RSS

Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΛΥΡΑΚΗΣ - ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Βιβλιοαφιερώματα...στα βιβλιοαρώματα 

Ο Γιώργος Πολυράκης γεννήθηκε στα Σφακιά της Κρήτης όπου τελείωσε τη στοιχειώδη εκπαίδευση. Μαθητής γυμνασίου ακόμη ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία και έγραψε δύο θεατρικά έργα που παίχτηκαν σε μαθητικές παραστάσεις. Ακόμη ένα θεατρικό έργο έγραψε όταν ήταν φοιτητής, το οποίο παίχτηκε από φοιτητές κατά τη διάρκεια της φοιτητικής εβδομάδας.
Τελείωσε την Ιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης του οποίου είναι διδάκτωρ. Σήμερα εργάζεται ως χειρουργός στη Θεσσαλονίκη. Έχει δημοσιεύσει ογδόντα τρεις επιστημονικές εργασίες σε ελληνικά και ξένα ιατρικά περιοδικά, έχει κάνει δεκάδες ανακοινώσεων σε ιατρικά συνέδρια και έχει πάρει μέρος στη διοργάνωση πολλών συνεδρίων. Είναι μέλος της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος, της Ιατρικής Εταιρείας Θεσσαλονίκης, της Εταιρείας Ιατρών Λογοτεχνών, της Εταιρείας Συγγραφέων Βορείου Ελλάδος, ενώ έχει διατελέσει μέλος του Διεθνούς Κολεγίου των Χειρουργών. Το 1994 κυκλοφόρησε το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο "Λύτρωση". Το 1995 εξέδωσε το δεύτερο βιβλίο του με τίτλο "Μαθητικές αναμνήσεις". Ένα χρόνο αργότερα κυκλοφόρησε με μεγάλη επιτυχία από τις Εκδόσεις "Ψυχογιός" το δεύτερο μυθιστόρημά του με τίτλο "Εκείνη η στιγμή". Το Δεκέμβριο του 1998 κυκλοφόρησε το "Χορεύοντας στη σιωπή", το οποίο αγαπήθηκε αμέσως από το αναγνωστικό κοινό, τιμήθηκε με το Βραβείο Πεζογραφίας της Ελληνικής Εταιρείας Χριστιανικών Γραμμάτων και βρέθηκε στις πρώτες θέσεις στις λίστες των μπεστ σέλερ πολλών εφημερίδων και περιοδικών. Κυκλοφορεί επίσης το βιβλίο του "Συνάντηση με το χθές" (Εκδόσεις Ψυχογιός), το οποίο τιμήθηκε με το Βραβείο Πρώτου Μυθιστορήματος από το Φιλολογικό Σύλλογο "Παρνασσός".

ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΟ:

(2017) Κρυμμένη αλήθεια, Ψυχογιός


Είχε γεννηθεί καλλονή σ’ έναν τόπο άγριο και σκληρό μα με μεγάλες φυσικές ομορφιές, όπου λατρευόταν το κάλλος. Σ’ έναν κόσμο γεμάτο από ανώνυμα θύματα που υπέφεραν έναν αργό γολγοθά, χωρίς ποτέ να λυγίζουν ολοκληρωτικά κάτω από το βάρος του σταυρού τους. Οι άντρες, ορεσίβιοι και τραχείς, στα τραγούδια και στις μαντινάδες τους υμνούσαν τη γυναικεία ομορφιά αλλά και τον έρωτα εκείνο, τον μελαγχολικό και επίμονο, που γεννιέται πολλές φορές στις αδύναμες ψυχές. Κι εκείνη στα δεκαπέντε της είχε ακούσει από δύο χείλη γλυκά ότι σε μιαν άλλη εποχή, στην εποχή του Θησέα, οι αοιδοί θα είχαν πλέξει τραγούδια στην ομορφιά της... και είχε πιστέψει ότι για μια γυναικεία καρδιά υπάρχει μια στιγμή αξεδιάλυτη και παρθένα, όπου ένα κομπλιμέντο καλοειπωμένο κι ένα βλέμμα ακατανίκητο κάνουν ξαφνικά την όψη της ζωής χαρούμενη κι αποδιώχνουν κάθε αναστολή, παρασύροντάς σε να αφεθείς σε κάτι πρωτόγνωρο και μεθυστικό σαν το πιο γλυκό κρασί. 


Μια συγκλονιστική ιστορία για τα αυστηρά ήθη της Κρήτης και για την ομορφιά μιας γυναίκας. Ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα που προκαλεί τον αναγνώστη να αναρωτηθεί εάν μερικές φορές η αλήθεια είναι καλύτερα να παραμένει κρυφή. 




(2016) Δικαίωμα στο αύριο, Ψυχογιός

Μια εικοσαετία μετά την προσάρτηση της Θεσσαλίας στην Ελλάδα, οι αγρότες του θεσσαλικού κάμπου ζουν σαν δουλοπάροικοι. Την τυραννία των Τούρκων έχει διαδεχτεί η απληστία των Ελλήνων τσιφλικάδων, οι οποίοι ρουφούν όχι μόνο τον ιδρώτα αλλά και το αίμα των κολίγων. Το κράτος παραμένει αδιάφορο. Εκείνη την περίοδο, ένας φοιτητής της Νομικής από την Κεφαλονιά, ο Μαρίνος Αντύπας, περιέρχεται απ’ άκρη σ’ άκρη τον θεσσαλικό κάμπο και, με το σύνθημα «Ισότης, Αδελφότης, Ελευθερία», προσπαθεί να πείσει τους κολίγους να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, αλλά και να αφυπνίσει το κράτος. Την ίδια εποχή, ο Χάρης Καμαριανός, κάτοικος του θεσσαλικού κάμπου, φοιτητής Ιατρικής και φίλος και συμπολεμιστής του Αντύπα κατά την Κρητική Επανάσταση, γνωρίζεται με την Αγνή, ύστερα από ένα μοιραίο συναπάντημα. Οι δύο νέοι ερωτεύονται, αλλά έχουν να παλέψουν με την εκδικητικότητα ενός αδίστακτου τσιφλικά. Στο πλευρό τους στέκεται και τους στηρίζει μια ανέλπιστη σύμμαχος. Και, παρά τα απανωτά χτυπήματα και τις δυσκολίες, δεν παύουν στιγμή να κοιτάζουν κάθε καινούργιο φεγγάρι με μάτια γεμάτα όνειρα. Ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα, γεμάτο πίστη στον άνθρωπο.

(2015) Όταν υπάρχουν άνθρωποι, Ψυχογιός
Με πάντρεψαν πριν από οχτώ χρόνια… και μόλις τη νύχτα που πέρασε έζησα, για πρώτη φορά, τη θύελλα των συναισθημάτων που με συντάραξαν και με μεταμόρφωσαν σε αληθινή γυναίκα. Κι αναλογίζομαι ότι στο βάθος του φύλου μου, μέσα στις ρίζες του ενστίκτου, βρισκόταν η γυναίκα σε ύπνωση, περιμένοντας τον κατάλληλο άντρα, που θα την ξυπνούσε, εμφυσώντας τη συνείδηση μαζί και την πνοή του σ’ ένα καινούργιο ον.

Αυτό το καινούργιο ον είμαι τώρα εγώ! Αυτά γράφει στο ημερολόγιό της η Ισμήνη Κονταξή έναν χρόνο πριν από την κήρυξη του Ελληνοϊταλικού Πολέμου. Αργότερα, κατά τη διάρκεια της Κατοχής, θα σταθεί πολλές φορές αβέβαιη ανάμεσα στη νύχτα και στο φως και θα αναζητήσει απεγνωσμένα έναν λόγο για να ακουμπήσει… Μα ποτέ δε θα πάψει να κοιτάζει το φεγγάρι με μάτια γεμάτα όνειρα.
Εφτά χρόνια μετά το τέλος του πολέμου θα βρεθεί μπροστά σε μια καινούργια αρχή. Και τότε θα προσπαθήσει να κατανοήσει τους ανθρώπους με τους οποίους συναναστράφηκε τις άγριες μέρες της Κατοχής, όταν η ανθρώπινη ζωή δεν είχε καμιά αξία.
Ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα, που στέλνει το μήνυμα πως, όταν υπάρχουν άνθρωποι με σεβασμό και πίστη σε υψηλές αξίες, δεν μπορούμε παρά να ελπίζουμε σε μια άνοιξη πραγματική, ύστερα από τη δίνη του χειμώνα.

(2014) Αντίστροφη διαδρομή, Ψυχογιός

Το βράδυ της δεξίωσης για την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004, ο βουλευτής και παλιός χρυσός ολυμπιονίκης Δημήτρης Αγγέλου γνωρίζεται με τον μεγαλοεπιχειρηματία Μιλτιάδη Κωνσταντίνου και την εκρηκτική κόρη του, Υβόννη. Η συνάντησή τους θα αποτελέσει την απαρχή μιας θυελλώδους σχέσης.
Εννιά χρόνια αργότερα, τα πράγματα έχουν αλλάξει δραματικά. Ο Δημήτρης αναλογίζεται ότι το μακρινό εκείνο βράδυ έδωσαν τα χέρια αυτός και η Μοίρα. Αναθυμάται την εποχή που ζούσε σαν μέσα σε όνειρο και προσπαθεί να δει τον εαυτό του όπως είναι πραγματικά κι όχι σαν το είδωλο που θαύμαζε ο κόσμος στο παρελθόν. Μόνο που πια αυτός ο εαυτός είναι μια μορφή ξένη, μοναχική, μέσα σε μια παράξενη κηλίδα φωτός, τριγυρισμένη από σκοτάδι, που αγωνίζεται να σηκώσει το βάρος που του φόρτωσε η Μοίρα.
Μια ιστορία για τη φωτιά του έρωτα, που είναι τόσο δυνατή ώστε μπορεί να κάψει ακόμα και τη μεγαλύτερη απληστία. Και για την εσωτερική ομορφιά μιας γυναίκας, που μπορεί να αποδειχτεί τόσο καθοριστική για έναν άντρα ώστε να τον κάνει να απαρνηθεί ακόμα και την πιο εκτυφλωτική εξωτερική εμφάνιση.

(2013) Τα ηράνθεμα θα ανθίσουν ξανά, Ψυχογιός

Ηράνθεμο είναι το νυχτολούλουδο. Στη Βαλένθια του 1492, τη χρονιά που οι Εβραίοι εκδιώκονται από την Ισπανία και ο Χριστόφορος Κολόμβος ξεκινά για την εξερεύνηση που θα τον οδηγήσει στην Αμερική, οι κήποι είναι γεμάτοι ηράνθεμα. Σε μια εποχή που η Ιερά Εξέταση στέκεται αμείλικτη απέναντι σ’ εκείνους που έχουν διαφορετικές πεποιθήσεις, η ισπανική νομοθεσία προβλέπει ότι η γυναίκα εξακολουθεί να παραμένει παντρεμένη μέχρι να περάσουν είκοσι πέντε χρόνια από την εξαφάνιση του άντρα της και επιβάλλει την ποινή του θανάτου στους μοιχούς. Σ’ αυτή την εποχή του σκοταδισμού, η Σαρίτα και ο Αλφόνσο πλάθουν όνειρα, χωρίς να υποψιάζονται ότι η ανθρώπινη μισαλλοδοξία είναι αυτή που κρατά το κλειδί του πεπρωμένου τους. Δίπλα τους ο Πάμπλο, πρωτοξάδελφος της Σαρίτα, και η Μαρισόλ, η καλύτερή της φίλη, ερωτεύονται παράφορα. Οι νύχτες τους μυρίζουν ηράνθεμo, ενώ από πάνω τους αιωρείται η απειλή της Ιεράς Εξέτασης, επειδή ο Πάμπλο είναι παπάς και για τη Μαρισόλ έχουν περάσει μόνο δέκα χρόνια από την εξαφάνιση του άντρα της, ένα μήνα μετά το γάμο τους. Ωστόσο, η πίστη ότι ο άνθρωπος μπορεί να υπομείνει το αβάσταχτο τους κάνει να κοιτάζουν προς τον ορίζοντα των επόμενων χρόνων και να ελπίζουν ότι θα έρθει η στιγμή που ο χρόνος δε θα έχει πια όρια.
Ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα που φανερώνει ότι «αν δεν ελπίζεις, δε θα βρεις το ανέλπιστο, που είναι ανεξερεύνητο και απλησίαστο».

(2012) Ασυνήθιστη πρόταση, Ψυχογιός

Στη Θεσσαλονίκη του σήμερα, του Μνημονίου, του ΔΝΤ, του Μεσοπρόθεσμου και της μεγάλης ανεργίας, ο Μιχάλης Βλαντής, πολιτικός μηχανικός που πλέον κερδίζει τα προς το ζην κάνοντας τον οδηγό σε ταξί, δέχεται μια ασυνήθιστη πρόταση από τον επιχειρηματία Αριστείδη Κοντογιώργη. Η πρόταση φαντάζει ανήθικη στον Βλαντή, όμως η αμοιβή που προσφέρει ο επιχειρηματίας είναι δελεαστική: πενήντα χιλιάδες ευρώ. Ο νεαρός μηχανικός αποδέχεται την πρόταση και μπλέκει σε έναν παράφορο έρωτα με την αινιγματική Ελίζα Κοντογιώργη. Πολύ γρήγορα θα διαπιστώσει ότι έχει βρεθεί έξω από τον κόσμο του και θα βιώσει την ένταση του έρωτα, τον πόνο και την πρωτόγνωρη ευτυχία, την αλήθεια και το ψέμα, την αγάπη και το μίσος, τη θυσία και τον κίνδυνο του θανάτου. Κι όλα αυτά εναλλάσσονται διαδοχικά στους δρόμους και στις πλατείες τής πάντα ερωτικής Θεσσαλονίκης, που, όσο κι αν αλλάζουν οι εποχές, η φυσιογνωμία της παραμένει αναλλοίωτη. Ένα μυθιστόρημα με απροσδόκητο τέλος που φανερώνει ότι τη ζωή δεν την καθορίζουν οι δυσκολίες που συναντάμε, αλλά η ικανότητά μας να τις προσπερνάμε.

(2012) Εκείνη η στιγμή, Ψυχογιός


Μια πτήση που αρχίζει κανονικά και τελειώνει απρόσμενα είναι η αφορμή να
γνωριστούν δυο νέοι άνθρωποι, ο Μάριος και η Νατάσα. Εκείνος είναι γιατρός κι
εκείνη η μοναδική επιζήσασα. Ο Μάριος σώζει τη ζωή της νέας κοπέλας και της
παραδίδει την καρδιά του. Ο έρωτάς του είναι απελπισμένος, καθώς η Νατάσα
μεταφέρεται στο εξωτερικό για ολοκλήρωση της θεραπείας της πριν ο Μάριος
προλάβει να μάθει καν το όνομά της. Κι όμως. "ΠΟΤΕ ΜΗ ΛΕΣ ΠΟΤΕ". Οι δύο νέοι θα
ξανασυναντηθούν στο Λονδίνο και η ιστορία τους θα αρχίσει κάτω από τις
καλύτερες των προϋποθέσεων.
Αλλά, τα πράγματα δεν είναι ρόδινα. Η κοπέλα είναι ένας άνθρωπος χωρίς
παρελθόν, με τα ανάλογα προβλήματα, απότοκα του δυστυχήματος. Τα προβλήματα δε
σχετίζονται μονάχα με προσωπικές της στιγμές, σχετίζονται και με εργασιακά
θέματα και με συμφέροντα εκατοντάδων εκατομμυρίων. Τι θα συμβεί όταν θα έρθει η
κρίσιμη στιγμή; Μέχρι τότε, δυο μπλε μάτια, αυτά που έσκυβαν πάνω της με
λαχτάρα μέσα στον ορυμαγδό και τον πόνο, φωτίζουν τη ζωή της. Πού θα καταλήξει
η σχέση αυτή;

(2012) Η κόρη της ανεμώνης, Ψυχογιός

Τον Απρίλη του 1972, ο διάσημος Ελληνοαμερικανός ηθοποιός Άντριου Σαμπάνις ταξιδεύει ινκόγκνιτο από Νέα Υόρκη για Αθήνα, για να γνωρίσει την περιοχή όπου πρόκειται να γυριστεί μια ταινία με πρωταγωνιστή τον ίδιο, αλλά και για να απομονωθεί στη βίλα του, στον τόπο καταγωγής του, και να μελετήσει το ρόλο του. Δίπλα του ταξιδεύει μία Αθηναία δημοσιογράφος, ιδιοκτήτρια ενός κοσμοπολίτικου περιοδικού, η οποία τον αναγνωρίζει αλλά δεν του φανερώνει την ιδιότητά της. Η δημοσιογράφος στέλνει μία νεαρή συνάδελφό της στο θέρετρο όπου διαμένει ο διάσημος ηθοποιός, προκειμένου να πετύχει ένα ρεπορτάζ για το περιοδικό της που θα κάνει πάταγο.

Έτσι αρχίζει μια συναρπαστική ιστορία, με συγκλονιστικά γεγονότα και απρόβλεπτη εξέλιξη. Οι ήρωες, κατάφορτοι από υψηλές αρετές αλλά και από απάνθρωπα πάθη, κινούνται στη Νέα Υόρκη, στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, στην πανέμορφη Κέρκυρα και στα γραφικά Ζαγοροχώρια της Ηπείρου, στα άγρια βουνά και στις μαγευτικές παραλίες της Κρήτης. Μία ιστορία που αρχίζει δειλά δειλά έναν Απρίλη, σαν πρελούδιο μιας συμφωνίας που θα ξεσπάσει σε κρεσέντο ένα βράδυ στην Επίδαυρο, είκοσι τρία χρόνια αργότερα.

(2012) Συνάντηση με το χθες, Ψυχογιός



Ο Ορφέας Κομνηνός, πετυχημένος δημοσιογράφος και συγγραφέας, γνωρίζει στη διάρκεια των διακοπών του στη Χαλκιδική τις αδελφές Μαντά. Νιώθει μια ανεξήγητη οικειότητα και τρυφερότητα για τη Ναυσικά και ερωτεύεται με την πρώτη ματιά την Αλκυόνη. Οι δυο νέοι αποφασίζουν να παντρευτούν. Ο πατέρας της Αλκυόνης, όμως, έχει διαφορετική γνώμη και είναι αποφασισμένος να κάνει τα πάντα για να εμποδίσει το γάμο αυτόν. Ανεξήγητα γεγονότα αρχίζουν να συμβαίνουν. Συγκλονιστικές αποκαλύψεις θα οδηγήσουν τον Ορφέα σ’ ένα παρελθόν που εκείνος αγνοούσε ενώ κάποιος άλλος το θεωρούσε ξεχασμένο. Αργά και βασανιστικά, θα διαπιστώσει ότι ό,τι είσαι σήμερα εξαρτάται απ’ όσα είδες, έζησες, ένιωσες κι άκουσες χθες. Ο Γιώργος Πολυράκης μάς δίνει ένα βιβλίο δυνατό όπου η περιπέτεια, η αγάπη, το μίσος και η ελπίδα εναλλάσσονται με γρήγορους ρυθμούς ώσπου τελικά οδηγούν τον πρωταγωνιστή, και μαζί του και τον αναγνώστη, στην κάθαρση.

(2012) Χορεύοντας στη σιωπή, Ψυχογιός

Ένα βράδυ στις αρχές του 1962, ο βιομήχανος Ανδρέας Φωκάς δίνει μια μεγαλοπρεπή δεξίωση στη βίλα του, γιορτάζοντας τους γάμους του γιου του Δημήτρη, με την πανέμορφη Έλενα Δελή. Τριάντα-ένα χρόνια αργότερα, η Έλενα διατηρεί έντονη την αίσθηση ότι ένας αόρατος εχθρός, μια παραμορφωμένη γιγάντια σκιά, τους είχε δεμένους με αόρατα νήματα και τους πήγαινε όπου αυτή ήθελε. Αναθυμάται όσα έγιναν στη διαδρομή όλων αυτών των χρόνων και αναλογίζεται ότι το δικό της πεπρωμένο ήταν καθορισμένο από τον ουρανό και τη μοίρα.

(2011) Έγκλημα στην Παλαιών Πατρών Γερμανού, Ψυχογιός



Στη Θεσσαλονίκη τού σήμερα, μια νύχτα κοντά στο ξημέρωμα που η Παλαιών Πατρών Γερμανού είναι βυθισμένη στο σκοτάδι, ο στρατιωτικός γιατρός Άγγελος Μάνεσης βλέπει, από το μπαλκόνι του, στο απέναντι πεζοδρόμιο την ακίνητη σιλουέτα ενός άντρα˙ ο Άγγελος Μάνεσης πιστεύει ότι ο άγνωστος παρακολουθεί το διαμέρισμά του. Λίγο αργότερα συναντιέται μπροστά στο ασανσέρ με μια νέα γυναίκα, που του θυμίζει έντονα την Κιμ Νόβακ, την πρωταγωνίστρια της ταινίας «Δεσμώτης του Ιλίγγου» του Χίτσκοκ. Όταν ξημερώνει, ένας επιχειρηματίας που μένει στον ίδιο όροφο με το γιατρό βρίσκεται άγρια δολοφονημένος στο κρεβάτι του. Από εκείνη τη στιγμή και η δική του ζωή μπαίνει σε θανάσιμο κίνδυνο.
Έτσι αρχίζει μια συναρπαστική ιστορία μυστηρίου, αγωνίας και έρωτα, που εκτυλίσσεται στους δρόμους και στις πλατείες της ερωτικής Θεσσαλονίκης, στα «Λουλουδάδικα» με τις μυρωδιές του φρεσκοκομμένου καφέ και στις ακτές της Αγίας Τριάδας.
Μια ιστορία με συγκλονιστική εξέλιξη και απρόσμενο τέλος, που φανερώνει ότι για τον κάθε άνθρωπο είναι προσωπική επιλογή και ευθύνη του ο δρόμος που θα ακολουθήσει.

(2011) Μακρινοί ορίζοντες, Ψυχογιός

Μάιος 1888. Επτά χρόνια μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλίας, ο κάμπος μοιάζει με καζάνι που σιγοβράζει· τα τσιφλίκια των Τούρκων μπέηδων αγοράζονται από βαθύπλουτους Έλληνες, ενώ η γύρω από τον κάμπο περιοχή ληστοκρατείται.

Στο κονάκι του Αρη Χατζηπαυλή, ένα τρυφερό ειδύλλιο πλέκεται ανάμεσα στην Μπονιφάθεια, κόρη του γαιοκτήμονα, και στον Κωστή Αραβαντινό, γιο του αρχιεπιστάτη του. Οι δύο νέοι απολαμβάνουν την ευτυχία χωρίς να υποψιάζονται τα παιχνίδια της Μοίρας. Σιγά σιγά θα συνειδητοποιήσουν ότι έχουν πέσει θύματα μιας δεσποτικής δύναμης, και, μέσα από τις φλόγες των πολέμων που θα κάψουν πρώτα τα Βαλκάνια κι ύστερα δύο φορές τον κόσμο όλο, θα προσπαθήσουν να ξαναπλάσουν τη ζωή με την απόλυτη ακτινοβολία της.

(2011) Με την πνοή του ανέμου, Ψυχογιός


Ισαβέλα Λαμπρινού είναι δυναμική, όμορφη, κόρη πλούσιας οικογένειας της Αθήνας και κληρονόμος του διάσημου και πάμπλουτου Ελληνοαμερικανού ηθοποιού Άντριου Σαμπάνις. Πολύ νέα ακόμη, θα γνωρίσει τον μεγάλο έρωτα στο πρόσωπο του άντρα που θα γίνει ο σύντροφος της ζωής της, μα και θα βιώσει καταστάσεις που θα την κάνουν να πειστεί ότι το παρελθόν δε σβήνει ποτέ κι ότι όσο ζει ο άνθρωπος, το κουβαλάει μαζί του.

Καθώς τα γεγονότα τόσο στον κόσμο, με το τρομοκρατικό χτύπημα στους δίδυμους πύργους της Νέας Υόρκης, όσο και στο φιλικό της περιβάλλον εκτυλίσσονται ραγδαία, η Ισαβέλα θα έχει την ευκαιρία να σκεφτεί πόσο άδικο είναι όταν φτάνει κανείς στο τέλος της διαδρομής να γυρίζει πίσω και να βλέπει τις ομορφιές της ζωής που δεν έγιναν ποτέ δικές του, επειδή ακολούθησε λάθος δρόμο.

(2011) Οι αετοί πεθαίνουν ελεύθεροι, Ψυχογιός

Το Μάιο του 1941, μετά την κατάληψη της Κρήτης από τους Γερμανούς, ο ίλαρχος Άρης Παπαδάκης και η Έρρικα Ρόζενμπεργκ ακολουθούν την ελληνική βασιλική οικογένεια και τον πρωθυπουργό στην Αίγυπτο και κατόπιν στη Νότια Αφρική. Οι άνεμοι του πολέμου, όμως, χωρίζουν το ζευγάρι, φέρνοντας την Έρρικα στην Αγγλία, μπλεγμένη σε μια απίστευτη όσο κι επικίνδυνη ιστορία κατασκοπείας, και τον Άρη στην περήφανη πατρίδα του, την Κρήτη, όπου αυτός και οι σύντροφοί του έρχονται αντιμέτωποι με έναν αδίστακτο Γερμανό επιστήμονα. Σε έναν κόσμο όπου κυριαρχούν η ισοπεδωτική βία και ο όλεθρος του πολέμου, η φρίκη των στρατοπέδων συγκεντρώσεως και η διεστραμμένη μισαλλοδοξία των ναζί, οι δυο νέοι θα χάσουν ο ένας τα ίχνη του άλλου, θα δουν τις μοίρες τους να διασταυρώνονται με τις μοίρες άλλων ανθρώπων, και θα αγωνιστούν με πάθος για τη ζωή και τις αξίες της. Στις περιπέτειές τους θα τους συνοδεύει πάντοτε άσβηστη η ελπίδα ότι το τέλος του πολέμου θα σημάνει και την αρχή μιας καινούργιας κοινής ζωής. Ένα μυθιστόρημα όπου ζωντανεύει ένας ανελέητος κόσμος από κατασκόπους, πλεκτάνες και αδίστακτους βασανιστές, μα και ένας μεγάλος έρωτας. Ένας έρωτας που αντέχει στις θύελλες και που περιβάλλεται από ένα φωτοστέφανο πίστης σε ό,τι σημαίνει η λέξη άνθρωπος. 

(2011) Σαν να μην πέρασε μια μέρα, Ψυχογιός


Δώδεκα διηγήματα παρμένα από τη ζωή. Αληθινά και τρυφερά σαν τη ζωή, μα μπορεί και υπερβολικά σκληρά, όπως είναι πολλές φορές η ίδια η ζωή. Τα διηγήματα του πρώτου μέρους αποτελούν δημιουργήματα της φαντασίας του συγγραφέα - θα μπορούσαν, όμως, να είναι και αληθινά γεγονότα. Τα διηγήματα του δεύτερου μέρους είναι προσωπικά βιώματα του συγγραφέα. Θα μπορούσαν, όμως, και να είναι δημιουργήματα της φαντασίας του. Το βέβαιο είναι ότι πολλοί αναγνώστες στα διηγήματα του δεύτερου μέρους θα βρουν κάτι κι από τα δικά τους μαθητικά ή φοιτητικά χρόνια. Κι αυτό θα είναι τόσο ζωντανό, σαν να ''ταν χτες. Σαν να μην πέρασε μια μέρα από τότε? Μια διαδρομή σε χρόνους τωρινούς και περασμένους, με δυνατές συγκινήσεις! 

(2011) Σιωπηλές κραυγές, Ψυχογιός

Κωνσταντινούπολη, 1536. Ο Ιωάννης Νοταράς στραγγαλίζεται επειδή φυγάδευσε το γιο του Νικηφόρο στην Ενετοκρατούμενη Κέρκυρα, αντί να τον παραδώσει στο σουλτάνο Σουλεϊμάν για να ικανοποιεί τις ορέξεις του. Κι ενώ η γυναίκα και η κόρη του Νοταρά οδηγούνται στο χαρέμι, τα παράλια της Μεσογείου λεηλατούνται από τον αρχιπειρατή Μπαρμπαρόσσα. Σε αυτό το ιστορικό πλαίσιο ξετυλίγεται μια συναρπαστική αφήγηση όπου η ιστορία και ο μύθος συνδυάζονται με τρόπο μοναδικό, προσφέροντάς μας ένα αξέχαστο μυθιστόρημα! Μια ωδή στον έρωτα σε σύνθεση Γιώργου Πολυράκη! 

(2010) Δωροθέα ντε Ροπ, Ψυχογιός


Είναι η αληθινή ιστορία της βαρόνης Δωροθέας Ντε Ροπ. Γεννήθηκε στο μακρινό Βλαδιβοστόκ και στα εκτυφλωτικά της νιάτα και στις μεγάλες της ομορφιές, παντρεύτηκε το Λετονό βαρόνο και μεγαλοβιομήχανο Πέτερ Ντε Ροπ και ζούσε μαζί του στη Βιέννη. Από τη Βιέννη στα Τίρανα, ερωμένη του Αχμέτ Ζώγου, βασιλιά της Αλβανίας, κι από τα Τίρανα στην Αθήνα. Στην Αθήνα των αρχών της δεκαετίας του 1930, όταν το τανγκό χαρακτηριζόταν ως "ξεδιάντροπη συσσωμάτωση ανδρός και γυναικός", η Δωροθέα Ντε Ροπ κάλπαζε ιππεύοντας σαν άντρας και τρέχοντας σαν τον άνεμο στις ερημιές του Αγίου Κοσμά, σαν Αμαζόνα που ξεπήδησε από τα βάθη της Μυθολογίας. Θαρραλέα, ριψοκίνδυνη, φιλόδοξη, χαρακτήρας αγέρωχος, πίστευε ότι δεν την άγγιζε τίποτα, όμως κάποια στιγμή ερωτεύθηκε, έτσι όπως ερωτεύεται μία γυναίκα μόνο μια φορά στη ζωή της. Και τότε κατάλαβε πως πάνω απ'' όλα ήταν γυναίκα. Ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα που αναδίνει το άρωμα μιας άλλης εποχής, πιο ρομαντικής από τη σημερινή, μα και που δείχνει πως όσο κι αν αλλάζουν οι εποχές, οι άνθρωποι μένουν πάντα ίδιοι...

(2010) Λύτρωση, Ψυχογιός

Ο Φώτης Θαλασσινός είναι ένας νέος γιατρός, ρομαντικός και ιδεολόγος, δοσμένος ολόψυχα στο υψηλό λειτούργημά του. Μέσα από την άσκηση της ιατρικής θα βιώσει πολλές φορές την άμετρη ικανοποίηση, την ομορφιά, την αξία και το μεγαλείο της προσφοράς, μα και την αγνωμοσύνη, την πίκρα και τη θυσία. Σύντροφός του πιστός και μεγάλος έρωτας της ζωής του είναι η Άννα. Μαζί θα βιώσουν καταστάσεις που θα τους πείσουν ότι το παρελθόν δε σβήνει ποτέ κι ότι όσο ζεις το κουβαλάς μαζί σου. Καταστάσεις που φωνάζουν πως ό,τι είσαι σήμερα εξαρτάται απ' όσα βίωσες χθες. Κι ό,τι αποδέχεσαι ή απορρίπτεις σήμερα θα σε διαμορφώσει αύριο. Δε θα λυγίσουν, όμως, και τελικά θα νιώσουν τη ΛΥΤΡΩΣΗ. Ένα μυθιστόρημα από τις σελίδες του οποίου αναδύεται η βεβαιότητα πως το ξημέρωμα της κάθε μέρας μπορεί να είναι η αρχή μιας καινούργιας ζωής. 




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου