RSS

Σάββατο 27 Ιουλίου 2019

ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ


Ένα από τα πιο συγκλονιστικά βιβλία της αναγνωστικής χρονιάς που διανύω είναι αυτό που μόλις ολοκλήρωσα, το "Αετοί και Λύκοι" του Βαγγέλη Κούτα. Ενός συγγραφέα που έχω την χαρά να γνωρίζω προσωπικά, αλλά και να τον βλέπω σχεδόν καθημερινά περνώντας έξω από το βιβλιοπωλείο "Βιβλιαγορά" που διατηρεί εδώ και πολλά χρόνια στην Καλογρέζα.

Ο Βαγγέλης Κούτας είναι ένας Ηπειρώτης συγγραφέας και θα τολμούσα να πω και λαογράφος. Μέσα από τα βιβλία του, μεταφέρει εικόνες μίας ξεχασμένης εποχής, από τα χωριά της Ηπείρου, με έναν μοναδικό γλαφυρό τρόπο που κάνει τον αναγνώστη να ταξιδεύει στην Ελλάδα των περασμένων ετών. Όλα του τα βιβλία, καθότι πολυγραφότατος, έχουν ηπειρώτικη μυρωδιά και δημιουργούν ένα πολύ έντονο συναίσθημα νοσταλγίας για τις αξίες και τα ιδανικά της Ελληνικής Κοινωνίας που σιγά - σιγά χάθηκαν στο διάβα των δεκαετιών.

Το παρόν μυθιστόρημα του, είναι μία ολοζώντανη μεταφορά και καταγραφή της δράσης των λήσταρχων Ρετζαίων, του Γιάννη και του Θύμιου, που ξεκίνησαν αμούστακα παιδιά να εκδικηθούν το θάνατο του πατέρα τους από τον αρχιλήσταρχο Καραντζά και τελικά έγιναν ο φόβος και ο τρόμος των βουνών της Ηπείρου, δημιουργώντας έναν τεράστιο μύθο γύρω από τα πρόσωπα τους.
Οι περιγραφές της δράσης τους, ο τρόπος με τον οποίο αποφάσιζαν τις κινήσεις τους, η διαπλοκή της τότε εποχής και τα αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα που τους επέτρεπαν να συνεχίζουν να διαφεντεύουν τα βουνά αλλά και τις πόλεις, είναι τόσο αναλυτικές και γλαφυρές, που ο αναγνώστης πραγματικά βυθίζεται στις σελίδες του μυθιστορήματος και δεν θέλει να το αφήσει από τα χέρια του.
Τα στοιχεία που αποκαλύπτονται σε όλη την έκταση του, με πραγματικά ονόματα και με καταγεγραμμένες αναφορές των όσων συνέβησαν, συμπληρώνουν το ιστορικό πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται ο συγγραφέας. Πρόκειται πραγματικά για μία εξαιρετική ιστορική αναφορά της Ηπείρου στα χρόνια του μεσοπολέμου. Στις σελίδες του βιβλίου, καταγράφεται όλη η πολιτική, δικαστική και αστυνομική ηγεσία της εποχής, οι αποφάσεις και οι κινήσεις τους, που άλλοτε προστάτευαν τους Ρετζαίους και άλλοτε τους κυνηγούσαν. Ο αναγνώστης έτσι αλιεύει πληροφορίες που μπορεί στη συνέχεια να αναζητήσει σε άλλες πηγές και να συμπληρώσει την εικόνα που σχηματίζει από το ανάγνωσμα.

Έχοντας περάσει τα φοιτητικά μου χρόνια στην πρωτεύουσα της Ηπείρου, στα Ιωάννινα, νιώθω ιδιαίτερα συναισθήματα όταν έρχονται στα χέρια μου μυθιστορήματα που διαδραματίζονται σε εκείνα τα μέρη. Ο Βαγγέλης Κούτας σε όλα τα βιβλία του, με συγκινεί και με συναρπάζει, με τα θέματα με τα οποία καταπιάνεται. Έχει μία ιδιαίτερη ικανότητα να δημιουργεί εικόνες χωρίς φτιασίδια και περιττές αναφορές για να γεμίζουν οι γραμμές των βιβλίων του. Δεν αναλώνεται σε λεπτομέρειες που κουράζουν τον αναγνώστη και δεν πλατειάζει. Αντιθέτως ο τεράστιος γλωσσικός του πλούτος σε συνδυασμό με τον όγκο των στοιχείων που συγκεντρώνει, δημιουργεί πάντα μυθιστορήματα πλούσια, ευμεγέθη, χορταστικά και κυρίως με άψογη επιμέλεια.
Δεν ξέρω πόσοι από εσάς έχετε πιάσει βιβλία του. Αν δεν το έχετε κάνει και σας αρέσει το ιστορικό μυθιστόρημα, σας τον προτείνω ανεπιφύλακτα και στη συνέχεια θα χαρώ πολύ να ανταλλάξουμε τις απόψεις μας. Για εμένα πάντως αποτελεί το δεύτερο δεκάρι της χρονιάς και πιστέψτε με, δεν μεροληπτώ ούτε στο ελάχιστο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου