RSS

Δευτέρα 16 Απριλίου 2018

Η ΧΑΜΕΝΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ

ELSA PAZOLIDOU
Η ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ
 
Όπως βλέπετε και μόνοι σας, δεν μπορείς να μη σταθείς στο εξώφυλλο. Ένα πρόσωπο με έντονο βλέμμα, διεισδυτικό. Κυριαρχεί το πράσινο χρώμα με το μαύρο να συμπληρώνει το μήνυμα, ένα μήνυμα που μέσα στο βιβλίο φανερώνεται.
Προχωρώντας στην ανάγνωση, αντιλαμβάνομαι ότι με κέρδισε και παραδόθηκα σ αυτό άνευ όρων.
Η συγγραφέας εξιστορεί δύο ιστορίες. Η μία εξελίσσεται εκεί γύρω στο 1925 και αναφέρεται σ έναν εξερευνητή, τον Ράλλεϋ. Ο ήρωας ψάχνει μαζί με τους συνοδοιπόρους του, επίσης εξερευνητές, τη χαμένη πολιτεία Ζ. στη ζούγκλα του Αμαζονίου.
Η άλλη ιστορία λαμβάνει χώρα στη Σκωτία του 1980.Η Ίζαμπελ, τραγουδίστρια της όπερας, αισθάνεται ότι κάτι την συνδέει με αυτήν την πολιτεία.
Ξεκινάει λοιπόν μαζί με την Αλίσια, την αγαπημένη του Ράλλεϋ, ένα ταξίδι στη ζούγκλα, έχοντας στο πλευρό τους τρεις ακόμη άντρες. Ο σκοπός; η εύρεση της χαμένης πολιτείας Ζ.
Στο ταξίδι αυτό λαμβάνουμε γεωγραφικές πληροφορίες, γνωρίζουμε ήθη και έθιμα, άλλοτε φιλικά κι άλλοτε εχθρικά, περπατάμε μέσα από δύσβατα μονοπάτια, αντικρύζουμε κίτρινα μάτια να μας κοιτούν μέσα στις νύχτες και ο φόβος ξεπερνάει όλη την ύπαρξη μας όταν ερχόμαστε τετ α τετ με ανθρωποφάγες φυλές. Θεόρατα δέντρα, τύμπανα που ηχούν σε όλη τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας στέλνοντας μηνύματα, σφυρίγματα μέσα στο πυκνό σκοτάδι, τοπικές δεισιδαιμονίες που σε αφήνουν άφωνο και τρομαγμένο.
Μια αξιέπαινη δουλειά με μια καθηλωτική μυθιστορία που φτάνοντας στο τέλος της αντιλήφθηκα ότι η προσωπική λύτρωση ήταν το ζητούμενο του κάθε ήρωα.
Ένας εξωτικός προορισμός άγνωστος για μένα, ένα ταξίδι στα πλαίσια μιας κινηματογραφικής ταινίας, εικόνες μαγικές που σε παρασύρουν και γίνεσαι αβίαστα μέλος αυτής της παρέας.
Μια εξαιρετική μουσική γραφή , μια όαση μέσα στη δική μας προσωπική ζούγκλα.
Διαφορετικοί και ιδιαίτεροι χαρακτήρες, ο καθένας με ξεχωριστή προσωπικότητα, δεν μπορείς πάρα να τους συμπαθήσεις.Αφηγούνται αυτό που τους πονάει, αυτό που τους στιγμάτισε στο παρελθόν τους και αναζητούν τη λύτρωση που θα τους επαναφέρει στη ζωή.
Επίσης, θα ήθελα να πω ένα μπράβο και στις εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη καθώς μας προσέφερε ένα βιβλίο προσεγμένο σε σχέση με το εξώφυλλο και την επιμέλεια του κειμένου, κάτι που δεν το συναντάς συχνά.
Σας προτρέπω να ταξιδέψετε μαζί του, θα γυρίσετε πλουσιότεροι σε γνώσεις και πληροφορίες που δύσκολα θα τις ψάξετε μόνοι σας!
Το συνιστώ ανεπιφύλακτα!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου