RSS

Τετάρτη 25 Μαρτίου 2020

ΟΙ ΣΚΟΤΕΙΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΝΕΑΡΟΥ ΠΟΕ

"Δεν ήμουν ποτέ παιδί σαν τ' άλλα, ποτέ δεν είδα με το δικό τους βλέμμα".

Είναι λίγοι οι συγγραφείς που έχουν στοιχειώσει τόσο πολύ την ύπαρξή μου και έχω μελετήσει τη ζωή ,το έργο τους αλλά και οτιδήποτε έχει γραφτεί και αφορά αυτούς ξανά και ξανά.

Ο Edgar Allan Poe είναι μία πολύ μεγάλη μου αδυναμία και κατέχει μία ιδιαίτερη θέση στη βιβλιοθήκη μου.Κανένας Αμερικανός συγγραφέας δεν έχει επηρεάσει την ιστορία της λογοτεχνίας και των τεχνών περισσότερο από τον Poe.
Η ζωή του ήταν αξιοθρήνητη κατά πολλούς τρόπους, ο θάνατος του ακόμα παραμένει μυστήριο ,όμως η αφοσίωσή του στην τέχνη του μας προκαλεί δέος.

Έτσι λοιπόν η Αγγελική Ράδου εγκαινιάζοντας μία σειρά βιβλίων νεανικής λογοτεχνίας , συστήνει στο εφηβικό αναγνωστικό κοινό τον άρχοντα του μακάβριου.
Η συγγραφέας του βιβλίου πρωτοτυπεί αλλά και τόλμα να φανταστεί τον τεράστιο αυτό συγγραφέα ως μικρό παιδί και μάλιστα να τον κάνει πρωταγωνιστή σε δύο από τα βιβλία της μεταφέροντας την αγάπη της για την σπουδαία αυτή μορφή στους μικρούς μας φίλους,σεβόμενη όμως την προσωπικότητα που σκιαγραφεί χωρίς να αλλοιώνει τα πραγματικά γεγονότα που αφορούσαν στη ζωή του.

Έχοντας προφανώς και η ίδια μελετήσει διεξοδικά την ζωής του αλλά και το αποτύπωμά του στο λογοτεχνικό στερέωμα μέσα από τις σκοτεινές ιστορίες του νεαρού Πόε μας παρουσιάζει τον Edgar σε νεαρή ηλικία με τρόπο άκρως ρεαλιστικό , χρησιμοποιώντας αρκετές φορές στοιχεία από τη βιογραφία του ,δίνοντας στους μικρούς αναγνώστες ένα ευφάνταστο, πρωτότυπο ,χιουμοριστικό, μυστηριώδες και τρομακτικό ανάγνωσμα.

Το πρώτο βιβλίο είναι ο Έντγκαρ και το μυστικό του θαμένου φορέματος και ακολουθεί το ξύπνημα του Γκόλεμ.
Η Αγγελική Ράδου με μεγάλη ευαισθησία προσπαθεί να εμφυσήσει στους μικρούς μας φίλους την αγάπη για τη σπουδαία αυτή μορφή δίνοντάς τους σωστή δόση υπερφυσικού και μυστηρίου και προσπαθώντας να μυήσει τους μικρούς αναγνώστες στο βασίλειο του Έντγκαρ.

Εκδικητικά φαντάσματα, στοιχειωμένα σπίτια, ανατριχιαστικά όνειρα και ο Πόε ο βασικός πρωταγωνιστής.
Μία πρωτότυπη ιδέα που με άφησε στην κυριολεξία άναυδη αφού οι μικροί αναγνώστες αλλά και εμείς οι μεγαλύτεροι που έχουμε μυηθεί στον γοητευτικό κόσμο του Poe θα ευχαριστηθούμε ιδιαίτερα την ανάγνωση της.
Στο πρώτο βιβλίο της σειράς ο Έντγκαρ και το μυστικό του θαμένου φορέματος η συγγραφέας του βιβλίου μας μεταφέρει στο Λονδίνο όπου ο Πόε βρίσκεστε εσωτερικός σε σχολείο και ένα βράδυ τον επισκέπτεται ένα φάντασμα.
Εκεί ξεκίνα και η περιπέτεια για τους μικρούς μας ήρωες.
Το πρώτο βιβλίο της σειράς είναι πιο τρυφερό, περισσότερο αστυνομικό, με έναν αέρα μυστηρίου και με άπλετο χιούμορ.
Στο δεύτερο βιβλίο που είναι το ξύπνημα του Γκόλεμ η ιστορία γίνεται ακόμα πιο ανατριχιαστική, σκοτεινή και φρικιαστική έτσι όπως ακριβώς ταιριάζει στον ήρωα του μυθιστορήματος.

Στη βαριά ατμόσφαιρα της βικτωριανής Αγγλίας μας μεταφέρει η συγγραφέας του βιβλίου μέσα από τρομακτικές εικόνες και μυρωδιές που κάνουν ακόμα πιο παραστατική και ζωντανή τη γραφή της.
Η γραφή της είναι απλή, έτσι όπως αρμόζει σε παιδικά βιβλία με δόσεις υπερφυσικού, ψήγματα τρόμου,χιούμορ και σασπένς.

Μία άκρως ιδιαίτερη σειρά βιβλίων για μικρούς και μεγάλους αναγνώστες.
Μία σειρά από τρομακτικά μυστήρια και περιπέτειες που μόνο ο Edgar θα μπορούσε να έχει ζήσει.
Φυσικά από αυτή τη σειρά δεν θα μπορούσε να λείπει το περίφημο κοράκι, όπου και αυτό γίνεται κεντρικός ήρωας και αποτελεί την μεγαλύτερη κληρονομιά που μας άφησε ο Πόε
Πολλά συγχαρητήρια στη συγγραφέα για αυτό το εγχείρημά της.

Βαθμολογία 10/10

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου