RSS

Δευτέρα 30 Ιουλίου 2018

ΤΟ ΕΞΠΡΕΣ ΤΟΥ ΜΕΣΟΝΥΧΤΙΟΥ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ
ΒΙΚΥ ΤΑΣΙΟΥ

1978.
Στις Κάννες προβάλετε για πρώτη φορά η ταινία που έκανε γνωστή σε όλο τον κόσμο την αληθινή ιστορία του Μπίλι Χέιζ και που στην πορεία έγινε μια από τις αγαπημένες μου ταινίες.
Από την παρθενική της προβολή φάνηκε ο σάλος που θα την ακολουθούσε για χρόνια μετά. Το κοινό σηκώθηκε και χειροκροτούσε, όλοι συζητούσαν γι’ αυτή την ταινία, ενώ οι κριτικοί πέρασαν στην επίθεση κάνοντας λόγο για ένα ρατσιστικό φιλμ που προσβάλλει μία χώρα και έναν ολόκληρο λαό.

Η αντίδραση της Τουρκίας ήταν σφοδρή.
Η χώρα έκανε διαβήματα παντού και προσπάθησε να σταματήσει την προβολή της σε διάφορες χώρες. 
Η συγκλονιστική ερμηνεία του Brad Davis αλλά και η εξαίσια μουσική, μας έκανε μάρτυρες της αληθινής ιστορίας του Μπίλι Χέιζ, όπως την είχε αφηγηθεί ο Αμερικανός φοιτητής στο ομώνυμο αυτοβιογραφικό βιβλίο του που είχε κυκλοφορήσει έναν χρόνο νωρίτερα.
Ένα βιβλίο που μέχρι πριν λίγο καιρό αγνοούσα ότι υπάρχει.
Φανταστείτε λοιπόν τη χαρά μου όταν κράτησα στα χέρια μου το βιβλίο από το οποίο εμπνεύστηκε και η ομότιτλη ταινία.
Το συγκλονιστικό χρονικό της περιπέτειάς του Μπίλι Χέιζ μέσα από την μαρτυρία του ίδιου.
Μία αληθινή ιστορία επιβίωσης και αντοχής ειπωμένη με απόλυτη ειλικρίνεια.
Πολλές φορές η μεταφορά των βιβλίων στο πανί τολμώ να πω ότι δεν γίνεται πάντα με πολύ μεγάλη επιτυχία.


Έχοντας λοιπόν ως μέτρο σύγκρισης την ταινία, την οποία θεωρώ μία από τις καλύτερες όλων των εποχών, καθώς είχε προηγηθεί της ανάγνωσης του βιβλίου τολμώ να πω ότι είναι από τις καλύτερες μεταφορές βιβλίων που έχω δει.
Η ανάγνωση του βιβλίου ξεκίνησε έχοντας ήδη εις γνώση μου την ιστορία του βιβλίου αυτό όμως δεν μετρίασε καθόλου την απόλαυση του ταξιδιού.
Ένα ταξίδι με το Εξπρές του Μεσονυχτίου που όπως διάβασα στην πορεία αυτός είναι ο όρος που χρησιμοποιούν οι κρατούμενοι περιγράφοντας την απόπειρα απόδρασης.
Ένα πάρα πολύ συγκινητικό και ανθρώπινο βιβλίο για τις κόλαση του ήρωα στις φυλακές της Τουρκίας.
Οι σκληρές συνθήκες επιβίωσης, οι σκληρές ποινές της Τουρκίας εκείνη την περίοδο για τους κατόχους των ναρκωτικών, οι σχέσεις με τους άλλους κρατούμενους αλλά και ο αγώνας του κεντρικού ήρωα για τη μείωση της ποινής του περιγράφονται από τον Billy Hayes άλλοτε με χιούμορ άλλοτε με πολύ σκληρό τρόπο αλλά πάντα με το ρεαλισμό που θα πρέπει να διακατέχει τις αληθινές ιστορίες.
Το βιβλίο αυτό με συγκλόνισε όπως είχε κάνει και πολλά χρόνια πριν η ταινία όταν την είδα για πρώτη φορά.
Η γραφή του βιβλίου ήταν εξαιρετική ομολογώ πράγμα που δεν περίμενα από ένα βιβλίο που είναι καθαρά μία βιογραφία.
Η υπόθεση από μόνη της σε συγκλονίζει καθώς περιγράφει τις συνθήκες στις τουρκικές φυλακές.
Μια υπόθεση που όλοι γνωρίζετε και νομίζω ότι δεν είχε αφήσει κανέναν ασυγκίνητο όταν προβλήθηκε για πρώτη φορά στις τηλεοράσεις.
Εδώ όμως θέλω να επισημάνω ότι σαφώς υπήρξαν και κάποιες διαφορές από αυτές που είδαμε στη μεταφορά του στην μικρή αλλά και στη μεγάλη οθόνη.


Στην βιβλίο ο κεντρικός μας ήρωας δεν είναι στην Τουρκία μαζί με τη φίλη του αλλά μόνος του.
Οι σκηνές βιασμού που είχαμε δει στην ταινία δεν υπάρχουν στο βιβλίο και όπως αναφέρει και ο ίδιος ο συγγραφέας ήταν πλασματικές.
Ο Μπίλι Χέιζ ποτέ δεν υποστήριξε ότι βιάστηκε από τους Τούρκους φύλακες ή κακοποιήθηκε σεξουαλικά αλλά ενέδωσε σε συναινετικό σεξ.
Δεν ξέρω ποιο φινάλε μου άρεσε περισσότερο καθώς βιβλίο και ταινία έχουν διαφορετικό τέλος.
Φυσικά δεν θα σας το αποκαλύψω αλλά θα σας παροτρύνω να διαβάσετε αυτό το βιβλίο, γιατί πραγματικά είναι ένα βιβλίο που μιλάει για τις σκληρές συνθήκες των σωφρονιστικών ιδρυμάτων.
Την ψυχολογία των κρατουμένων, το εμπόριο ναρκωτικών που συμβαίνει μέσα στις φυλακές, την κακοποίηση από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους.
Τους άγραφους νόμους των φυλακών.
Αυτό όμως που πραγματικά με σόκαρε ήταν οι συνθήκες των φυλακών.
Οι απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης.
Τρελά, παράνοια και εξευτελισμός της ανθρώπινης ζωής.
Δεν ξέρω πως άντεξε.
Δεν μπορώ να το διανοηθώ.
Ένα βιβλίο για την δύναμη της ψυχής.
Ένα βιβλίο που θα μου μείνει αξέχαστο.
5/5⭐⭐⭐⭐⭐


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου