RSS

Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017

ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΑΝ ΠΩΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΝΤΟΥΡΛΙΑΣ
<<Η ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ>>

Η λογοτεχνία έχει μέσα της το στοιχείο της μαγείας. Γιατί μπορεί να χρησιμοποιηθούν έτσι οι λέξεις, ώστε οι εικόνες που να ξεπηδούν από αυτές να είναι ζωντανές και αυθεντικές. Τι και αν δεν έχεις επισκεφτεί τους τόπους που περιγράφονται; Τι και αν δεν έχεις δει ποτέ τα πρόσωπα της ιστορίας; Οι περιγραφές αρκούν για να σου τα φανερώσουν όλα, άψυχα και ζωντανά.
Ένα τέτοιο βιβλίο έπεσε λοιπόν στα χέρια μου και όταν τελείωσε, ένιωσα πως ζούσα και εγώ την ιστορία. "Βουρκωτή, το χωριό που νόμιζαν πως δεν υπάρχει" λέγεται και είναι της συγγραφέως Ιουλίας Ζανάκη - Λιάλιου, που έχω το προνόμιο να την έχω γείτονα 30 χρόνια τώρα, και τα παιδιά της να είναι παιδικοί αγαπημένοι φίλοι.

Αναφέρεται στο χωριό της, στην Άνδρο, και μέσα από την εξιστόρηση της καθημερινής ζωής σε αυτό, βλέπουμε πόσο πιο δύσκολη ήταν η ζωή σε εκείνα τα χρόνια, τις αγωνίες των ανθρώπων για τους ξενιτεμένους συγγενείς τους, που μπάρκαραν στα καράβια και έλειπαν για μεγάλα χρονικά διαστήματα και τα δράματα ή, στον αντίποδα, τις χαρές που βίωναν όταν μάθαιναν τα νέα τους.

Με κεντρικό πυρήνα το σπίτι της στη Βουρκωτή και την πολυμελή οικογένειά της, η συγγραφέας μας μεταφέρει σκηνές ξέγνοιαστων παιδικών χρόνων, αρώματα και εικόνες από ένα αμόλυντο τοπίο, που όμως τα στοιχειά της φύσης μπορούν να το κάνουν από τη μία στιγμή στην άλλη τρομαχτικό και επικίνδυνο. Η φιγούρα της μητέρας, στέρεα και αγέρωχη απέναντι στη ζωή, πραγματικός στυλοβάτης της οικογένειας, την ώρα που ο πατέρας έλειπε για καιρό σε καράβια αντιμετωπίζοντας τις συνθήκες εργασίες εκείνες που θα του εξασφάλιζαν ένα μεγαλύτερο ποσό για να στηρίξει οικονομικά τους υπόλοιπους. Κάπου εκεί και η συγκινητική φιγούρα της Κανέλας, ενός σκυλιού που μπορεί και ψυχανεμίζεται ό,τι συμβαίνει, όπου και αν αυτό συμβαίνει, οι αντιδράσεις της οποίας αποτελούν βαρόμετρο για τη ψυχική ηρεμία της οικογένειας.

Το βιβλίο αυτό της κυρίας Ιουλίας, όπως εγώ πάντα την προσφωνώ, είναι ένα ταξίδι πίσω σε χρόνια που κάθε νησιώτης έχει βιώσει και μπορεί να φέρει στη μνήμη του. Οι εκδόσεις Gutenberg, μέσω των οποίων κυκλοφορεί, είναι γνωστές για την ποιότητα των λογοτεχνημάτων στα οποία βάζουν τη σφραγίδα τους. Σας προτρέπω να το αναζητήσετε και να το διαβάσετε. Είναι μικρό αλλά γεμάτο με εικόνες που κανέναν δεν θα αφήσουν ασυγκίνητο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου