RSS

Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018

ΤΟ ΣΜΗΝΟΣ

Review: ΕΙΡΗΝΗ ΨΑΡΑΚΗ

Πρόκειται για ένα τεράστιο θα έλεγα βιβλίο και δεν αναφέρομαι στο μέγεθος του, 1020 σελίδες. Αναφέρομαι όμως στο περιεχόμενό του. Υπάρχει πληθώρα επιστημονικών πληροφοριών και γνώσεων σχετικά με τους ωκεανούς, τη θαλάσσια ζωή, τη βιολογία, την περιβαντολογία, τη γεωλογία, μαζικές καταστροφές, ναυσιπλοΐα, στρατός κλπ.
Κάποιες από αυτές δε σας κρύβω ότι με ψιλοκούρασαν. Πέρα από αυτά όμως πρόκειται για ένα απόλυτο οικολογικό, περιβαντολογικό θρίλερ. Εκατομμύρια θαλάσσια πλάσματα ξαφνικά η συμπεριφορά τους αλλάζει κι αρχίζουν να επιτίθενται στους ανθρώπους. Πλοία εξαφανίζονται από τις θάλασσες. Κάποια νέα μεταλλαγμένα είδη κάνουν την εμφάνισή τους. Και σα να μην έφταναν όλα αυτά, ένα τεράστιο τσουνάμι καταστρέφει τις πόλεις της βόρειας Ευρώπης. Επιστήμονες από όλο τον κόσμο ψάχνουν να βρουν την αιτία όλων αυτών. Τελικά, είναι ο άνθρωπος αιτία για την καταστροφή που υπόκειται ο πλανήτης μας, η φύση μας εκδικείται ή μήπως κάποιος κινεί τα νήματα γύρω από όλες τις περιβαλλοντολογικές αλλαγές που υπάρχουν στη γη? Ένα βιβλίο με πολύ καλό θέμα, αλλά φλυαρούσε αρκετές φορές χωρίς λόγο. Υπήρχαν όμως κι έντονες στιγμές σε κάποια σημεία, που μου θύμιζε ταινία επιστημονικής φαντασίας. Θα το προτιμούσα το ίδιο με λιγότερες σελίδες. Με ταξίδεψε όμως κιόλας γιατί έψαχνα τα μέρη στα οποία αναφερόταν, στο ίντερνετ και ειλικρινά μαγεύτηκα από την ομορφιά τους.

ΠΕΡΊΛΗΨΗ
Τσουνάμι καταστρέφει τις πόλεις της βόρειας Ευρώπης, φονικές μέδουσες ερημώνουν τις παραλίες της Αυστραλίας, μολυσμένα καβούρια –φορείς μιας ανίατης ασθένειας– κατακλύζουν το υδροδοτικό σύστημα της Νέας Υόρκης αποδεκατίζοντας τον πληθυσμό, εκατομμύρια τερατώδη σκουλήκια αποσταθεροποιούν το βυθό στις ακτές της Νορβηγίας, φάλαινες επιτίθενται σε πλοία και τα βυθίζουν. Η ανθρωπότητα δέχεται μια συντονισμένη και μαζική επίθεση. Η βασική διαχωριστική γραμμή μεταξύ ανθρώπων και ζώων έχει χαθεί: τα ζώα έχουν αποκτήσει ξαφνικά συνείδηση του εαυτού τους και στρέφονται εναντίον του ανθρώπινου είδους με σκοπό την εξόντωσή του. Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Μήπως υπάρχει κάποιος σκοτεινός νους που οργανώνει και συντονίζει τον εφιάλτη; Οι επιστήμονες αναγκάζονται να παραδεχτούν ότι ο άνθρωπος γνωρίζει τελικά για τον πλανήτη Γη πολύ λιγότερα πράγματα απ' όσα γνωρίζει για το Διάστημα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου