RSS

Σάββατο 14 Ιουλίου 2018

ΓΙΝΑΤΙ - Ο ΣΟΦΟΣ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ

Book review: ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΝΤΟΥΡΛΙΑΣ

Είχα καιρό να ξενυχτίσω για ένα βιβλίο. Εχθές λοιπόν το βράδυ, έχοντας 218 σελίδες ακόμα για να ολοκληρώσω το "Γινάτι" του Γιάννη Καλπούζου, ήξερα πως θα με βρουν ξάγρυπνο οι πρώτες πρωινές ώρες... Δεν έπεσα έξω στην εκτίμησή μου. Στις 3:00 το ξημέρωμα έκλεισα το οπισθόφυλλο με ανάμεικτα συναισθήματα να με κατακλύζουν.

Το "Γινάτι" αποτελεί το δίχως άλλο, ένα σύγχρονο αριστούργημα μυθιστοριογραφίας. Ο Γιάννης Καλπούζος δημιούργησε ένα έργο που λειτουργεί ως "μηχανή του χρόνου" και από την πρώτη αράδα βρίσκεσαι στην Ήπειρο του 1916. Η γλώσσα που χρησιμοποιεί είναι της εποχής και η μεταφορά της ντοπιολαλιάς είναι τόσο εύστοχη και ακριβής που ανατριχιάζεις σύγκορμος διαβάζοντας την. Το μυθιστόρημα βρίθει ιστορικών αναφορών και στοιχείων που σε παραπέμπει συνεχώς σε αναζήτηση περισσότερων λεπτομερειών από το διαδίκτυο. Καθώς είχα την ξεχωριστή ευκαιρία να ζήσω στα Γιάννενα πέντε υπέροχα φοιτητικά χρόνια, η αναφορά σε τοπωνύμια και γειτονιές της πόλης, σε συνδυασμό με τις περιγραφές τόσο των συνοικιών, όσο και των ανθρώπων που ζούσαν εκείνη την περίοδο στα Γιάννενα, ζωντάνευαν μέσα μου εικόνες και ξεσπούσαν μέσα μου κύματα νοσταλγίας για τον όμορφο αυτόν τόπο. Μου δόθηκε η ευκαιρία μέσα από το βιβλίο να μάθω πως προέκυψαν τα ονόματα των συνοικιών και πως μεγάλωσε σιγά - σιγά η πόλη, με τα κύματα των προσφύγων και με τις ανταλλαγές πληθυσμών που έγιναν.

Όλα αυτά ντύνουν εξαιρετικά την υπόθεση που διαδραματίζεται στο μυθιστόρημα, η οποία με τη σειρά της σου κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον με τις ανατροπές της, τις ευχάριστες και τις δυσάρεστες συγκυρίες που πλέκουν τα νήματα της ζωή του Ζώτου και της Χαβαής. Ο έρωτας, ο πόλεμος, οι ραδιουργίες και τα μυστικά του παρελθόντος γίνονται ένα κουβάρι στο μυθιστόρημα και περιπλέκουν αριστοτεχνικά τους πρωταγωνιστές της ιστορίας φέρνοντάς τους σε ένα σημείο που μία λεπτή κλωστή χωρίζει την πλήρη καταστροφή από την ανείπωτη χαρά και την ανακούφιση.

Δεν είχα ξαναδιαβάσει βιβλίο του Γιάννη Καλπούζου, αν και είναι ένας τόσο καταξιωμένος συγγραφέας. Χαίρομαι που τον γνώρισα μέσω του τελευταίου του έργου. Είμαι βέβαιος πως και τα προηγούμενα μυθιστορήματα του θα είναι το ίδιο προσεγμένα και θελκτικά, οπότε σύντομα θα μπουν και αυτά στη λίστα μου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου