RSS

Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018

1661 - ΚΡΙΤΙΚΗ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΖΗΣΟΠΟΥΛΟΣ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ

Το βιβλίο με κράτησε σε ενδιαφέρον, αλλά κάτι δεν μου άρεσε σε αυτό που διάβαζα. Ίσως να έφταιγε το γεγονός ότι ήξερα τον νικητή του συνομωσιακού πολέμου που πραγματεύεται το βιβλίο από πριν! Ίσως να έφταιγε και η γραφή (ή ίσως η μετάφραση) που σε κάποια σημεία κούραζε (ένιωθα λες και διαβάζω παιδικό βιβλίο).
Η υπόθεση εξελίσσεται στην αυλή του Λουδοβίκου 14ου, την περίοδο που αυτός αναλαμβάνει ουσιαστικά την εξουσία από τον Μαζαρίνο.
Τα γεγονότα της εποχής προσφέρονται για πολλές ιστορίες, ειδικά όταν αυτές καταπιάνονται και με πρόσωπα όπως ο Φουκέ, ο Κολμπέρ και η Άννα η Αυστριακή. Το «1661» διηγείται μια έκδοση αυτών των ιστοριών και δίνει μια εξήγηση για την εξέλιξη της πολυσυζητημένης αναμέτρησης των Κολμπέρ και Φουκέ στο επίπεδο των ραδιουργιών και της συνομωσίας που έπλεξαν ο ένας για τον άλλο.
Το βιβλίο σε βάζει στην εποχή που περιγράφει και σε καταφέρνει (αυτή είναι νομίζω η σωστότερη λέξη) να το διαβάσεις μέχρι το τέλος, ακόμα κι αν το ξέρεις, όπως στην περίπτωσή μου. Το πρόβλημα έγκειται ότι τρέχουν πολλές ιστορίες ταυτόχρονα, χωρίς να είναι «σφιχτά» δεμένες μεταξύ τους και κατά συνέπεια η υπόθεση αφήνει κενά που γίνονται έντονα αντιληπτά την ώρα που διαβάζεις τις πιο αγωνιώδεις ίσως σελίδες.
Συμπερασματικά, αν πέσει στα χέρια σας, αξίζει να το διαβάσετε, αλλά μέχρι εκεί!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου