
Εντάξει λοιπόν στο θέμα μας πάλι...
Ο τύπος , ο ακαδημαϊκός ντε,ανακαλύπτει ότι με κάποιο τρόπο που εξηγείται από τον συγγραφέα περνά σε παράλληλα σύμπαντα (ναι δεν θα το σχολιάσω) Εκεί προσπαθεί να κερδίσει ξανά αυτό που έχασε στο δικό του σύμπαν ενώ εκτός τών άλλων, αντιμετωπίζει και τους παράλληλους εαύτούς του. 
Εντάξει τώρα ? 
Πάμε να δούμε γιατί α. το να είσαι καθηγητής Φυσικής αποτελεί σύμβαση. Μα είναι απλό : Αν ο εν λόγω κύριος ήτο σοβατζής/φούρναρhς/executive manager δεν θα είχε πάρει είδηση τι του συμβαίνει Και ασφαλώς δεν θα μπορούσε να το εξηγήσει και εμάς που το διαβάζουμε. 
β. γιατί αν είσαι οικογενειάρχης αποτελεί σύμβαση. Μα γιατί αν ήταν μπακούρης δεν θα είχε σε ποιον να αποτανθεί. Κανένα να πει τον πόνο του.
γ. γιατί αποτελεί σύμβαση η απόδραση του. Μα γιατί αν δεν αποδρούσε δεν θα καταλαβαίνει κανείς και ποτέ τι συμβαίνει.

Σοβαρά τώρα. 
Η Σκοτεινή ύλη είναι ένα διασκεδαστικό βιβλίο. 
Θα μπορούσε να είναι ένα φιλοσοφικό roadbook αλλά ο συγγραφέας δεν ασχολείται καν με τις επιλογές που έχουμε ή είχαμε ή θα είχαμε. Αν θέλετε ασχοληθείτε εσείς. Ταιριάζει !
Θα μπορούσε επίσης να είναι ένα βιβλίο σχετικό με την αποδόμηση της ανθρωποκεντρικής αντίληψης του Σύμπαντος. 
Ούτε αυτό είναι 
Το βιβλίο τρέχει σαν αστραπή και δεν χρειάζεται καν να φρενάρεις για να καταλάβεις τα κβαντοσυστήματα που τρέχουν παράλληλα με την ανάγνωση. Επίσης δεν χρειάζεται καν να γνωρίζεις Φυσική, ούτε τι είναι το παράλληλο σύμπαν. Είναι απλό. Τόσο απλό που δεν λογίζεται καν σαν επιστημονική φαντασία (βαθιά επιστημονική φαντασία -πως λέμε Βαθύ Πασοκ ?) . 
Είναι μια ξεφρενη περιπέτεια βασισμένη σε κάποια στοιχεία Φυσικής και τεχνολογίας. 
Πχ. Φανταστείτε εσάς που ήδη το έχετε, εκείνη την στιγμή να μην το διαλέγατε. Άρα δεν θα το διαβαζατε. 
Ή εσάς που το έιδατε και δεν το διαλέξατε, να το είχατε πάρει και να το είχατε διαβάσει. Τι θα μπορούσε να έχει αλλάξει και στις δύο περιπτώσεις ? ή εμένα να μην έχω γράψει όλα αυτά και τώρα να μην τα διαβάζετε...ή ..
Ντάξει δεν (α)πιθανολογώ άλλο.

**
Το νοητικό πείραμα της γάτας του Σρέντιγκερ. Έστω πως μέσα σε ένα κουτί βάζουμε μια γάτα και έναν μηχανισμό ο οποίος μπορεί να σκοτώσει τη γάτα και εξαρτάται από τη διάσπαση ενός ραδιενεργού πυρήνα με πιθανότητα 50% μέσα στην επόμενη ώρα. 
Η διάσπαση του πυρήνα είναι ένα καθαρά κβαντικό φαινόμενο, οπότε αν σφραγίσουμε το κουτί και περιμένουμε μία ώρα ο πυρήνας θα έχει διασπαστεί αλλά συγχρόνως δεν θα έχει διασπαστεί. Αυτό όμως κάνει τη γάτα μέσα στο κουτί να είναι ταυτόχρονα ζωντανή και νεκρή. Μέχρι να ανοίξουμε το κουτί και η κυματοσυνάρτηση να καταρρεύσει η γάτα θα βρίσκεται σε αυτή την ενδιάμεση κατάσταση. Αφού το ανοίξουμε όμως, θα είναι ξεκάθαρα ζωντανή ή νεκρή και θα παραμείνει έτσι.
**

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου