RSS

Τετάρτη 25 Μαρτίου 2020

ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΧΩΡΙΣ ΕΛΕΟΣ

Μία ιστορία γυναικείας αλληλεγγύης και εκδίκησης.
Ένα σκληρό ψυχολογικό θρίλερ που αφορά στην γυναικεία κακοποίηση αποτίοντας φόρο τιμής στο κίνημα #MeToo

Η βασίλισσα της σουηδικής αστυνομικής λογοτεχνίας μετά από ένα χρόνο επανέρχεται με μία ιστορία παραπλήσια όπως το χρυσό κλουβί και γίνεται η φωνή όλων εκείνων των γυναικών που κακοποιούνται σωματικά ,ψυχικά και λεκτικά μέσα σε ασφυκτικούς γάμους που τους ρουφούν κάθε ικμάδα ζωής και αξιοπρέπειας.

Μετά το χρυσό κλουβί το οποίο ήταν ένα βιβλίο που αποθεώθηκε από τους μισούς αναγνώστες και κατακεραυνώθηκε από τους άλλους μισούς, εξαιτίας της στροφής 180 μοιρών που έκανε η συγγραφέας αφήνοντας τους ήρωες που αγαπήθηκαν και την έστεψαν βασίλισσα της αστυνομικής λογοτεχνίας στη Σουηδία, επιστρέφει στα λογοτεχνικά δρώμενα με ένα βιβλίο διαφορετικό από ότι μας έχει συνηθίσει.
Μία νουβέλα 166 σελίδων.

Τρεις γυναίκες.
Τρεις ασφυκτικοί γάμοι.
Ο φόνος μοιάζει η μόνη επιλογή αλλά και η μόνη σωτηρία από τα ισόβια δεσμά τους.

Η Ίνγκριντ εγκατέλειψε την καριέρα της για να υποστηρίξει τα επαγγελματικά όνειρά τους συζύγους της.
Η Μπιργίτα αφήνει τον καρκίνο να εξαπλωθεί στο σώμα της καθώς αρνείται να πάει να κάνει τις προγραμματισμένες ιατρικές εξετάσεις για να μην αποκαλυφθεί η σωματική κακοποίηση από τον άντρα της.
Η Βικτώρια φεύγει από την πατρίδα της για να παντρευτεί έναν άντρα που γνώρισε διαδικτυακά.
Ο καλοκάγαθος σουηδός όμως αποδεικνύεται ένας τύραννος.

Τρεις γυναίκες,τρεις διαφορετικές προσωπικότητες ένας κοινός παρονομαστής.
Ένας καταστροφικός γάμος και ένας σύζυγος δεσμώτης αλλά και τύραννος.
Στο συγκεκριμένο βιβλίο η συγγραφέας εστιάζει στις γυναίκες θύματα περιγράφοντας με τρόπο σκληρό αλλά και ωμό τις συνθήκες που θα τις οδηγήσουν στο να διαπράξουν τρεις τέλειους φόνους.

Η Lackberg ανοίγει τα κλειστά στόματα και καταπιάνεται εκ νέου με το φλέγον κοινωνικό ζήτημα που δείχνει να την απασχολεί, τη γυναικεία εκμετάλλευση και κακοποίηση και δίνει τη δύναμη σε αυτές τις γυναίκες να τολμήσουν,να σπάσουν τα δεσμά τους και να διεκδικήσουν μία καλύτερη ζωή.
Μέσα από τις πράξεις των ηρωίδων δίνει δύναμη αλλά και παράδειγμα σε όλες εκείνες τις γυναίκες που διστάζουν να απεγκλωβιστούν από έναν γάμο που έχει γίνει ο τάφος τους, αναζητώντας η καθεμία την προσωπική της ελευθερία αλλά και την νέμεση.

Κάνοντας μία βόλτα στο διαδίκτυο θα ανακαλύψετε ότι η συγγραφέας του βιβλίου κάνει τρομερή προσπάθεια για τα δικαιώματα των γυναικών και το αναφαίρετο δικαίωμά τους στην ευτυχία ,στην εργασία αλλά πάνω από όλα στην ίδια τη ζωή.
Αγωνίζεται για την εξάλειψη της ανισότητας των δύο φύλων και έχει δημιουργήσει μία επενδυτική εταιρεία.

Στην πιο δημιουργική αλλά και πιο ώριμη στιγμή της ζωής της, μέσα από το τελευταίο της βιβλίο κραυγάζει για την ενδοοικογενειακή βία και την γυναικεία κακοποίηση.
Μία δυνατή και καθηλωτική ιστορία με σύντομα κεφάλαια τα οποία εξιστορούνται εναλλάξ από τις τρεις κεντρικές ηρωίδες.
Ένα βιβλίο γροθιά στο στομάχι.
Δεν χαρίζεται σε κανέναν.
Μιλά σκληρά και πολλές φορές με ωμό λεξιλόγιο έτσι όπως αρμόζει στην περίσταση προσπαθώντας να ταρακουνήσει όλες τις γυναίκες που έχουν καταπνίξει τη φωνή της λογικής αλλά και της αξιοπρέπειας.

Η Lackberg είναι μία από τις αγαπημένες μου συγγραφείς.
Ξέρει κάθε φορά σε τι ακριβώς θα εστιάσει,με τι τρόπο θα πονέσει και θα αφυπνίσει συνειδήσεις.
Ήμουν διστακτική απέναντι στη βαθμολογία καθώς θα ήθελα λίγο περισσότερη ανάπτυξη των χαρακτήρων και πώς οδηγήθηκαν αυτές οι γυναίκες στο φόνο αλλά μου άφησε και μία πολύ μικρή απορία που πιστεύω όσοι το διαβάσατε να νιώθετε το ίδιο.

Βαθμολογία: 9/10

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου