RSS

Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2019

ΣΑΣΜΟΣ

"Βεντέτες, μα και τσακωμοί τον κόσμο ταλανίζουν, χαλούν τσ' ανθρώπινες ψυχές και τσι καρδιές μαυρίζουν"
Ακούγοντας και διαβάζοντας τόσα διθυραμβικά σχόλια για το τελευταίο μυθιστόρημα του Σπύρου Πετρουλάκη, τον "Σασμό" δεν μπορούσα παρά να το πάρω και εγώ στα χέρια μου και να το διαβάσω.
Κρητικός και εγώ κατά το ήμισυ στην καταγωγή, ο τίτλος αμέσως μου έκανε εντύπωση καθώς είχα πολλά μα πάρα πολλά χρόνια να συναντήσω αυτήν την λέξη που είναι βγαλμένη μέσα από τη ψυχή της κρητικής ενδοχώρας και σημαίνει το τέλος της χειρότερης κατάρας που μπορεί να πέσει σε μία οικογένεια. Αυτήν της βεντέτας.
Το μυθιστόρημα του Σπύρου Πετρουλάκη είναι από την αρχή έντονα δραματικό. Ο αναγνώστης πέφτει από την αρχή "στα βαθειά" του δράματος που ξυπνά το μίσος και τον αλληλοσπαραγμό ανάμεσα σε δύο χωριά. Εικόνες βγαλμένες, θαρρεί κανείς, από άλλες εποχές, που δυστυχώς συνεχίζουν να υπάρχουν και στη σημερινή εποχή. Ο συγγραφέας επιλέγει τα κεφάλαια του να είναι έτσι τοποθετημένα, ώστε να γίνεται και αναδρομή στο παρελθόν, ώστε ο αναγνώστης, σιγά - σιγά, να αντλεί πληροφορίες και να συμπληρώνει τα κομμάτια της υπόθεσης. Κάποιες φορές όμως αυτό διακόπτει την ροή της υπόθεσης και ίσως κάποιους τους μπερδέψει.
Στίχοι από μαντινάδες, αποσπάσματα από την Ερωφίλη και τον Πανάρετο, διάλογοι διανθισμένοι με την ντοπιολαλιά της Κρήτης και περιγραφές εθίμων, εορτών και των τοποθεσιών, δημιουργούν μία γνήσια ατμόσφαιρα που ζωντανεύει στο μυαλό του αναγνώστη και τον τοποθετεί παρατηρητή της υπόθεσης. Προσωπικά απόλαυσα τις όμορφες κρητικές λέξεις που περνούσαν μπροστά από τα μάτια μου, καθώς μου μετέφεραν άρωμα από το αγαπημένο μου νησί.
Μέσα από αυτό το μυθιστόρημα ο Σπύρος Πετρουλάκης σημειώνει και την ιδιαίτερη σχέση της Κρήτης με την Ήπειρο καθώς επιλέγει μέρος της υπόθεσης να διαδραματιστεί και στα Ιωάννινα. Πολλοί μπορεί να μην γνωρίζουν, αλλά οι Κρήτες έχουν ιδιαίτερους δεσμούς με τους Ηπειρώτες καθώς οι πρώτοι συνεισέφεραν πολεμώντας για την απελευθέρωση της Ηπείρου. Έτσι λοιπόν αποτίεται τρόπω τινά, ένας άτυπος φόρος τιμής, σε αυτόν τον ιστορικό δεσμό μεταξύ των δύο αυτών περιοχών της χώρας μας.
Η πλοκή του μυθιστορήματος είναι ενδιαφέρουσα και παρά την πικρή γεύση που σου αφήνουν γεγονότα που δεν θα έπρεπε να συμβούν, η λύση του δράματος είναι ιδιαίτερα συγκινητική και υποβλητική. Ο αγαπημένος συγγραφέας χιλιάδων βιβλιόφιλων, πιστεύω πως με αυτό το έργο του θα ικανοποιήσει και θα συγκινήσει τους θαυμαστές του. Είναι αναμφίβολα ένα καλογραμμένο μυθιστόρημα, που παρά τον όγκο του, διαβάζεται γρήγορα και με ενδιαφέρον.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου