RSS

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2018

ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ - ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΤΑΙΝΙΑ


Το να μεταφέρεις σωστά στον κινηματογράφο ένα βιβλίο και μάλιστα ένα καλό βιβλίο είναι δύσκολο. Όταν μάλιστα το βιβλίο αυτό έχει γραφτεί 150 χρόνια πριν και "μιλάει" άλλη γλώσσα, μοιάζει ακατόρθωτο. Εκτός κι αν περιοριστείς σε μια αξιοπρεπή και ακαδημαϊκή παραγωγή "φιλμ κοστουμιών", στυλ BBC ...
Οι "Μεγάλες Προσδοκίες" του Charles Dickens γράφτηκαν το 1860. Γνώρισαν 9 κινηματογραφικές μεταφορές (με πιο διάσημη αυτή του 1946, σε σκηνοθεσία David Lean) και 5 τηλεοπτικές. Έμοιαζε σχεδόν αδύνατο να δει κάποιος με "φρέσκια" ματιά αυτό το τοτέμ της αγγλικής, κλασικής λογοτεχνίας. Κι όμως ... Το 1998 ο Alphonso Cuaron το κατάφερε.

Η ιστορία είναι πασίγνωστη. Ο νεαρός Πιπ βοηθάει έναν δραπέτη, δίνοντάς του ψωμί. Παράλληλα είναι τακτικός καλεσμένος στο σπίτι της εκκεντρικής πυργοδέσποινας της περιοχής, μις Χάβισαμ, που ο αρραβωνιαστικός της την εγκατέλειψε τη μέρα του γάμου τους και που μεγαλώνει την προστατευόμενή της Εστέλα ως όργανο εκδίκησης απέναντι σε όλο το αντρικό γένος. Αποστολή της Εστέλα είναι "να ραγίσει την καρδιά τους". Και ο Πιπ, βαθιά ερωτευμένος με την πανέμορφη αλλά σκληρόκαρδη κοπέλα, το πιο εύκολο θύμα.

Η δράση μεταφέρεται από το Λονδίνο του 1820-1840 στη Φλώριδα του 1970 και στη Νέα Υόρκη του 1990. Η μις Χάβισαμ μετονομάζεται σε μις Ντίνσμουρ και η Anne Bancroft (η γνωστή μας κυρία Ρόμπινσον από τον "Πρωτάρη"), δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας στον ρόλο της μισότρελης, παρατημένης αρραβωνιαστικιάς που μένει στον "Χαμένο" της "Παράδεισο" (Paradiso Perduto ονομάζεται το αρχοντικό της στη Φλώριδα) και λικνίζεται μέσα στους καπνούς του τσιγάρου της, στον ρυθμό του "Besa me mucho".


Το πρωταγωνιστικό ζευγάρι είναι ο Ethan Hawke και η Gwyneth Paltrow. Το καστ συμπληρώνει ο Robert de Niro, ως δραπέτης που μεταμορφώνεται σε μυστηριώδη και συχνά οχληρό προστάτη του Φιν (έτσι λέγεται στο έργο ο Πιπ του βιβλίου), ένας ρόλος που μοιάζει κομμένος και ραμμένος στα μέτρα του.

Η ταινία είναι ένα αριστούργημα αισθητικής. Αυτό ίσως είναι και το μεγαλύτερό της προτέρημα. Πρόσωπα, τοπία, ρούχα, αντικείμενα, τραγούδια είναι σαν πινελιές τέλεια βαλμένες σ' ένα περίτεχνο "στήσιμο".
Η Donna Karan ντύνει με τις δημιουργίες της την ξανθιά, ψυχρή ομορφιά της Gwyneth - Εστέλα (το πράσινο ντε πιες στην σκηνή της βρύσης στο Central Park ανήκει ήδη στην ενδυματολογική ανθολογία) και οι εικόνες της Νέας Υόρκης βγάζουν όλον τον δυναμισμό της πόλης και σε κάνουν να ονειρεύεσαι ότι ζεις εκεί. Το soundtrack δε του φιλμ θεωρείται ήδη κλασικό. Siren, Life in Mono και φυσικά το Like a Friend των Pulp που δίνει τέλεια τη σχέση γάτας - ποντικιού του ζευγαριού Εστέλα - Φιν όταν η Gwyneth επισκέπτεται με τον μοναδικό της απρόσιτο τρόπο το διαμέρισμα του Ethan Hawke για να του ποζάρει γυμνή.



Πηγή:retromaniax.gr


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου