RSS

Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2018

Η ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΤΗΣ ΟΡΓΗΣ

Book review
Βίκυ Τάσιου
 
Σε μία Ελλάδα που ψυχορραγεί, σε μία Ελλάδα έρμαιο των πολιτικών αλλά και των ανάλγητων εργοδοτών ο κύριος Σακελλαρόπουλος έρχεται με τα μελανότερα χρώματα να περιγράψει την οικονομική κρίση που μαστίζει την πατρίδα εδώ και σχεδόν μία δεκαετία.
Δεν σας κρύβω ότι από την πρώτη σελίδα με πλημμύρισε η οργή και αυτή καταλάγιασε μόνο όταν έκλεισα το βιβλίο την ώρα που τελείωνε η ανάγνωσή του.

Εκεί που αποδόθηκε η θεία δίκη, εκεί που η αγάπη αλλά και η ανθρωπιά ζέσταναν την καρδιά μου.
Στους μαχητές που είδαν τη ζωή τους να διαλύεται ζώντας σε ασφυξία και παλεύοντας να κρατήσουν την αξιοπρέπειά τους ,αυτή που καταπάτησαν ανάλγητοι εργοδότες και πονηροί πολιτευτές αφιερώνει το βιβλίο ο κύριος Σακελλαρόπουλος.
Τέσσερις οικογένειες που βιώνουν με το δικό τους τρόπο την ανέχεια, την οικονομική κρίση αλλά και την εξαπάτηση από την πυραμίδα της οργής.
Τις οικογένειες αυτές τις γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά.
Είναι η δική μου οικογένεια, η δική σας οικογένεια,η οικογένεια των πατεράδων σας, η οικογένεια των συγγενών σας και η οικογένεια των φίλων σας.
Όλων αυτών που μαστίζονται εδώ και χρόνια από την ανέχεια.
Όλων αυτών που είδαν τα όνειρά τους να γκρεμίζονται σε μία βράδια.
Μία συγκλονιστική και καθηλωτική ιστορία που θα έρθει να αγγίξει την ψυχή σας.
Που θα σας εξοργίσει.
Θεωρώ ότι ο κύριος Σακελλαρόπουλος ξεπέρασε τον εαυτό του με αυτό το βιβλίο και μαζί και τις προσδοκίες μου.
Παίρνει το μαχαίρι και το βάζει βαθιά στο κόκκαλο αλλά και στη συνείδηση που θα έπρεπε να έχουν όλοι όσοι έγιναν η αφορμή να οδηγηθούν οι άνθρωποι σε ακραίες καταστάσεις.
Όλοι όσοι ισοπέδωσαν ζωές και ποδοπάτησαν αξιοπρέπειες.
Η χρονική συγκυρία της έκδοσης του συγκεκριμένου βιβλίου που συνέπεσε με το κλείσιμο του mega, με τις πολιτικές εξελίξεις αλλά και με όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας δεν θα μπορούσε να το κάνει πιο αληθοφανές.
Ο συγγραφέας του βιβλίου έρχεται για μία ακόμα φορά με λόγο ρεαλιστικό αλλά και ώμο να περιγράψει τους εκάστοτε ισχυρούς που καταδικάζουν σε καθημερινό θάνατο χιλιάδες ανθρώπους.
Που τους πετούν στον Καιάδα της απόγνωσης.
Που τους κατατάσσουν στης γης τους κολασμένους.
Αν και με όλα τα βιβλία του συγγραφέα έχω κλάψει πάρα πολύ, το συγκεκριμένο με έκανε στην κυριολεξία να χάσω τα λόγια μου.
Με εξόργισε, με πλήγωσε, με έβαλε στη διαδικασία πολλές φορές να αμφισβητήσω τους ηθικούς κανόνες αλλά και με έκανε να θαυμάσω τη δύναμη που κρύβουμε μέσα μας.
Με το δικό του μοναδικό τρόπο μας κάνει μάρτυρες μιας ιστορίας που όχι απλά θα μπορούσε να είναι αληθινή όπως αναγράφεται στο οπισθόφυλλο ,αλλά είναι αληθινή.
Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν οικογένειες που δεν έχουν να ταΐσουν τα παιδιά τους, ότι υπάρχουν εργαζόμενοι που μένουν απλήρωτοι εδώ και χρόνια, ότι υπάρχουν άνθρωποι που έχασαν την αξιοπρέπειά τους και οι οποίοι δεν άντεξαν και έγιναν αυτόχειρες.
Στον αντίποδα όλοι αυτοί που προκαλούν ζώντας μέσα στον πλούτο.
Είναι από τα λίγα βιβλία που από την πρώτη μέχρι και την τελευταία λέξη τα συναισθήματα ήταν πάρα πολύ έντονα αλλά και πάρα πολύ ακραία και νομίζω για αυτό αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στον κύριο Σακελλαρόπουλο.
Μέσα από το βιβλίο του με έκανε να δω επίσης την οικονομική κρίση μέσα από τα μάτια των παιδιών.
Με έκανε να νιώσω τα συναισθήματά τους και πώς βιώνουν και εκείνα την κρίση μαζί με μας.
Ένα κοινωνικό μυθιστόρημα γροθιά στο στομάχι για την οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας.
Για τις οικογένειες που είναι έρμαια του φόβου και της αγωνίας για το σήμερα και για το αύριο.
Για όλους αυτούς που θυσιάστηκαν όπως η Ιφιγένεια στο βωμό του κέρδους , της απληστίας αλλά και των συμφερόντων, των πολιτικών και των επιχειρηματικών σκοπιμοτήτων.
Για τους διεφθαρμένους πολιτικούς αλλά και για τους εργοδότες που καταπατούν τα τελευταία χρόνια όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων με τις ευλογίες των εκάστοτε κυβερνήσεων.
Για όλους αυτούς που ζουν εις βάρος μας.
Ένα συγκλονιστικό βιβλίο από τον αγαπημένο μας συγγραφέα, μάθημα ζωής για τη δύναμη των ανθρώπων που θα καταφέρουν τελικά να βγουν νικητές περνώντας όμως πρώτα μέσα από την προσωπική τους κόλαση.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου