RSS

Κυριακή 6 Μαΐου 2018

ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΟ ΚΟΛΩΝΑΚΙ - ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΤΑΙΝΙΑ

To Έγκλημα στο Κολωνάκι είναι ο τίτλος ασπρόμαυρης ελληνικής κινηματογραφικής ταινίας που γυρίστηκε το 1959 και έκανε πρεμιέρα στις 18 Ιανουαρίου 1960. Ήταν παραγωγή της Τζελ Φιλμ και σε σκηνοθεσία Τζανή Αλιφέρη. Το σενάριο είναι του γνωστού συγγραφέα αστυνομικών μυθιστορημάτων Γιάννη Μαρή και βασίστηκε στο ομότιτλο βιβλίο του.
Στο Κολωνάκι έχουν αλλάξει πολλά από τότε, το σπίτι όμως του εγκλήματος παραμένει το ίδιο. Είναι ο πρώτος όροφος στη Σκουφά 10, απέναντι από το σημερινό υποκατάστημα της Εθνικής. Ο Καρνέζης στο βιβλίο έμενε Σκουφά 10 ε. Τέτοιος αριθμός δεν υπήρξε ποτέ στη Σκουφά, πάντα υπήρχε το 10 σκέτο. Ο Γιάννης Τσιριμώκος το έκανε για να μην έχει τις γκρίνιες των κατοίκων της πραγματικής πολυκατοικίας, που τους φόρτωνε, στο περιοδικό Οικογένεια, με ένα αποτρόπαιο έγκλημα. Το πρόσωπο του Καρνέζη μια βραδιά του 1953 βρέθηκε εντελώς πολτοποιημένο. Στη Σκουφά 10, λοιπόν, στον πρώτο όροφο, έμενε ο ζωγράφος και επαγγελματίας εραστής Καρνέζης μαζί με την Άννα, μια δεκαεξάχρονη καμαριέρα από την Άνδρο, τη Γαλλίδα οικονόμο του μαντάμ Ζουλιέτ κι «ένα μικρό υπηρετάκο», που έλειπε στο χωριό του όταν έγινε ο φόνος. Ήταν η εποχή με το απαραίτητο υπηρετικό προσωπικό στα εύπορα σπίτια. Τα διαμερίσματα τότε είχαν πολλά βοηθητικά δωμάτια, που σήμερα έχουν καταργηθεί, όπως κάμαρα «υπηρεσίας» και «οφίς». 


Ο πρώτος όροφος στη Σκουφά 10 έχει ανακαινισθεί και δεν πρέπει να έχει την διαρρύθμιση του 1953, όμως τίποτα άλλο δεν έχει αλλάξει στην πρόσοψη και την είσοδο της πολυκατοικίας. Το Γ΄ Αστυνομικό Τμήμα, ή το Γ΄ Αστυνομικό Παράρτημα Ασφαλείας, που διοικητής του ήταν ο Γιώργος Μπέκας, βρισκόταν στη Βαλαωρίτου. Ο Μπέκας, όταν έγινε ο φόνος στη Σκουφά 10, είχε μια γρίπη που τον τριγύριζε μέρες και είχε βρει τον μπελά του με τη διάρρηξη στο διαμέρισμα του γραμματέα της Αμερικανικής Πρεσβείας. Όλα τα στοιχεία έδειχναν πως φονιάς ήταν ο απατημένος σύζυγος Φλωράς.


 Ο Κώστας Φλωράς έμενε πίσω από τα Ανάκτορα (σημερινή Προεδρία της Δημοκρατίας) σε ένα πολυτελές διαμέρισμα. Η περιοχή δεν έχει αλλάξει καθόλου. Είναι οι δρόμοι Ησιόδου, Λυκείου, Στησιχόρου, Μελεάγρου και Μιμνέρμου. Δεν αποκλείεται κάπου εκεί να έμενε και ο γραμματέας της Αμερικανικής Πρεσβείας. Το επονομαζόμενο Αστυνομικό Τμήμα Συντάγματος είναι σήμερα χωμένο στη Μιμνέρμου.


Στο «Έγκλημα στο Κολωνάκι» ο Καρνέζης δεν ήταν μόνο ζιγκολό πολυτελείας, αλλά είχε πάρε-δώσε και με τον υπόκοσμο της εποχής. Και το μυστικό της λύσης του αινίγματος εκεί κρυβόταν στο βιβλίο. Την επιτυχία του όμως, ασφαλώς, τη χρωστάει στον συμβολισμό του τίτλου, που ήθελε να πει ότι ακόμα και το πολυτελές Κολωνάκι είχε (και έχει) και τη σκοτεινή του πλευρά.

Το βιβλίο:

Ο χρηματιστής Φλωράς τηλεφωνεί στον φίλο του τον ζωγράφο Καρνέζη, στις 4:00 τα ξημερώματα και ζητά να τον επισκεφθεί… "- Τα ξέρω όλα, είπε ο χρηματιστής. . . Είσαι ένας άτιμος! . . . Η Ζανέτ μου τα ομολόγησε όλα απόψε…"…Το άλλο πρωί ο Καρνέζης βρίσκεται νεκρός. Τότε ο Αστυνόμος Μπέκας αναλαμβάνει την έρευνα…....


 

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου