Ο Βαγγέλης Γιαννίσης μετά τη Σκιά, το 4ο βιβλίο του με πρωταγωνιστή τον γνωστό και μη εξαιρετέο επιθεωρητή Άντερς Οικονομίδη, έρχεται με ένα νέο μυθιστόρημα, που αυτή τη φορά δεν αποτελεί συνέχεια της επιτυχημένης σειράς του.
"Η γυναίκα του Ίσνταλ" είναι ένα μυθιστόρημα που είναι βασισμένο απόλυτα σε ένα ανεξιχνίαστο φόνο που συνέβη στην πόλη Μπέργκεν της Νορβηγίας το Νοέμβριο του 1970 και που στοιχειώνει έκτοτε την αστυνομία και τους δημοσιογράφους που ασχολούνται με αυτόν. Την συγκεκριμένη υπόθεση μας την είχε ήδη παρουσιάσει ο συγγραφέας μέσα από τη στήλη του στη LIFO όπου καταγράφονται και παρουσιάζονται ειδεχθείς φόνοι, που άλλες φορές έμειναν ανεξιχνίαστοι και άλλες φορές καθυστέρησε πολύ η επίλυση τους.
Ο Βαγγέλης Γιαννίσης ξεκινώντας από τα γεγονότα εκείνης της εποχής, δίνει μία πιθανή λύση του μυστηρίου που έχει δημιουργηθεί γύρω από την ταυτότητα της νεκρής γυναίκας που βρέθηκε στην περιοχή του Ίσνταλ, και για την οποία υπήρξαν πολλές εικασίες για τον ρόλο της και για τον λόγο που βρέθηκε νεκρή σε εκείνη την απομονωμένη περιοχή. Έτσι χρησιμοποιεί τα στοιχεία που έγιναν γνωστά κατά την διάρκεια της έρευνας και τα προεκτείνει μυθιστορηματικά, δίνοντας μία νέα εκδοχή για το τι πιθανώς συνέβη.
Ομολογουμένως αυτή η προσπάθεια, αν και είναι εξαιρετικά δύσκολη, εν τέλει κρίνεται επιτυχημένη. Μετά από ενδελεχή έρευνα γύρω από τις καταστάσεις που βίωνε η περιοχή σε εκείνα τα χρόνια του "Ψυχρού" πολέμου, ο συγγραφέας καταφέρνει να δώσει μία λογικοφανή εξήγηση και να δημιουργήσει μία δυνατή πλοκή, που αν μη τι άλλο διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη.
Ο βασικός ήρωας της ιστορίας είναι ο επιθεωρητής Ρολφ Στόλεσεν, ένας άνθρωπος που παλεύει με τις τύψεις του και προσπαθεί να βρει τις ισορροπίες του στην νέα κατάσταση που έχει περιέλθει η οικογένεια του. Χαρακτήρας - αντιήρωα που σε όλο το εύρος του μυθιστορήματος θα έχει ενεργό ρόλο και σε κάποιες περιπτώσεις θα αποτελεί την τραγική φιγούρα της υπόθεσης.
Το μεγάλο ατού αυτού του μυθιστορήματος είναι αφενός το γεγονός πως βασίζεται σε μία πραγματική υπόθεση και αφετέρου η επιλογή του συγγραφέα να εμπλέξει σε αυτήν ιστορίες κατασκοπείας που έχουν να κάνουν με τα χρόνια που ακολούθησαν την λήξη του Β' Παγκόσμιου Πολέμου.
Για άλλη μία φορά λοιπόν, ο Βαγγέλης Γιαννίσης έδειξε πως το αστυνομικό μυθιστόρημα του πάει πολύ. Έχει ιδιαίτερο χάρισμα να συνθέτει ιστορίες και ο αναγνώστης μένει πάντα ικανοποιημένος με την άρτια δομή των έργων του. Παρόλο που αρχικά ήμουν αρκετά συγκρατημένος, θεωρώ πως και αυτό το εγχείρημα πέτυχε. Για όποιον ζητά να μάθει κάτι περισσότερο για την υπόθεση, έτσι όπως ακριβώς καταγράφηκε εκείνα τα χρόνια, θα μπορούσε να ανατρέξει στο παρακάτω link: https://mikropragmata.lifo.gr/aksechasta/i-alithini-istoria-tou-fonou-tis-gynaikas-tou-isntal/
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου