RSS

Τετάρτη 25 Μαρτίου 2020

ΣΕ ΒΑΘΙΑ ΝΕΡΑ

Το 2012 οι αυστραλιανές αρχές ζήτησαν συγγνώμη από 250.000 βρέφη που υιοθετήθηκαν, παρά τη θέληση των βιολογικών τους γονέων, μεταξύ 1950-1970.

Ο πρωθυπουργός της Βικτώριας, Τεντ Μπέιλιου, απηύθυνε την «εκ βάθους καρδίας» συγγνώμη της Πολιτείας, στις χιλιάδες γυναίκες και άντρες - τους βιολογικούς γονείς - που «στερήθηκαν την ευκαιρία ν' αγαπήσουν και να φροντίσουν τα παιδιά τους, αλλά και για τον πόνο και τις τραυματικές εμπειρίες που έζησαν».

 Ο αγαπημένος συγγραφέας Γιώργος Πολυράκης επιστρέφει με ένα συγκλονιστικό βιβλίο εμπνευσμένο από αληθινά γεγονότα τα οποία συνέβησαν στις δεκαετίες 1950 - 1970 και αφορά περίπου στις 150.000 παράνομες υιοθεσίες που έγιναν στην Αυστραλία.
Ο συγγραφέας του βιβλίου αγγίζει ένα ευαίσθητο κοινωνικό ζήτημα άλλοτε με ευαισθησία και άλλοτε με σκληρότητα με το δικό του μοναδικό και ξεχωριστό τρόπο.


Η Μαρίνα μεγαλώνει στα Σφακιά το μοναδικό κορίτσι μιας οικογένειας πού παλεύει να επιβιώσει.
Η πρόσκληση του αδελφού της από την Αυστραλία θα γίνει το εισιτήριο για μία καινούργια ζωή θέλοντας να κάνει τα όνειρά της πραγματικότητα.
Το ταξίδι της αυτό όμως θα εξελιχθεί σε Γολγοθά και θα την σημαδέψει για πάντα.


Ο κύριος Πολυράκης δεν χρειάζεται συστάσεις.
Ένας αγαπημένος συγγραφέας όπου η πένα του αγγίζει τις πιο μύχιες σκέψεις μας προκαλώντας μας άπειρα συναισθήματα δίνοντας μας όμως ταυτόχρονα με το δικό του μοναδικό τρόπο μηνύματα για τον άνθρωπο.
Σε αυτό το βιβλίο η μυθοπλασία μπλέκεται με τα πραγματικά γεγονότα που συντάραξαν την κοινωνία της Αυστραλίας.


Αυτή τη φορά επέλεξε να παρουσιάσει στο αναγνωστικό κοινό μία αρκετά σκληρή ιστορία, γροθιά στο στομάχι για όλες εκείνες τις γυναίκες που άκουσαν το πρώτο κλάμα αλλά δεν κατάφεραν να κρατήσουν ποτέ στην αγκαλιά τους το παιδί που έφεραν στον κόσμο.
Με έκδηλη ευαισθησία αλλά και σεβασμό το βιβλίο αυτό αφιερώνεται σε όλα εκείνα τα παιδιά που δεν γνώρισαν ποτέ τους βιολογικούς τους γονείς.
Σε όλα εκείνα τα παιδιά που έμαθαν ότι είναι υιοθετημένα.
Σε όλες εκείνες τις γυναίκες που βιάστηκαν στην πιο ιερή στιγμή τους.
Σε όλες εκείνες τις γυναίκες που τους έκλεψαν ότι πολυτιμότερο τους.


Από την λεβεντογέννα Κρήτη ο αναγνώστης ταξιδεύει στην Αυστραλία ακολουθώντας την κεντρική ηρωίδα η οποία είναι μία εκ των θυμάτων του κυκλώματος των παράνομων υιοθεσιών.
Αυτό το βιβλίο με συντάραξε.
Με έκανε να κλάψω πάρα πολλές φορές.
Στις σελίδες του ζωντανεύει η απανθρωπιά,η ζήλεια,ο φθόνος αλλά και ο σκληρός αγώνας των μεταναστών εκείνης της περιόδου.


Το βιβλίο αποτελείται από δύο μέρη.
Στο πρώτο και μεγαλύτερο μέρος ο αναγνώστης παρακολουθεί το ταξίδι αλλά και τη ζωή της κεντρικής ηρωίδας από τα νεανικά της χρόνια μέχρι τη στιγμή που τη σημάδεψε για πάντα.
Στο δεύτερο μέρος ο κύριος Πολυράκης φέρνει στο φως τα πραγματικά γεγονότα που συντελέστηκαν όταν οι παράνομες υιοθεσίες είδαν το φως της δημοσιότητας.

Το βιβλίο διαπραγματεύεται επίσης πολλά κοινωνικά ζητήματα πέραν των παράνομων υιοθεσιών.
Μιλάει για την ενδοοικογενειακή βία, για τη θέση των γυναικών εκείνη την περίοδο , για την μετάνοια αλλά και για την αγάπη της μάνας.


Επίσης αυτό το βιβλίο θα γίνει η αφορμή να αναζητήσετε στον ιστό περισσότερες πληροφορίες πάνω στο θέμα των παράνομων υιοθεσιών στην Αυστραλία εκείνης της περιόδου.
Τα θύματα ήταν μετανάστριες που είχαν φτάσει στη γη της επαγγελίας για μία καλύτερη ζωή.

Μία συνταρακτική και αδυσώπητα σκληρή ιστορία που θα σας προκαλέσει πολλά και αντιφατικά συναισθήματα αλλά και διλήμματα.
Εκείνο που αναρωτήθηκα εγώ πολλές φορές είναι αν οι ένοχοι τιμωρήθηκαν.
Γιατί οι ένοχοι δεν ήταν μόνο οι γιατροί και οι μαίες.
Ένοχοι ήταν και όλοι εκείνοι που πλήρωσαν για να κλέψουν από εκείνες τις γυναίκες τα μωρά τους.
Ένοχη ήταν όλη η κοινωνία.

Όμως ο κύριος Πολυράκης παρόλα αυτά επιλέγει μέσα από αυτό το βιβλίο του να παρουσιάζει την ελπίδα, την αγάπη αλλά και την ανθρωπιά που ποτέ δεν χάνει τον δρόμο της.

Βαθμολογία: 9/10

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου