RSS

Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018

Ο ΝΟΝΟΣ - ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΤΑΙΝΙΑ

Το μυθιστόρημα του Μάριο Πούζο είναι ένα μεγάλο αμβλύ, μαχητικό βιβλίο - έμβολο, που έχει γραφεί για να συγκλονίση και να εκπλήξει. Είναι μια βαρειά φορτωμένη αφήγηση μιας οικογένειας, που χρησιμοποιεί όπλα αξίνες στραγγαλίσματα και την ψυχολογία του φόβου για να κατάκτηση την κυριαρχία πάνω σε ολόκληρο το δίκτυο της Μαφίας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο "Νονός" είναι ο Ντον Βίτο Κορλεόνε, ένας Σικελό - Αμερικανός πατριάρχης, που βρίσκεται ήδη ψηλά στην ιεραρχία της Μαφίας... ό,τι θελήσει, το παίρνει...
Το βιβλίο σφίζει από κίνηση. Ο Πούζο έχει γράψει το κείμενό του με τέτοια επιτυχία που και το παραμικρότερο επεισόδιο μοιάζει απόλυτα φυσικό. Όλο το αίμα όλη η σφαγή όλο το άγριο σεξ είναι ταυτισμένο με τους ανθρώπους για τους οποίους γράφει. Συγχρόνως όμως κάνει τον τρομακτικό θίασό του να προβάλη ανθρώπινος και πιθανός.
Ο Νονός είναι μία ταινία του 1972 και βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Μάριο Πούτζο. Σκηνοθέτης ήταν ο Φράνσις Φορντ Κόπολα και πρωταγωνιστές τον Μάρλο Μπράντο και τον Αλ Πατσίνο. Η ταινία θεωρείται μία από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών. Τον Μάρτιο του 2010 στη σελίδα Internet Movie Database1 έχει βαθμολογηθεί από τους χρήστες της με 9,1, βαθμό με τον οποίο κατέχει την δεύτερη θέση. Από την ταινία επίσης έχει μείνει η φράση που είχε πει ο Δον «I'm going to make him an offer he can't refuse» (Θα του κάνω μια προσφορά την οποία δε μπορεί να αρνηθεί), η οποία και ψηφίστηκε ως η δεύτερη πιο αξιομνημόνευτη φράση στην ιστορία του κινηματογράφου.
Ο Νονός κέρδισε περισσότερα από 20 βραβεία μεταξύ αυτών 3 Όσκαρ (ήταν υποψήφιο για άλλα 8), 5 Χρυσές Σφαίρες και 1 Βραβείο Γκράμι.
Όσκαρ καλύτερης ταινίας
Όσκαρ πρώτου αντρικού ρόλου – Μάρλον Μπράντο
Όσκαρ σεναρίου
Χρυσή Σφαίρα σκηνοθεσίας
Χρυσή Σφαίρα δραματικής ταινίας
Χρυσή Σφαίρα πρωταγωνιστή σε δραματική ταινία – Μάρλον Μπράντο
Χρυσή Σφαίρα μουσικής – Νίνο Ρότα
Χρυσή Σφαίρα σεναρίου
Βραβείο Γκράμι μουσικής - Νίνο Ρότα







0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου