RSS

Σάββατο 27 Ιουλίου 2019

Ο ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΗΣ


Ένα από τα καλύτερα βιβλία της φετινής αναγνωστικής χρονιάς ολοκληρώθηκε μόλις τώρα και πραγματικά δεν θέλω να χαθεί ούτε λεπτό, πριν μεταφέρω τις εντυπώσεις μου για αυτό το βιβλίο. "Ο Προσκυνητής" του Terry Hayes αποτελεί το απόλυτο βιβλίο δράσης. Ένα πραγματικά κινηματογραφικό βιβλίο που ζωντανεύει εμπρός στα μάτια του αναγνώστη διαβάζοντας γραμμή - γραμμή τις πραγματικά πολλές, μα πάρα πολλές σελίδες του. Παρά τον όγκο του όμως είναι ασύλληπτα γρήγορο αλλά ταυτόχρονα και χορταστικό!

Ο Terry Hayes είναι σεναριογράφος, ιδιότητα που του δίνει ένα εξαιρετικό πλεονέκτημα στη συγγραφή ενός βιβλίου δράσης όπως είναι "Ο Προσκυνητής". Μας μεταφέρει στη ζωή ενός μυστικού πράκτορα των ΗΠΑ, που ανήκει σε μία από τις υπηρεσίες που δεν είναι κατά κανένα τρόπο γνωστές στους πολίτες αλλά και ενδεχομένως και σε άλλους κρατικούς φορείς. Τα στελέχη του είναι άνθρωποι που κινούνται σε ένα άλλο επίπεδο δράσης από ότι έχουμε δει και γνωρίζουμε έως τώρα. Ο κεντρικός του ήρωας, ένας ευφυής και μορφωμένος πολίτης, έχει καταξιωθεί στον κύκλο των μυστικών υπηρεσιών και το όνομα του είναι ήδη θρύλος, παρά το σχετικά νεαρό της ηλικίας του. Ένας φόνος στην Νέα Υόρκη που καθόλου δεν μοιάζει με τους συνηθισμένους, ένα βιβλίο που έχει γραφτεί από τον ήρωα μας και ένας ορκισμένος εχθρός των ΗΠΑ, φονταμενταλιστής στον Αραβικό κόσμο, θα αποτελέσουν την μαγιά αυτού του αριστουργήματος που θα καθηλώσει κάθε αναγνώστη.

Η πλοκή αυτού του μυθιστορήματος είναι εξαιρετική. Χωρίς να μπερδεύεται ο αναγνώστης με πολλά ονόματα και με απότομες εναλλαγές των κεφαλαίων, ο συγγραφέας καταφέρνει αρχικά ασύνδετες υποθέσεις να τις φέρνει έτσι ώστε η μία να οδηγεί στην επίλυση της άλλης. Στο μεταξύ, έχουμε δει στο παρασκήνιο, σκηνές από το παρελθόν των εμπλεκόμενων ατόμων, που τα βιώματα τους, τους έχουν φέρει σε αυτή τη θέση, ώστε να βρεθούν τελικά αντιμέτωποι. Κατά τη διάρκεια της υπόθεσης, ο αναγνώστης ταξιδεύει σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης, έρχεται κοντά σε γεγονότα που συντάραξαν την ανθρωπότητα και τα οποία ο συγγραφέας τα χρησιμοποιεί ως πεδία δράσης των ηρώων του. Οι περιγραφές του είναι τόσο ζωντανές και ακριβείς που νιώθει κανείς πως βρίσκεται σε κάποια γωνία και παρακολουθεί τα δρώμενα. Δεν υπάρχει σε κανένα σημείο κοιλιά, πράγμα που είναι πραγματικά μεγάλος άθλος για ένα τέτοιου όγκου μυθιστόρημα.

Οι χαρακτήρες είναι όλοι ένας και ένας! Άριστα προσδιορισμένοι και σωστά τοποθετημένοι μέσα στο κείμενο επιτελούν σωστά το ρόλο τους χωρίς κενά και παραλήψεις. Όλο αυτό βοηθά πολύ τη ροή του μυθιστορήματος που παρά τις 800 και παραπάνω σελίδες του, μπορεί να διαβαστεί αγόγγυστα και ας έχει αρχικά τρομάξει τον επίδοξο αναγνώστη. Το κείμενο είναι τόσο καλογραμμένο και με τόσο καλή μετάφραση και επιμέλεια, που δεν νιώθεις ούτε μία στιγμή, πως κάτι δεν πάει καλά με αυτό που διαβάζεις. Ο Βαγγέλης Γιαννίσης στο ρόλο του μεταφραστή, έχει κάνει κυριολεκτικά άριστη δουλειά!

Πραγματικά θα μπορούσα να γράφω όλο το βράδυ για αυτό το βιβλίο. Είναι ένα εξ αυτών που θα το τοποθετήσω σε αυτά που δεν θα ξεχάσω ποτέ! Με συνεπήρε, με ενθουσίασε, με συγκίνησε αλλά και με έκανε να νιώσω πολύ μεγάλη αγωνία για την εξέλιξη της υπόθεσης. Ο βασικός ήρωας είναι ένας χαρακτήρας που θα αγαπηθεί από όλους. Εννοείται, πως το συστήνω ανεπιφύλακτα. Μπορεί να διαβαστεί και να αγαπηθεί κυριολεκτικά από όλους. Είναι καταδικασμένο να επιτύχει!!!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου